Nie wiem dokładnie o co pytasz ale nie robię;) mam tylko jeden siłownik i nie mam pieniędzy na więcej;P
Co do sterowania to ja raczej mam wszystko przeniesione z parteru na piętro do swojego pokoju transmitterem AV więc tylko pilot mnie interesuje, żadne naciskanie obok tunera.
_________________ Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...
Ku band: Unibox 9060 (Mabo 105cm, 5E - 39E), Multipakiet, TNK SD, JSC Sport (+1 - +8) C band: Openbox F500 (Mesh 120cm, ~64E - horyzont) DVB-T (Ryniak DVW): Chorągwica (mux2), Góra św. Marcina (mux2), Kosztowy (mux2), Skrzyczne (mux3)
Zamontowałem w końcu siłownik Niestety pozycjoner Datcom AP500 zachowuje się bardzo dziwnie. Od pozycji minimalnej (około 55W) jedzie dosłownie nie więcej niż 10 stopni (mniej więcej 45W) po czym wskakuje komunikat L-1. Wysuwając siłownik, liczby na wyświetlaczu maleją od 5000 w dół. I wszystkie znaki wskazują, iż NIE JEST to wina krzywek i ograniczeń w siłowniku. Dojeżdżając na te 45W zresetowałem pozycjoner i dzięki temu pojechałem kolejne 5-10 stopni dalej. W pewnym momencie nawet zaczął jechać więcej niż 15 stopni i zatrzymałem go po prostu około 12W bo wolałem już dalej nie ryzykować. Dlaczego tak jest?
Ku band: Unibox 9060 (Mabo 105cm, 5E - 39E), Multipakiet, TNK SD, JSC Sport (+1 - +8) C band: Openbox F500 (Mesh 120cm, ~64E - horyzont) DVB-T (Ryniak DVW): Chorągwica (mux2), Góra św. Marcina (mux2), Kosztowy (mux2), Skrzyczne (mux3)
L1 ..czyli masz źle ustawione skrajne limity. Tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1401428.html masz instrukcję obsługi. Nie pamiętam dokładnie , zbyt rano jeszcze, :) ale..haniu wciskasz Memo i masz skrajny limit ustawiony. wyłączasz pozycjoner , po włączeniu ponownym , gdy miga [-----] wciskasz M i F1 lub F2 i jedziesz do skrajnego położenia anteny , do oporu . Po dojechaniu do oporu , masz skrajny limit ustawiony.
Trzeba naciskać < lub > na dwie sekundy i przerywać, tak co chwile to wtedy jedzie daleko (nie można przytrzymać bo się zatrzymuje po chwili). Niestety jak zaprogramowałem 22W i 40W to z tego pierwszego pojechał parę impulsów i wyskoczył błąd Er 2. Słucham Panów co radzicie, zamienić A i B w pozycjonerze?
Tak sprawdź jeszcze kabel szczególnie ten od impulsatora czy jest dobrze przykręcony. Jak z kablem wszystko ok to pora na następne kroki. Rozumiem że limity w siłowniku masz ustawione aby antena nie zajechała za daleko itp..!!!, więc pora ustawić te w pozycjonerze. Nie mogą się one pokrywać i te w pozycjonerze muszą być tak jakby w środku (reagują pierwsze) a te w siłowniku po zewnętrznej. Więc przy schowanym siłowniku na krańcówce L-1 wejdź w menu Fn1 i dojedz do krańcówki w siłowniku (po prostu schowa sie do końca i wyłączy. Teraz wróć trochę aby wyrąbek w siłowniku zjechał z wyłącznika i zaprogramuj pierwszy margines L-1 Teraz jedziemy już w drugą stronę aż wyświetli ci się L-2 Wejdz znowu w menu instalacyjne Fn2 i jedziesz dalej (na wschód)do punktu w którym chcesz ustawić drugi limit. Wtedy naciskasz M (neno) i pozycja jest zapisana. Wejscie do menu wiesz jakie jest?: włączasz pozycjoner do sieci i jak migają te kreseczki naciskasz M potem klawiszami > < wybierasz daną operację Fn1, Fn2... i znowu M. Wszystko musisz robić dość szybko np jak miga, Fn 1 czy Fn2 musisz w ciągu 6 sekund użyć klawiszy > < jak zgaśnie to musisz ponownie nacisnąć M.
Chłopaki a co zrobić żeby impulsy na pozycjonerze malały wraz z chowaniem się siłownika? Bo teraz rosną... a może tak ma być? I co się stanie jak zamienię A i B bo słyszę różne opinie. Zaraz poprawię wszystkie kabelki i zobaczę co się wydarzy.
@Jałocha, wczoraj rozmawialiśmy z Piotrkiem (jollyjokerem) o twoim problemie z pozycjonerem co chłopaki chcieli naprawic i doszlismy do wniosku że może spróbuj (o ile nie próbowałes) zrobic to na krótkim kablu ?
Jak "wracam" np z 13E na 43W to gubi impulsy masakrycznie, co jakiś czas wyświetlacz stoi w miejscu. W przeciwną stronę jest lepiej. Mogę skrócić troszkę kabel o jakieś 3m max.
Pytam się o te kable bo każdy mówi co innego i już sam nie wiem a trochę mi żal 170zł na nowy pozycjoner. Właściwie 220zł bo już 50 zł na ten wydałem.
Od razu z tego miejsca bardzo chciałbym podziękować @Peyu, który wysłał mi tabelę pilotów do AP500. Nigdzie jej w necie nie mogłem znaleźć.
Jak Ci "gubi impulsy" to kontaktron w siłowniku. Domyślam się, ponieważ sam dwa już uwaliłem. Spróbuj go jeszcze dać "brzuchem do góry", może być lepiej ale aby było dobrze szukaj nowego.
Sprawdz też jak działa ten zestaw na innym krótkim kablu. Być może to wina kabla jak już niektórzy sugerowali. Ja też używam na razie starego AP-500. Czasami też świruje i nie chce liczyć -wyświetla Er-2 Ale jak mu trochę przyp.. to jedzie dalej
Jeśli masz dość długi kabel powyżej 30m to przekrój kabla zasilającego powinien wynosić minimum o,75mm a najlepiej jak ma 1mm.Do impulsatora może być 0,5mm bo tam żadnego poboru nie ma.Skoro wariuje sensor to może być siłownikowi za ciężko i dlatego wywala błędy w pozycjonerze, bo nie wydala prądowo.Przyczyny mogą być dwie: za ciężko chodzi oś polarmontu w antenie lub masz za cienki kabel zasilający silnik i i nie wyrabia pozycjoner. Najpierw sprawdź czy ośka chodzi lekko no i czy siłownik nie rzęzi oporem.
_________________ KTI 230cm C-band MTI 15Ksiłownik36",Svensat1,5m LNB twin Invacom siłownik18",Mabo 1,5m LNB SC-1 siłownik18" Parabola 125cm zez Astra-Hotbird LNB twin Digistar i SC1
Dekodery codziennie inny
Na 2 lata N-box HDTV.
Aktualnie jest 13m kabla 4x0.75 a jutro się zgłębię temat. Niestety nie da się nic robić jak się wróci z pracy bo ciemno już o 16. Dziękuję za zainteresowanie tematem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum