Dołącz teraz!


Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Telewizji Satelitarnej i Cyfrowej w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!






Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
  Widok do druku

Xtra TV UA
Autor Wiadomość
PostWysłany: 2017-06-18, 17:55 
Offline
nowy

Rejestracja: 2011-09-13, 13:49
Posty: 16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Online: 1d 10h 12m 59s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Opticum X7
Antena: 85
Konwerter: Inverto

Witam. Zastanawiam się nad zakupem tej karty. Mam antenkę 80 z obrotnicą DiseqC 1.2. Mieszkam dokładnie w Polsce centralnej. Kanały wg Lyngsat - https://www.lyngsat.com/packages/Xtra-TV-9E.html znajduje mi tylko na transponderze 12188/V/27500 (część), ale też bez tych, które mnie interesują Futbool 1 i 2 HD. Na pozostałych transponderach: 12111/V/27500 i 12149/V/27500 - brak sygnału. Czy coś nie tak wykazem transponderów na Lyngsat czy za mała antenka na te transpondery i tę platformę? Będę wdzięczny za info. Oczywiście antenka i obrotnica działa OK. Pozdrawiam.


Góra   WindowsFirefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-18, 18:34 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-01-05, 22:12
Posty: 494
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
Online: 22d 11h 10m 53s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte

Antena chyba nie za mała, choć jak dla mnie wieszanie 80 cm anteny na obrotnice mija się całkiem z celem i szkoda zachodu. Sygnał z transponderów jest całkiem mocny. Obstawiam nie dokładne ustawienie obrotnicy, nie piszesz jaki tuner ale pewnie ma jakieś opcje obrotnicy wejdź w nie i delikatnie rusz obrotnicą i zobaczysz czy pojawi się sygnał. U mnie jak miałem nie dokładnie ustawioną to właśnie jeden mały krok i pojawiał się sygnał.
Na zrzutach masz dokładne dane trzech transponderów z 9E

Załącznik:
1_0_16_5C8_5B_55_5A0000_0_0_0.jpg
1_0_16_5C8_5B_55_5A0000_0_0_0.jpg [ 156.71 KiB | Obejrzany 208 razy ]


Załącznik:
1_0_16_5C8_5B_55_5A0000_0_0_1.jpg
1_0_16_5C8_5B_55_5A0000_0_0_1.jpg [ 149.44 KiB | Obejrzany 208 razy ]


Załącznik:
1_0_16_5C8_5B_55_5A0000_0_0_2.jpg
1_0_16_5C8_5B_55_5A0000_0_0_2.jpg [ 138.99 KiB | Obejrzany 208 razy ]


Pozdrawiam


Góra   Windows7Firefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-18, 19:55 
Offline
nowy

Rejestracja: 2011-09-13, 13:49
Posty: 16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Online: 1d 10h 12m 59s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Opticum X7
Antena: 85
Konwerter: Inverto

Dzięki. Tuner to Opticum X7 (combo). Generalnie mam ustawione na USALS, ale zmieniam również na DiseqC 1.2 i jadę na zachód i na wschód krokowo, ale nic się nie zmienia. Sygnał jest n 12188 i pojawia się na 12149, jednak po wyszukaniu nic nie znajduje. Na HB też jest transponder 12149, może na tym transponderze tunek "głupieje" i nic nie znajduje, choć pokazuje sygnał?


Góra   WindowsFirefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-18, 20:01 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2012-08-23, 21:36
Posty: 1171
Miejscowość: Polska-Szwecja
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Online: 73d 8h 58m 56s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: Vu+Ultimo4k/UltimoHD/SX6/SX9
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra

Sprawdz konwerter mozliwe ze polaryzacja V ci padla :yes:
Ja bym zmienil LNB na wszelki wypadek :hmmm:
Ale to sa tylko moje podejrzenia.
U mnie w Szwecji na T90 mam sygnal 90% :yes:

_________________
VU+ULTIMO 4K /OCTAGON-SF4008 4K / VU+ULTIMO HD / DM800HD / X-810/SX6/
Moduly - Trikolor / MTC / NTV+/ Xtra tv / Fransat HD
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

[url=Image[url]Image[/url]


Góra   MacOSXSafari
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-18, 20:12 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-01-05, 22:12
Posty: 494
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 31 razy
Online: 22d 11h 10m 53s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte

Na pewno masz jakąś edycję transponderów w tym tunerze sprawdź czy na pewno są poprawnie wszystkie dane wpisane przy każdym transponderze. Na moich zrzutach masz wszystkie potrzebne dane.


Góra   Windows7Firefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-18, 20:32 
Offline
nowy

Rejestracja: 2011-09-13, 13:49
Posty: 16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Online: 1d 10h 12m 59s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Opticum X7
Antena: 85
Konwerter: Inverto

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zastanawiam się czy nie czas już na ułożenie nowej listy? Swego czasu dużo skanowałem - jak to przy obrotnicy i pewnie są na liście transponderów, transpondery podwojone etc. Spróbuje zrobić nową listę, ale najpierw wymienię czaszę na nową, bo już jestem po zakupie - znowu 80 Corab (grafit), ale mi to w zupełności wystarcza, nie wiem czy 90 coś by zmieniła? Mam jeszcze 120 (aluminium) w garażu, ale to duża czasza i nie wszystkim się podoba (małżonka he he) wieszanie jej :hmmm: może kiedyś ją zawieszę? Konwerter Inverto Black Ultra Single. Będę wdzięczny za ew. sugestie, oczywiście w miarę rozsądne. Pozdrawiam serdecznie.


Góra   WindowsFirefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-19, 20:36 
Offline
nowy

Rejestracja: 2011-09-13, 13:49
Posty: 16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Online: 1d 10h 12m 59s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Opticum X7
Antena: 85
Konwerter: Inverto

Przepraszam za post pod postem, ale nie wiem co jest grane. Próbuje znaleźć kanały dla tej platformy, ale lipa. Skanuje różne transpondery z tego satelity (9E) i znajduje kanały z wszystkich pozostałych transponderów tylko nie z tych (12111, 12149,12188 - wszystkie V/ 27500). Zmieniłem konwerter, zmieniałem kont skręcenia konwertera i nic. Tylko z tych transponderów nie znajduje kanałów. Czy ja mam za małą antenkę (80/85) czy już nie wiem co jest grane? Będę wdzięczny za ew. szybkie podpowiedzi. Pozdrawiam.


Góra   WindowsFirefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-20, 18:10 
Offline
Przyjaciel Forum

Rejestracja: 2012-05-20, 17:32
Posty: 533
Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Online: 12d 4h 19m 26s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: VU+ Ultimo 4K, VU+ SOLO 4K, DM7020

Te tr wcale nie są takie mocne - ostatnio ustawiałem 9E na szybko w zezie i prędzej ustawiłem tr 12034 V z kanałami francuskimi bez zacięć śmigały a na tych było 0dB. Nawet nie drgnęły nic na nic :hmmm:
U mnie coś chyba w tamtym miejscu przysłaniało pełny sygnał z 9E.
Antena 80 cm w innym miejscu ustawiona i działają elegancko.

Spróbuj może zamontować ją w innym miejscu. Może masz taki sam problem że coś pełny sygnał zasłania.

_________________
60E - 56E - 52E - 46E - 42E - 39E - 36E - 33E - 31,5E - 28,2E - 23,5E - 19,2E - 16E - 13E - 9E - 7E - 4,8E - 3,1E - 1W - 4W - 5W


Góra   WindowsFirefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-20, 21:37 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2012-08-23, 21:36
Posty: 1171
Miejscowość: Polska-Szwecja
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Online: 73d 8h 58m 56s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: Vu+Ultimo4k/UltimoHD/SX6/SX9
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra

Maximus Magnus napisał(a):
Przepraszam za post pod postem, ale nie wiem co jest grane. Próbuje znaleźć kanały dla tej platformy, ale lipa. Skanuje różne transpondery z tego satelity (9E) i znajduje kanały z wszystkich pozostałych transponderów tylko nie z tych (12111, 12149,12188 - wszystkie V/ 27500). Zmieniłem konwerter, zmieniałem kont skręcenia konwertera i nic. Tylko z tych transponderów nie znajduje kanałów. Czy ja mam za małą antenkę (80/85) czy już nie wiem co jest grane? Będę wdzięczny za ew. szybkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

======
Nie masz za malej anteny :no: Ja na T90 mam sygnaly dochodzace prawie do 100%
na tunerku Vu Ultimo :yes:
Zapytam jeszcze,czy probujesz zlapac sygnal bezposrednio bez zadnej obrotnicy? :hmmm:
Na stalym zawieszeniu?Tu skret konwertera nie jest taki bardzo wazny :no: To sa juz lekkie korekty

_________________
VU+ULTIMO 4K /OCTAGON-SF4008 4K / VU+ULTIMO HD / DM800HD / X-810/SX6/
Moduly - Trikolor / MTC / NTV+/ Xtra tv / Fransat HD
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

[url=Image[url]Image[/url]


Góra   MacOSXSafari
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-20, 21:49 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2012-08-23, 21:36
Posty: 1171
Miejscowość: Polska-Szwecja
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Online: 73d 8h 58m 56s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: Vu+Ultimo4k/UltimoHD/SX6/SX9
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra

toroidal68 napisał(a):
Maximus Magnus napisał(a):
Przepraszam za post pod postem, ale nie wiem co jest grane. Próbuje znaleźć kanały dla tej platformy, ale lipa. Skanuje różne transpondery z tego satelity (9E) i znajduje kanały z wszystkich pozostałych transponderów tylko nie z tych (12111, 12149,12188 - wszystkie V/ 27500). Zmieniłem konwerter, zmieniałem kont skręcenia konwertera i nic. Tylko z tych transponderów nie znajduje kanałów. Czy ja mam za małą antenkę (80/85) czy już nie wiem co jest grane? Będę wdzięczny za ew. szybkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

======
Nie masz za malej anteny :no: Ja na T90 mam sygnaly dochodzace prawie do 100%
na tunerku Vu Ultimo :yes:
Zapytam jeszcze,czy probujesz zlapac sygnal bezposrednio bez zadnej obrotnicy? :hmmm:
Na stalym zawieszeniu?Tu skret konwertera nie jest taki bardzo wazny :no: To sa juz lekkie korekty

====
Jeden przykladowy scren :w00t:


Załączniki:
1_0_19_CD0_5D_55_5A0000_0_0_0.jpg
1_0_19_CD0_5D_55_5A0000_0_0_0.jpg [ 59.25 KiB | Obejrzany 118 razy ]

_________________
VU+ULTIMO 4K /OCTAGON-SF4008 4K / VU+ULTIMO HD / DM800HD / X-810/SX6/
Moduly - Trikolor / MTC / NTV+/ Xtra tv / Fransat HD
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

[url=Image[url]Image[/url]
Góra   MacOSXSafari
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-21, 04:58 
Offline
nowy

Rejestracja: 2011-09-13, 13:49
Posty: 16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Online: 1d 10h 12m 59s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Opticum X7
Antena: 85
Konwerter: Inverto

toroidal68 napisał(a):
Maximus Magnus napisał(a):
Przepraszam za post pod postem, ale nie wiem co jest grane. Próbuje znaleźć kanały dla tej platformy, ale lipa. Skanuje różne transpondery z tego satelity (9E) i znajduje kanały z wszystkich pozostałych transponderów tylko nie z tych (12111, 12149,12188 - wszystkie V/ 27500). Zmieniłem konwerter, zmieniałem kont skręcenia konwertera i nic. Tylko z tych transponderów nie znajduje kanałów. Czy ja mam za małą antenkę (80/85) czy już nie wiem co jest grane? Będę wdzięczny za ew. szybkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

======
Nie masz za malej anteny :no: Ja na T90 mam sygnaly dochodzace prawie do 100%
na tunerku Vu Ultimo :yes:
Zapytam jeszcze,czy probujesz zlapac sygnal bezposrednio bez zadnej obrotnicy? :hmmm:
Na stalym zawieszeniu?Tu skret konwertera nie jest taki bardzo wazny :no: To sa juz lekkie korekty


Wielkie dzięki. Wczoraj wieczorem udało mi się złapać sygnał na wszystkich trzech transponderach 12111, 12188 i 12149. Najsłabiej wygląda 12111, bo dziś rano już brak sygnału. Antenka na obrotnicy, a zmieniałem tylko wysunięcie przód/tył konwertera w uchwycie. i lekki skręt Obrotnica krokowo prawo/lewo - sygnał ginie. Nie mam karty, więc ciężko mi ocenić jak będzie z obrazem. Czy to, że te kanały w większości mają ścieżkę dźwiękową w AAC może mieć znaczenie dla ich odbioru?


Góra   WindowsFirefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-21, 09:34 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-07-30, 17:43
Posty: 615
Miejscowość: PL PDK (płd-wsch)
Podziękował : 53 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy
Online: 47d 3h 28m 15s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Nbox, Openbox, Ferguson
Antena: Mabo 120 cm ,Famaval 115 cm oraz inne mniejsze
Konwerter: Ku-Band+(R/L)/C-Band

Czy obecnie działają wam kanały z pakietów Xtra TV ? , czy znowu coś kombinują :hmmm:

_________________
120 cm 90*E< - >30*W


Góra   Windows7Firefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-21, 14:25 
Offline
DX-er
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2013-07-30, 17:43
Posty: 615
Miejscowość: PL PDK (płd-wsch)
Podziękował : 53 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy
Online: 47d 3h 28m 15s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Nbox, Openbox, Ferguson
Antena: Mabo 120 cm ,Famaval 115 cm oraz inne mniejsze
Konwerter: Ku-Band+(R/L)/C-Band

Aktualnie wszystko z oferty działa jak należy, a problem był po stronie operatora :yes:

_________________
120 cm 90*E< - >30*W


Góra   Windows7Firefox
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-21, 21:02 
Offline
Przyjaciel Forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2012-08-23, 21:36
Posty: 1171
Miejscowość: Polska-Szwecja
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy
Online: 73d 8h 58m 56s
Kraj: Poland (pl)


Tuner: Vu+Ultimo4k/UltimoHD/SX6/SX9
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra

Maximus Magnus napisał(a):
toroidal68 napisał(a):
Maximus Magnus napisał(a):
Przepraszam za post pod postem, ale nie wiem co jest grane. Próbuje znaleźć kanały dla tej platformy, ale lipa. Skanuje różne transpondery z tego satelity (9E) i znajduje kanały z wszystkich pozostałych transponderów tylko nie z tych (12111, 12149,12188 - wszystkie V/ 27500). Zmieniłem konwerter, zmieniałem kont skręcenia konwertera i nic. Tylko z tych transponderów nie znajduje kanałów. Czy ja mam za małą antenkę (80/85) czy już nie wiem co jest grane? Będę wdzięczny za ew. szybkie podpowiedzi. Pozdrawiam.

======
Nie masz za malej anteny :no: Ja na T90 mam sygnaly dochodzace prawie do 100%
na tunerku Vu Ultimo :yes:
Zapytam jeszcze,czy probujesz zlapac sygnal bezposrednio bez zadnej obrotnicy? :hmmm:
Na stalym zawieszeniu?Tu skret konwertera nie jest taki bardzo wazny :no: To sa juz lekkie korekty


Wielkie dzięki. Wczoraj wieczorem udało mi się złapać sygnał na wszystkich trzech transponderach 12111, 12188 i 12149. Najsłabiej wygląda 12111, bo dziś rano już brak sygnału. Antenka na obrotnicy, a zmieniałem tylko wysunięcie przód/tył konwertera w uchwycie. i lekki skręt Obrotnica krokowo prawo/lewo - sygnał ginie. Nie mam karty, więc ciężko mi ocenić jak będzie z obrazem. Czy to, że te kanały w większości mają ścieżkę dźwiękową w AAC może mieć znaczenie dla ich odbioru?

==========

Jesli ustawiasz sygnal na obrotnicy i masz tak slaby sygnal.To musisz lekko ja wyregulowac :yes:
Ciekawe jaki masz sygnal na TVN HD?Jest to tr.11508 V
U mnie na 90 jest tyle :yes:


Załączniki:
1_0_1_3DCD_640_13E_820000_0_0_0.jpg
1_0_1_3DCD_640_13E_820000_0_0_0.jpg [ 115.59 KiB | Obejrzany 50 razy ]

_________________
VU+ULTIMO 4K /OCTAGON-SF4008 4K / VU+ULTIMO HD / DM800HD / X-810/SX6/
Moduly - Trikolor / MTC / NTV+/ Xtra tv / Fransat HD
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

[url=Image[url]Image[/url]
Góra   MacOSXSafari
 Profil  
 

Xtra TV UA
PostWysłany: 2017-06-23, 07:04 
Offline
nowy

Rejestracja: 2011-09-13, 13:49
Posty: 16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Online: 1d 10h 12m 59s
Kraj: Poland (pl)
Tuner: Opticum X7
Antena: 85
Konwerter: Inverto

Udało mi się w słoneczny dzień z czystym niebem ustawić antenę z obrotnicą tak, że wg oczywiście wskazań dekodera Opticum X7, na transponderach 12149 i 12188 mam sygnał w granicach 50/75, a na u mnie najsłabszym 12111 40/70. Niestety sygnał "skacze". Dziś w pochmurny dzień brak sygnału na transponderach 12111 i 12149, był na 12188. Na kanale TVN HD 11508 mam sygnał (w słoneczny dzień) ok. 70/80. Moja lokalizacja to Polska centralna i nie ma żadnych przeszkód przed anteną Corab 80. Pion na uchwycie jest. Jak pisałem krokowo obrotnicą prawo/lewo sygnał od razu ginie, pozostaje tylko pochylenie czaszy w pionie i ew. ruch konwerterem przód/tył. Co jeszcze mogę zrobić?


Góra   Windows7Firefox
 Profil  
 


Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów



(opis strony) (opis strony)