Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

Wszystko na temat odbiorników marki Dreambox
Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3374
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1126 razy
Dostał Podziękowań: 363 razy

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#21

Post autor: Tomek22 » 14 kwie 2020, 21:25

w diseqc 10/1 wszystkie wejścia na LNB są już zajęte i przypisane indywidualnie pod różne pozycje sat. Z racji braku np: diseqc 16/1 postanowiłem zrobić tzw " kaskadę" proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie. Do diseqc 10/1 dołożyłem dodatkowy diseqc 4/1 co łącznie pozwoli mi uzyskać 13 indywidualnych pozycji dlatego z jednego portu diseqc 10/1 wykorzystałem wejście LNB 3 by tam dołożyć diseqc 4/1 by móc wpiąć dodatkowo 4 inne pozycje. Inaczej nie mam pojęcia jakby to technicznie rozgryźć. Cały problem w tym,że to nie działa automatycznie tylko trzeba pilotem przełączyć się w diseqc 1.0 na daną pozycję z A,B,C,D i wtedy mamy dodatkowo jedna np: bez przekładania kabli..
źle mnie zrozumiałeś pisząc LNB 3 mam na myśli opcje w dekoderze, a nie slot w DiseqC. Na załączonych screenach widać że ustawiłeś dekoder aby to samo wejście DiseqC wybierał dla dwóch różnych pozycji, co jest błędem.


Ustawiasz w dekoderze pod jednym LNB dwie pozycje. Nie zmieniaj kabli tylko w menu pod LNB 3 ustaw np 16E a pod LNB 4 ustaw 30W i powinno grać.
Ustawiając w dekoderze LNB 3, LNB 4, LNB 5 czy LNB 10 ustawiasz jakie parametry diseqc ma ustawić dekoder dla danej pozycji.
Ten Twój DiseqC 10/1 musi być w wersji 1.1 a 4/1 w wersji 1.0 więc powinno grać.

U mnie kaskadowe połączenie działa bez problemu bez żadnych przycięć, raz ustawione i śmiga kilka lat, jedynie przy przejściu na nowe OpenATV ustawiam raz od nowa.
Mam przełącznik EMP centauri (nie pamiętam modelu) który chodzi na protokole DiseqC 1.1 i do niego podpięte dwa zwykłe diseqC które chodzą na 1.0 (4/1), taka konfiguracja chodzi bez zająknięcia.


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 621
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 45 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#22

Post autor: Wrona111 » 14 kwie 2020, 23:24

Tomek22 pisze:
14 kwie 2020, 21:25
w diseqc 10/1 wszystkie wejścia na LNB są już zajęte i przypisane indywidualnie pod różne pozycje sat. Z racji braku np: diseqc 16/1 postanowiłem zrobić tzw " kaskadę" proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie. Do diseqc 10/1 dołożyłem dodatkowy diseqc 4/1 co łącznie pozwoli mi uzyskać 13 indywidualnych pozycji dlatego z jednego portu diseqc 10/1 wykorzystałem wejście LNB 3 by tam dołożyć diseqc 4/1 by móc wpiąć dodatkowo 4 inne pozycje. Inaczej nie mam pojęcia jakby to technicznie rozgryźć. Cały problem w tym,że to nie działa automatycznie tylko trzeba pilotem przełączyć się w diseqc 1.0 na daną pozycję z A,B,C,D i wtedy mamy dodatkowo jedna np: bez przekładania kabli..
źle mnie zrozumiałeś pisząc LNB 3 mam na myśli opcje w dekoderze, a nie slot w DiseqC. Na załączonych screenach widać że ustawiłeś dekoder aby to samo wejście DiseqC wybierał dla dwóch różnych pozycji, co jest błędem.


Ustawiasz w dekoderze pod jednym LNB dwie pozycje. Nie zmieniaj kabli tylko w menu pod LNB 3 ustaw np 16E a pod LNB 4 ustaw 30W i powinno grać.
Ustawiając w dekoderze LNB 3, LNB 4, LNB 5 czy LNB 10 ustawiasz jakie parametry diseqc ma ustawić dekoder dla danej pozycji.
Ten Twój DiseqC 10/1 musi być w wersji 1.1 a 4/1 w wersji 1.0 więc powinno grać.

U mnie kaskadowe połączenie działa bez problemu bez żadnych przycięć, raz ustawione i śmiga kilka lat, jedynie przy przejściu na nowe OpenATV ustawiam raz od nowa.
Mam przełącznik EMP centauri (nie pamiętam modelu) który chodzi na protokole DiseqC 1.1 i do niego podpięte dwa zwykłe diseqC które chodzą na 1.0 (4/1), taka konfiguracja chodzi bez zająknięcia.
wystarczyło zmienić na LNB 11, diseqc 1.1 polecenie wejście 11, diseqc 1.0 port zgodny z fizycznym podpięciem LNB (A,B,C,D) i w zasadzie działa.


..."...

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3374
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1126 razy
Dostał Podziękowań: 363 razy

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#23

Post autor: Tomek22 » 15 kwie 2020, 11:07

to się cieszę ze moje porady pomogły :)


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 621
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 45 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#24

Post autor: Wrona111 » 06 maja 2020, 22:15

takie pytanie. Posiadam przełącznik diseqc 10/1 pod jedno z wejść na LNB podłączyłem tam diseqc 4/1 wszystko odpowiednio skonfigurowane i działa poprawnie. Czy mogę dodatkowo podłączyć jakiś diseqc 4/1 pod kolejne z wejść na LNB w diseqc 10/1..? czy taka kaskada pozwala na zastosowanie w takim układzie tylko jednego 4/1..?


..."...

Martinez1989
nowy
nowy
Posty: 19
Rejestracja: 08 gru 2011, 10:46
Tuner: Ariva 250 Combo, AX HD51
Antena: 2x120 inverto, 1x90
Konwerter: Inverto
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#25

Post autor: Martinez1989 » 05 lip 2020, 18:21

Wrona111, ja mam diska 10/1 i na wejściach 8 i 9 są podpięte diseqc 4/1 i działa.


AX 4KBOX HD51/ Ferguson ARIVA 250 Combo / Ferguson AF-6018 CR

IDLB-STCF 120 cm INVERTO - 4,8*E, 9*E, 13*E, 16*E, 19.2*E, 23.5*E, 28.2*E
IDLB-STCF 120 cm INVERTO - 33*E, 36*E, 39*E, 42*E, 45-46*E, 51.5-52*E
90 cm No name - 0.8*W, 4-5*W

Sztandi
nowy
nowy
Posty: 29
Rejestracja: 14 cze 2019, 20:45
Tuner: Ferguson 253 Combo
Antena: Laminas AS-1800 G
Konwerter: Sharp
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 0

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#26

Post autor: Sztandi » 03 gru 2021, 21:51

Kupiłem sobie dziś Diseqc 16/1 wavefrontier. Jak to ustawić? Mam dekoder Ariva 253 combo.



Sztandi
nowy
nowy
Posty: 29
Rejestracja: 14 cze 2019, 20:45
Tuner: Ferguson 253 Combo
Antena: Laminas AS-1800 G
Konwerter: Sharp
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 0

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#27

Post autor: Sztandi » 27 gru 2021, 2:14

Kupiłem sobie vu+ uno 4k i Diseqc 16/1 wavefrontier. Jak ustawić vu+



Awatar użytkownika
Pernambuco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1006
Rejestracja: 16 lis 2019, 12:46
Tuner: Vu+ Uno4K SE
Antena: WaveFrontier T90
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: okolice Warszawy
Podziękował: 171 razy
Dostał Podziękowań: 130 razy

Konfiguracja Diseqc 1.1 -Dreambox/VU+/Linux

#28

Post autor: Pernambuco » 27 gru 2021, 12:05

Czy NIE wystarczy odp tutaj: vu-f309/vu-uno-4k-se-t21046-s30.html#p578280 ?


tunery: Vu+ Duo4K SE & Uno4K SE (OpenATV 6.4), nBox_E2 (OpenPLi 8.6)
anteny: WaveFrontier T90 (42E-39E-36E-28E-23E-19E-16E-13E-9E-5E-1W), Famaval 135AE Alu (30W), Mabo offset 165AE Alu (5W)
zestaw 66E <-> 30W: antena Laminas AS-1500, obrotnica Moteck H180, pozycjoner Primesat PR-1200 (V-Box II)
zestaw 56E <-> 30W: antena SMW OA-1400, siłownik Nokia 18", pozycjoner Hyro (V-Box II)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dreambox”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość