Opticum AX 4K HD51 Problem z głosem.

Wszystko na temat odbiorników marki Opticum i Globo
buhahapl
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2016, 16:05
Tuner: AX HD51 4K
Antena: 85cm
Konwerter: opticum
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Opticum AX 4K HD51 Problem z głosem.

#11

Post autor: buhahapl » 13 maja 2018, 19:41

Panowie wytłumaczcie mi o co biega w tym tunerze...
To że moduł Polsatu od czasu do czasu się wiesza to już wiem :confused:
Gdy nie ma softcama jest wtedy ciemność i cisza ;) To oczywiste.
Czy da się coś z tym zrobić?
Próbowałem pluginów ciplushelper i autopin ale nic to nie dało. Może znacie jakies inne pluginy?
I co się w ogóle dzieje gdy moduł wypina się na tuner (albo na odwrót)?
Są jakieś logi żeby to podejrzeć?

Żeby mnie rodzinka nie zlinczowała że wydałem kasę i dupa, wymyśliłem że podepnę OSCAMA żeby w razie czego jednak świeciło.
Ale tutaj drugi zonk - na kanałach spoza abonamentu nie ma dźwięku.
Przypisałem więc serwisy do modułu i jest git... do momentu aż nie zawiesi się moduł.
Wtedy na wszystkich kanałach z abonamentu nie ma dźwięku.
Czemu więc do jasnej chol***y dekodowanie dźwięku zawsze idzie z modułu???
Czy to jakiś błąd sprzętowy czy wina niedopracowanego softu (ATV 6.2)?

Powoli brakuje mi już pomysłów :wall:

Pytałem o to wszystko na opena.tv w dziale mut@nt HD51, ale mnie zlali i pozamykali wątki :thumbsdown:

Ehhh, super sprzęt a tu taka lipa wyszła :no:



tomek6680
Bywalec
Bywalec
Posty: 143
Rejestracja: 21 cze 2014, 11:46
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 17 razy

Opticum AX 4K HD51 Problem z głosem.

#12

Post autor: tomek6680 » 13 maja 2018, 21:32

@buhahapl
Jaki masz moduł CAM ? CI czy CI+ z jaką kartą ? Wgraj image OpenATV 6.1 i tak namieszałeś w obecnym image ,do czego Tobie wtyczka z DM,autopin ? Jak wgrasz image ,to zainstaluj OpenATV Softcam Feed Universal_2.0_all ,potem wejdź do "wtyczki do pobrania" => systemplugins i z poszukaj tam
ciplushelper dedykowaną dla tego image ,po instalacji restart tunera .
Potem Menu => Ustawienie => Moduł dostępu => Ustawienia Podstawowe,zmień z Auto ,na takie ustawienia jaki masz moduł od CP i restart tunera .
Za ten post użytkownik tomek6680 otrzymał podziękowanie od:
buhahapl (13 maja 2018, 21:56)



buhahapl
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2016, 16:05
Tuner: AX HD51 4K
Antena: 85cm
Konwerter: opticum
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Opticum AX 4K HD51 Problem z głosem.

#13

Post autor: buhahapl » 13 maja 2018, 21:56

Moduł na pewno jest CI+, karta nie wiem - początek numeru karty: 24...
Po tych próbach trochę na ślepo, cihelpera i autopin odinstalowałem.
Dzięki za info i instrukcję.
Tak sobie kiedyś pomyślałem żeby wypróbować OATV 6.1
6.2 mi zainstalowali w sklepie. Wtedy jeszcze o enigmie2 wiedziałem tyle co nic.
I jeszcze pytanie: czy jak zrobię kopię zapasową kompletną, a potem wgram 6.1 to czy będę mógł z użyciem tej kopii powrócić do tego co mam obecnie?
Sorry za lamerskie pytanie, ale 4kbox-a mam od 10 dni :)



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1673
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: 2x VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD, VU+ UNO 4K SE
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 68 razy
Dostał Podziękowań: 49 razy

Opticum AX 4K HD51 Problem z głosem.

#14

Post autor: davidec » 13 maja 2018, 22:14

Moduł CP CI+ działa też w trybie Legacy. W ustawieniach modułu wybierz tą opcję i powinno działać ok. Kopię zapasową to sobie zrób jak już będzie Ci wszystko działało co ma działać. Do czego Ci taka kopia skoro coś nie działa.... Jak za dużo bałaganu zrobisz w image to lepiej postawić tuner od początku.


85e - 80e -75e - 68,5e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 1,9e - 0,8w - 4w - 5w

tomek6680
Bywalec
Bywalec
Posty: 143
Rejestracja: 21 cze 2014, 11:46
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 17 razy

Opticum AX 4K HD51 Problem z głosem.

#15

Post autor: tomek6680 » 13 maja 2018, 22:24

Nie musisz robić kopi zapasowej (backup) robić ,możesz wgrać do tunera 4 różne image . Poczytaj tu ,dowiesz się więcej http://www.sat-4-all.com/board/topic/18 ... -receiver/



ODPOWIEDZ

Wróć do „Globo/Opticum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość