Zapewne wykaz transmisji poprzez tego satelitę jest dobrze znany Sz. Kol. z tego forum, ale zrobiłem taką listę z myślą, że mimo tego, iż jest bardzo prosta, to może komuś się przyda (choćby dla porównania siły/jakości odbioru poszczególnych transmisji dla tej wielkości anteny).
Warunki dokonywania pomiarów:
- antena: Laminas 120 cm
- konwerter: Inverto Twin Black Ultra High Gain Low Noise LNB
- koncentryk do tunera: Triset 113 (ok. 15 mb)
- tuner: karta TBS6903
- oprogramowanie: SmartDVB ver. 0.5.1.38
- miernik: MEGASAT Satmessgeraet HD3
Terminy wykonywania pomiarów:
- 17.07.2018, ok. godz. 12.00 (niebo zachmurzone, bez opadów - z tego terminu pochodzą wpisy w kolumnach: 1 - 5, 7 - 10, 14 - 15; wykonane przy pomocy karty tunera + oprogramowania)
- 17.07.2018, ok. godz. 19.00 (silny deszcz - z tego terminu pochodzą wpisy w kolumnie 6, tj. zmiana jakości sygnału w porównaniu z pogodą bezdeszczową; wykonane przy pomocy karty tunera + oprogramowania). Zmiany dotyczyły tylko jakości sygnału; siła sygnału pozostała bez zmian (spodziewałem się sytuacji odwrotnej...).
- 18.07.2018, ok. godz. 14.00 (niebo zachmurzone, bez opadów - z tego terminu pochodzą wpisy w kolumnach 11 - 13; wykonane przy pomocy miernika).
Zastanawiające są braki spadku jakości sygnału dla niektórych transponderów, np. 10720 MHz / V oraz 10762 MHz / V. I to, że siła sygnału nie spadła podczas opadów (silnych) deszczu...
Załączam wykaz transponderów oraz wyniki wykonanych przez mnie pomiarów - 2 wersje - (tabela 1: kolejność po skanowaniu satelity - zwykłym + Blindscan oraz tabela 2: kolejność wg częstotliwości transpondera).
Ustawienia Blindscan: krok: 1 MHz; minim. SR: 1000.
Czy ktoś może mi podać przykładowe swoje wyniki takich pomiarów - abym porównał wyniki (czy moje nie są za słabe

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
HF