Telewizja satelitarna w zasięgu ręki • Zobacz temat - AZBOX HD PREMIUM+





Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
  Widok do druku

AZBOX HD PREMIUM+
Autor Wiadomość
PostWysłany: 2010-01-08, 18:37 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-12, 12:08
Posty: 3699
Miejscowość: 50,82 N 19,12 E
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Online: 82d 2h 31m 44s
Kraj: Poland (pl)



Najdłużej oczekiwane Centrum Multimedialne łączące w sobie:•Tuner Satelitarny HD •Odtwarzacz Multimedialny HD•Cyfrowe Video
•Serwer NAS



AZBOX HD PREMIUM+ został oparty na procesorze Sigma Designs®SMP8634LF

Procesor bardzo dobrze znany z odtwarzaczy Blu-Ray i urządzeń typu NMT



Model Premium+ względem Premium różni się:

- HDMI w wersji 1.3a (Premium w 1.2)

- Równoczesna praca 2 głowic


- Dodatkowy demuxer na płycie głównej

- Możliwość instalacji dysku przez kieszeń w obudowie

- Większe zasilanie na portach USB

- Zmieniono sposób instalacji głowic i same głowice



Oprócz sprzętowego dekodowania najbardziej wymagających kodeków jak H.264
i wszystkich jego odmian (np. x264),również i DivX, Xvid, WMV, WMA PRO
(nawet pliki MKV kodowane tym kodekiem w rozdzielczości 1080p), posiada osobna
jednostkę 300mhz przeznaczona na aplikacje, takie jak. np:YouTube, WWW, Torrent, Email

Urządzenie działa na systemie LINUX, wiec możliwości są prawie nie ograniczone.
Już na początku w standardowym oprogramowaniu mamy pełną obsługa kart:

CYFRY+ i TNK (telewizja na kartę) oraz współprace z popularnymi modułami CAM.



Wersja HD PREMIUM posiada możliwość instalacji dysku 3,5 lub 2,5 calowego na złączu SATA do 1TB oraz zintegrowany moduł sieci bezprzewodowej WiFi w standardzie b/g
Urządzenie pozawala nam cieszyć się w pełni opcją PVR i TimeShifting-u, ściągania plików z internetu, gromadzenia zasobów (zdjęcia, filmy, muzyki) bez podłączania dodatkowych urządzeń
oraz na szybką łączność bezprzewodową do 54Mbps z siecią lokalną i internetem.

W najnowszej wersji oprogramowania usprawniono szybkość sieci WiFi dzięki czemu jest możliwe oglądanie filmów 720p z zasobów sieciowych

Dzięki zastosowaniu systemu LINUX i złącz USB możemy podpiąć:

•dowolny napęd optyczny**
•przenośne dyski, pamięci
•czytniki kart
•Hub USB
•klawiaturę**


Ciekawostką jest również możliwość odtwarzania plików nagranych przy pomocy
Cyfrowych Kamer HD bez użycia jakichkolwiek narzędzi, czy konwerterów.
Poniżej lista sprawdzonych kamer.
•Canon: HF10, HF100, HG10, HR10
•Sony: HDR-CX6, SR7, SR8, HDR-TG3
•Panasonic: HDC-SD5
•JVC: GZ-HD7AG
•Samsung: VM-HMX20C

Pamięć SSD - to kolejny ważny punkt dotyczący specyfikacji w urządzeniach.
Nigdy wcześniej nie stosowano tego typu rozwiązania.
Dzięki takiemu rozwiązaniu koniec z nie udanym flashowaniem (updatem) z powodu
braku prądu i wysyłania do serwisu w celu wymiany układu lub zaprogramowania.
Pamięć ma pojemność 256MB i jest wyjmowalna
- jak na prezentowanym zdjęciu.

SSD (ang.Solid State Drive, Solid State Disk) – technologia wytwarzania dysków twardych przy użyciu pamięci flash. Podstawową zaletą SSD jest brak ruchomych części. Dodatkowo zdecydowanie krótszy czas dostępu do danych (kilkadziesiąt razy), cicha praca oraz o wiele większa odporność na uszkodzenia mechaniczne (powodowane np. upadkiem z wysokości). Źródło WikiPedia

Firma OPENSAT poza tym, że wprowadziła produkt jedyny w swoim rodzaju to wprowadziła kilka nowych Innowacji :


Aktualizacja oprogramowania wprost z Internetu – koniec szukania po forach, uploadach czy stronie producenta najnowszego oprogramowania. Po prostu wchodzimy w ustawienia i naciskamy JEDEN klawisz który inicjuje pobieranie i instalowanie oprogramowania.
W razie braku Internetu zawsze UPDATE możemy przeprowadzić przez PenDriva , procedura jest również łatwa jak przez Internet, i ogranicza się do umieszczenia PenDriva z Oprogramowaniem w porcie USB i uruchomienia odbiornika.

Czytnik wiadomości RSS – możemy w prosty i szybki sposób przeglądać najnowsze
informacje sportowe, ze świata (np. Gazeta.pl) jaki nawet notowania giełdowe.

YouTube – serwis znany już prawie każdemu, opensat zaoferował nam w pełni działający dodatek.

Możemy przeglądać filmy, wyszukiwać po kategoriach, znajomych itd.

TimeShifting – czyli możliwości zatrzymywania i przewijania w dowolną stronę aktualnie oglądanego programu. Nie widziałeś czy w czasie meczu był spalony ? Sprawdź to sam !!!
Przewiń w tył i zobacz to jeszcze raz !

Przeglądarka WWW i obsługa E-Mail- kolejne 2 rozwiązania dotąd raczej nie znane tunerom satelitarnym, przy użyciu przeglądarki możemy poruszać się po prostych stronach internetowych. Opcja E-mail zostanie dodana z aktualizacjami

Odtwarzacz Multimedialny

Kontenery Audio: AAC, M4A, MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), WAV, WMA, FLAC, Ogg
Kodeki: AAC; AAC +; Dolby Digital, WMA, WMA Pro, MP1, MP2, MP3, LPCM, FLAC, Vorbis Audio Passthrough: DTS; Dolby Digital
Kontenery Video: MPEG1/2/4 (M1V, M2V, M4V); MPEG1/2 PS (M2P, MPG);
MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS), VOB, AVI, ASF, WMV, IFO, ISO (Backuped DVD's); Matroska (MKV), MOV (H.264), MP4, RMP4
Kodeki: XVID SD/HD; DIVX; MPEG-1; MPEG-2: MP@HL; MPEG-4.2: ASP@L5, 720p, 1-point GMC; WMV9: MP@HL; H.264: BP@L3; H.264: MP@L4.0; H.264: HP@L4.0; H.264: HP@L4.1; VC-1: MP@HL; VC-1: AP@L3 Photos: JPEG; BMP (GIwill be soon avaliable)

Napisy: SRT; SMI, SUB; SSA; TXT
Tutaj ciekawosta - otórz dzięki bardzo bliskiej współpracy naszej z producentem została dodana pełna obługa napisów w najbardziej popularnym formacie w polsce TXT w tym aż w 3 formatach: MicroDVD, MPL2, TMPlayer
Oprócz tego możemy zmienić kolor napisów, zmienić pozycje napisów, rozmiar oraz możliwość sychnronizacji i zmiany czcionki.


AZBOX HD PREMIUM+ jest dostarczany w standardzie z dwoma głowicami DVB-S2.
Jednak na życzenie może zostać dostarczony w dowolnej konfiguracji 2 głowic.
(przykłady: 2x DVB-C, 2x DVB-T, 1x DVB-S2 + DVB-T, DVB-S2 + DVB-C, DVB-T + DVB-C)

Więcej na stronie Dystrybutora
http://www.fuerte-sklep.com/index.php?p ... prod_id=28
Tuner ma Blindscan sprzętowy - jaki czas i testy to zweryfikują. :clap:

Cena 1910zł


Załączniki:
8889.jpg
8889.jpg [ 10.54 KiB | Obejrzany 2564 razy ]
8891.jpg
8891.jpg [ 9.74 KiB | Obejrzany 2564 razy ]

_________________
NIE !!! dla Wimax .
Góra   WindowsXPMSIE7
 Profil  
 

Re: AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-01-08, 19:05 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-11, 21:54
Posty: 1193
Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy
Online: 12d 7h 48m 20s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom

ale chyba nie odtwarza plików AVI :frown: i nie może być centrum Multimedialnym

_________________
SPOKO


Góra   WindowsXPFirefox
 Profil  
 

Re: AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-01-08, 19:08 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-12, 12:08
Posty: 3699
Miejscowość: 50,82 N 19,12 E
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Online: 82d 2h 31m 44s
Kraj: Poland (pl)



No tak . Do reklamacji :dumbells:

_________________
NIE !!! dla Wimax .


Góra   WindowsXPMSIE7
 Profil  
 

Re: AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-01-29, 11:57 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-12, 12:08
Posty: 3699
Miejscowość: 50,82 N 19,12 E
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Online: 82d 2h 31m 44s
Kraj: Poland (pl)



Drobny test Blindscanu tego tunera . Cytat z innego forum " Wczoraj niemal cały dzień poświęciłem na eksperymenty z Blind Scanem. Badałem sobie 7E, 12,5W, 15W i 18W, wybierając różne zakresy. Na 7E wybrałem 10,95 do 11,2. Minimalny SR na 2500, bo raczej niżej nikt tam nie schodzi. W 15 minut znalazł mi tu 13 aktywnych częstotliwości, w tym 3 dosyły TVP, 1 RAI i 9 EBU. Gdy spróbowałem zejść z SR od 1000 to ten sam fragment skanowało dwa razy dłużej, więc warto przemyśleć, czy w niektórych przypadkach warto wpisywać zakres SR od 1000 ksps. 18W wybrałem celowo, żeby sprawdzić, czy znajdzie w automacie TV Sonce (SR=1181 dla DVB-S2 w QPSK). Odbiornik znalazł kanał, wyszukał także kilka innych dosyłów z niskimi SR, m.in. SR=1666 (Videopiu). Skanowanie trwało niecałe 30 minut, przy czym pasmo ograniczono na zakres od 10,95 do 11,7 (na 18W 10,7 - 10,95 oraz 11,7 - 12,75 GHz nie są i tak wykorzystywane). Idealnie byłoby, gdyby dało się określać kilka zakresów. Wtedy dla 18W zrobiłbym jeszcze sprytniej - żeby skanował tylko 10,95 - 11,2 i 11,45 - 11,7. Blind Scan to generalnie miejsce na wykorzystanie wiedzy w kwestii tego, co na danej pozycji jest osiągalne i w jakim fragmencie pasma. Na 18W nie ma sensu skanowania niczego, poza wymienionym zakresem, a im lepiej się ograniczy zakres skanowania, tym szybciej całość się skończy.
Blind Scan przebiega tak: najpierw tuner przeszukuje pasmo w poszukiwaniu aktywnych częstotliwości. Dodaje je do listy transponderów (o ile się nie dublują), ale nie skanuje. Skan jest dopiero na końcu i obejmuje wszystkie częstotliwości - nie tylko te dodane przy Blind Scan, ale także te, które już były na liście. Jeśli chcemy mieć czysty efekt samego Blind Scanu, to należy skasować wszystkie transpondery znajdujące się w pamięci dla danej pozycji sat.
Jedyna porażka, jaką odniosłem, to niepowodzenie w odbiorze paczki BBC z 27,5W (SR=44100 dla DVB-S2). Raz na chwilę mignął mi sygnał, antena ustawiona perfekcyjnie, na karcie DVB sygnał stabilny. AzBox sobie z tym nie poradził. "
Czyli najlepszy odbiór SR ma Dr HD F16 i inne tunery z tej rodziny, ale Blindscan gorszy. No cóż nadal niema dla nas odpowiedniego tunera.

_________________
NIE !!! dla Wimax .


Góra   WindowsXPMSIE7
 Profil  
 

Re: AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-02-08, 20:25 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-12, 12:08
Posty: 3699
Miejscowość: 50,82 N 19,12 E
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Online: 82d 2h 31m 44s
Kraj: Poland (pl)



No i mamy możliwość odbioru SR mniejszych od 1000 także na tym tunerze , gorzej z wysokimi przy DVB-S2.
Cytat z testu " Raz krótko niewidomego od AZBoxHD Premium Plus i porównaniu ClarkeTech 5000 HD Combo Plus.
Test został przeprowadzony na Hispasat 30 zachód od 10.700 do 11.900 H / V.
Przyrost Clarke Tech 4000 (można to zmienić w ogóle?) Kiedy obejmowałem krok AzBox +10.000-gie
To jest czas skanowania przez Clarke Tech i AzBox się trochę sam.
Clarke Tech potrzeba około 10 minut, AZBOX około 15 minut.
Clarke Tech znajdzie łącznie 175 telewizyjnych i 23 nadajników radiowych.
Oddanych AzBox 183 znalezionych nadajników TV i 25 stacji radiowych.
Wraz z DVB-S2 transpondery tylko 1667 Symbol Rate gdzie Clarke Tech tego nie znajdzie.

Pudełko z najbardziej wrażliwych tuner mam do tej pory / nie jest Clarke Tech 5000 HD Combo Plus.
Ku mojemu zdziwieniu, w moim tuner HD Premium Plus AzBox nawet nieco bardziej wrażliwe

Kolejna niespodzianka to symbol przyciąga mniej niż 1000 Rady / należy czytać, a nawet funz: piłka:
Przykładami są: 12.746 H Symbol Rate z 716 w 8 Zachodzie, i 11503 V 700 symbolu stawki do 30 West.
Nawet Austrian Radio na 23.5 East 12661 V 555 Symbol kursu mogą być odbierane.

To może być bardzo mało Satbox / PC Satkarten.

4:2:2 odbioru w DVB-S/DVB-S2/MPEG2/H.264/SDTV/HDTV jest tak jak poprzednie Premium / Elite możliwe.
Tylko (amatorskie) Satbox to zrobić (ale jest ograniczona do DVB-S/MPEG2) może być odbiornikiem jakości.

Podobnie jak w kucyk już napisał inny pokładzie jest więc AzBox HD Premium Plus
RSS dla wszystkich DXers z idealnym 4:2:2 i pole w ciemno." - tłumaczenie translatorem.
Tekst oryginalny
http://www.satclub-thueringen.de/wbb2/t ... adid=12591

_________________
NIE !!! dla Wimax .


Góra   WindowsXPMSIE7
 Profil  
 

Re: AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-02-08, 22:23 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-04-13, 23:26
Posty: 1681
Miejscowość: N52°1/E21°2
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy
Online: 45d 2h 56m 17s
Kraj: Poland (pl)



No właśnie oprócz Quali to chyba jedyny dostępny tuner który obsługuje format 4:2:2.

_________________
Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Image Image Image


Góra   WindowsXPFirefox
 Profil  
 

Re: AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-02-09, 07:16 


4:2:2 można też oglądać po LAN na komputerze korzystając z tunera linuxowego + odtwarzacz VLC. Sat tak robiłem dawno temu, tuner który wtedy miałem to dbox2 Nokia.


Góra   WindowsXPFirefox
  
 

Re: AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-02-11, 21:37 
Offline
nowy

Rejestracja: 2009-06-08, 18:08
Posty: 11
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Online: 4h 50m 57s

Artur napisał(a):
No właśnie oprócz Quali to chyba jedyny dostępny tuner który obsługuje format 4:2:2.


Prawda, lecz użyteczny został tylko AZBOX dlatego że obecnie wiekszość przekazów 4:2:2 zarówno SD i HD nadawana jest w DVB-S2.


Góra   Windows7MSIE7
 Profil  
 

AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-04-10, 09:49 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-12, 12:08
Posty: 3699
Miejscowość: 50,82 N 19,12 E
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Online: 82d 2h 31m 44s
Kraj: Poland (pl)



Menu BLINDSCAN w tym tunerze podobno skuteczne.


Załączniki:
Menu Blindscan Azbox Prem +.jpg
Menu Blindscan Azbox Prem +.jpg [ 120.38 KiB | Obejrzany 2016 razy ]

_________________
NIE !!! dla Wimax .
Góra   WindowsXPMSIE7
 Profil  
 

AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-06-22, 16:57 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-12, 12:08
Posty: 3699
Miejscowość: 50,82 N 19,12 E
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Online: 82d 2h 31m 44s
Kraj: Poland (pl)



W najnowszym sofcie do tego tunera usunięto problem wysokich SR w DVB-S2.
Tuner identyfikuje transponder BBC z 27.5W i wczytuje programy , a właściwie ich
nazwy , ponieważ nadawca zrobił zmiany w strumieniu i PID Video i PID Audio są wyświetlane 65535 (FFFF), czyli brak PID-ów.
To samo jest w tunerze Dr HD -F-16.
W zał fotki z testu AZBOX Premium+.

Czyli powoli Azbox+ nabiera walorów tunera dla DX
1. Pełny zakres SR
2..Bliskie transpondery.
3.Sygnał innych modulacji
4.Rozbudowany i dokładny Blindscan.
5.Satelit pod dostatkiem.
6.Przekazy 4:2:2 . :grin:


Załączniki:
azbox1.jpg
azbox1.jpg [ 42.38 KiB | Obejrzany 1788 razy ]
azbox2.jpg
azbox2.jpg [ 60.74 KiB | Obejrzany 1788 razy ]

_________________
NIE !!! dla Wimax .
Góra   WindowsXPMSIE7
 Profil  
 

AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-12-09, 17:24 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-12, 12:08
Posty: 3699
Miejscowość: 50,82 N 19,12 E
Podziękował : 77 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Online: 82d 2h 31m 44s
Kraj: Poland (pl)



Nieciekawe wieści . Jeden z oficjalnych Dystrybutorów tunerów tej marki wycofał się ze
sprzedaży wszystkich Azbox-ów HD . Powodem jest napewno brak supportu od kilku miesięcy. :hmm: :thumbsdown:
Będzie pewnie jakiś super hiper następca tego tunera . :w00t: :grin:

_________________
NIE !!! dla Wimax .


Góra   WindowsXPMSIE7
 Profil  
 

AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2010-12-09, 22:21 
Offline
nowy

Rejestracja: 2010-07-07, 16:55
Posty: 26
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Online: 1d 1h 29m 22s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: Technomate TM-F3/5
Antena: Televes 110
Konwerter: TM-1

Faktycznie oficjalny support kuleje, ale nie wszystko jeszcze stracone bo bardzo szybko rozwija się Enigma 2 na ten tuner. Niestety do końca roku nie mam absolutnie czasu żeby cokolwiek testować.

_________________
Technomate TM F3/5
Triax DAP 911 + LNB TM2 (19E + 13E)
Televes 110 + LNB TM1 (45E - 8W)


Góra   Windows7Firefox
 Profil  
 

AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2011-03-12, 06:58 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-17, 17:29
Posty: 1539
Miejscowość: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
Online: 9d 5h 44m 9s
Kraj: Poland (pl)



A ja mam pytanie: czy rzeczywiście ten blindscan jest dokładny? Pytałem raz Polaków w Kanadzie i narzekali na niego :hmmm: Pewnie poza paskiem sygnału, który nie jest w dB to wad za wiele tunerek nie ma...

_________________
Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...

Mabo 105cm, 13E, Multipakiet, TNK SD
Mabo 115cm, Inverto Black Ultra, 85E - 45W (w planie zamiana na R120 i cały horyzont)
Red Intercable 89W via Emtec F200
Amiko 7800HD, Openbox F500, Golden Media Unibox 9060, Azbox Premium, Skystar HD2
Alinco DJ-X3


Góra   WindowsVistaFirefox
 Profil  
 

AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2011-03-15, 16:43 
Offline
Bywalec

Rejestracja: 2009-04-26, 11:03
Posty: 179
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Online: 2d 21h 57m 29s

Nie jest taki dokladny zauwazylem, ze przy skanowaniu z krokiem np 4MHz po znalezieniu jakiegos tp od razu przeskakuje o 2x4MHz dalej i tu pomija transpondery obok.
Przyklad:

LNB Inverto Black Ultra Andrew Mod.
60E polaryzacja V 10950-11190
3MHz, min SR 1000
13tps najnizszy znaleziony/zapisany SR - 10969V 977
blind-5min
scan-6min

10950-11190
5MHz min SR 1000
11tps najnizszy SR - 10986V 1239 nie znaleziony przy poprzednim scanie
blind - 4 min
scan - 5 min

dla porownania TM8K:
zakres 11700-11950V
krok 3MHz
10tps najnizszy SR - 11039V 1418
blind - 1:24
scan - 1:43


Góra   WindowsXPFirefox
 Profil  
 

AZBOX HD PREMIUM+
PostWysłany: 2011-03-15, 17:31 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-17, 17:29
Posty: 1539
Miejscowość: Kraków
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
Online: 9d 5h 44m 9s
Kraj: Poland (pl)



Czyli np na takim NSS806 40.5W gdzie w paśmie C transpondery są jeden obok drugiego dosłownie kilka Mhz to z tym odbiornikiem może być ciężko :hmmm:

_________________
Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...

Mabo 105cm, 13E, Multipakiet, TNK SD
Mabo 115cm, Inverto Black Ultra, 85E - 45W (w planie zamiana na R120 i cały horyzont)
Red Intercable 89W via Emtec F200
Amiko 7800HD, Openbox F500, Golden Media Unibox 9060, Azbox Premium, Skystar HD2
Alinco DJ-X3


Góra   WindowsVistaFirefox
 Profil  
 


Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów