SatClub.pl - Telewizja satelitarna w zasięgu ręki • Zobacz temat - Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
  Widok do druku

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...
Autor Wiadomość
PostWysłany: 2009-10-26, 15:52 
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Online: 1h 38m 20s
Kraj: United States (us)

Witajcie,
Nabyłem niedawno korzystnie drogą zakupu 6-elementową antenę paraboliczną, w stanie wskazującym na spore zużycie, nieznanej mi jak dotąd firmy. Jedyne co udało mi się do tej pory ustalić to, że jest to najprawdopodobniej wyrób produkcji rosyjskiej lub azjatyckiej, ale na rynek rosyjskojęzyczny, gdyż na czymś w rodzaju tabliczki znamionowej widnieje napis „Система Αнтенная АС-230Р” oraz „Зав Но”, czyli numer zakładu.
Antena pomimo swoich lat (conajmniej 15) trzyma się w całkiem niezłym stanie; tuleja od polarmountu prawie nie pordzewiała; reszta śrub też dała się bezproblemowo odkręcić po latach.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zawieszenie tej czaszy (polarmount) oraz jego sterowanie. Polarmount jest dość ciężki i precyzyjnie wykonany.
Ale jest też minus: Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, okazuje się, że sterownik się gdzieś zapodział. :)
Będę wdzięczny za wszelkie informacje od osób, które kiedykolwiek z takim rozwiązaniem się zetknęły lub cokolwiek wiedzą, czyli ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :) Bardzo mi zależy na ustaleniu producenta tej czaszy i akcesoriów do niej. Poza tym, co to za typ złączy?
Poniżej kilka zdjęć zawieszenia.
Pozdrawiam,
Piotrek

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

<< Wolność, która przychodzi z nieba - Freedom that comes from the skies - Die Freiheit, die vom Himmel kommt - La liberté qui vient du ciel - La libertad que viene del cielo - De vrijheid die uit de hemel komt >>

Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...
PostWysłany: 2009-10-26, 21:29 
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Online: 2h 37m 2s
Kraj: Poland (pl)

Na Bajkonurze musisz szukać :laugh: , a tak na poważnie to tzw "mufy" znane mi z wojska itp.

PostWysłany: 2009-10-28, 23:05 
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Miejscowość: kujawsko-pomorskie
Online: 4h 11m 16s

Antena ta najprawdopodobniej pochodzi z Azji ,a dokładniej z Indonezji.Jest bardzo podobna do wyrobów z firmy Venus PT Subur Semestra.Natomiast zawieszenie to już jakaś inna bajka , a dokładniej jest to jakiś wyrób zaadoptowany do tej anteny od innego producenta.

PostWysłany: 2009-11-05, 15:24 
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Witam,

Oto najnowsze wieści jakie udało mi się otrzymać od jednego z członków rosyjskojęzycznego forum o tematyce satelitarnej:
Antena, o którą pytałem wyprodukowana została w Rosji w zakładzie „Gradient WNII” w Rostowie nad Donem, czyli Градиент, ВНИИ - 344010, Ростовская область, Ростов-на-Дону, пр-т Соколова, 96; gradient@aaanet.ru, www: http://www.gradient.aaanet.ru. Strona www jednak jest zablokowana, jako źródło wirusów. Model pozycjonera to „Градиент 002”. Osoba z forum obiecała przesłać mi wkrótce instrukcję od tego zestawu antenowego.

Oto co znalazłem w opisie działalności firmy „Gradient WNII:

http://adresa.gde.ru/c/adres98580.html
Градиент, ВНИИ
344010, Ростовская область, Ростов-на-Дону, пр-т Соколова, 96 Тел: +7 (863) 232-03-45 ; Факс: +7 (863) 232-03-45; gradient@aaanet.ru
Производство систем спутникового телевидения большого диаметра, антенн телевизионных. Разработка конструкторской и технологической документации и производство автоматизированных систем контроля и управления.
Системы контроля и управления для военного применения Антенны, волновые излучатели и коллекторы Системы обнаружения вторжения и контроля доступа Интегрированные компьютерные системы Проектные разработки, консультанты, инжиниринг в военных и космических программах (услуги) Проектные разработки, консультанты, инжиниринг в электротехнике и электронике (услуги) Научные фундаментальные и прикладные исследования.

http://www.gradient.aaanet.ru
ВНИИ "Градиент". Проведение научно-исследовательских и опытно-конструкторских работ, изготовление радиоэлектронных устройств, средств и комплексов народнохозяйственного и специального назначения

Pozdrawiam,

Piotrek
(jollyjoker)

<< Wolność, która przychodzi z nieba - Freedom that comes from the skies - Die Freiheit, die vom Himmel kommt - La liberté qui vient du ciel - La libertad que viene del cielo - De vrijheid die uit de hemel komt >>

PostWysłany: 2009-11-05, 15:41 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - München
Online: 1d 15h 16m 17s
Kraj: Germany (de)

Uwaga po wejściu w drugi linka na Forum odnośnie tej anteny pojawia się ostrzeżenie o zagrożenie Wirus

PostWysłany: 2009-11-13, 05:35 
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Update do tematu:
Po zamieszczeniu tematu na forum sat-digest odezwały się do mnie 2 osoby, które podały mi oznaczenie pozycjonera, przesłały instrukcję obsługi (skan) i napisały jak działał ten mechanizm. Jak wszystko się uda uzgodnić, to kupię używany sterownik od jednego z nich.
Pozdrawiam,
jollyjoker

Image

p.s.
Przepraszam za niską jakość zdjęcia.

PostWysłany: 2009-11-13, 09:23 
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Online: 2h 37m 2s
Kraj: Poland (pl)

Piotr czyżbyś chciał zrobić prezent naszej ARMII na gwiazdkę budując tarczę :thumbsup:

PostWysłany: 2009-11-13, 09:58 
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Mam gdzieś polską armię i debili z wojska. Myślę tylko o swoim tyłku i kupuję dla siebie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość