Dołącz teraz!


Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Telewizji Satelitarnej i Cyfrowej w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!






Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
  Widok do druku

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP
Autor Wiadomość
PostWysłany: 2017-07-26, 21:21 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-11, 21:54
Posty: 1640
Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy
Online: 23d 19h 50m 33s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom

Cześć.
Jak skonfigurować.
Na parterze jest np. router z dostępem do internetu a na piętrze jest słaby zasięg WiFi. Między poziomami jest przewód LAN. Czyli łączymy router z wyjścia LAN w wejście LAN czy WAN drugiego rutera - przestawionego w funkcję client AP ?
Router na parterze ma nazwę SSID - np. TP-LINK
IP: 192.168.0.1
czy AP na pietrze ma mieć taką samą nazwę SSID ?
w AP wyłączam DHCP
IP:192.168.0.2
czy hasła mają być w routerze i AP takie same (chyba tak skoro miałby być taki sam SSID :crazy: )

_________________
''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)


Góra   Windows7Safari
 Profil  
 

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP
PostWysłany: 2017-07-27, 06:46 
Offline
Początkujący

Rejestracja: 2013-07-26, 17:38
Posty: 61
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Online: 14d 9h 39m 58s
Kraj: Poland (pl)



Jeżeli podłączysz dolny z górnym do portu WAN ustawiasz górny jako AP, z innej puli adresowej mogą być te same nazwy sieci i hasła i będzie to odrębna podsieć.
Jeżeli podłączysz dolny z górnym do portu LAN ustawiasz górny jako AP to musisz wyłączyć DHCP u góry, adres ip z tej samej puli, hasła i sieć mogą być takie same.
Tryb client AP - to tryb którym urządzenie działa jak karta sieciowa - odbiera sygnał wifi.

_________________
http://www.adix.pl



Za ten post autor adix otrzymał podziękowanie od Jacek(2017-07-27, 15:27)
Góra   WindowsSafari
 Profil  
 

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP
PostWysłany: 2017-07-27, 15:28 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-02-11, 21:54
Posty: 1640
Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy
Online: 23d 19h 50m 33s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom

Dzięki :beer:

_________________
''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)


Góra   LinuxSafari
 Profil  
 

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP
PostWysłany: 2017-07-29, 12:51 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2012-12-02, 10:13
Posty: 1909
Podziękował : 183 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy
Online: 31d 15h 9m 27s
Kraj: Poland (pl)

Najlepiej z praktyki podepnij do LAN routera z dołu i do LAN routera z góry. Jak pisał adix wyłączasz serwer DHCP. Router będzie przeźroczysty a urządzenia będziesz miał w jednej sieci domowej.

Co do nazwy sieci to proponuje dwie różne nazwy na rożnych kanałach aby się nie zakłócały.
Domowe routery nie mają zarządzania takiego, że przy jednej nazwie sieci urządzenie będzie się przełączało samoczynnie do sieci o najlepszym zasięgu.
Niestety będziesz w sieci a często telefon, tablet itd. nagminnie łączyć się do sieci o słabszym zasięgu.

_________________
VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL


Góra   WindowsSafari
 Profil  
 


Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów



(opis strony) (opis strony)