Wimax -zakłócenia w pasmie C

Wszystko na temat konwerterów do odbioru egzotycznego pasma C [3.7-4.2GHz]
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Wimax -zakłócenia w pasmie C

#1

Post autor: zuchnet » 18 maja 2009, 17:22

Koledzy mam takowe pytanie chodzi o zachowanie cbanda na pozycjach skrajnych wszytsko gra polaryzacja L to L R to R tak samo z liniowymi zas od pozycji 75E zaczyna sie jazda w postaci takiej ze musze dawac w tunerku odwrotnie czyli jak mam V to w tunerku musze dac H i nie wiem co jest grane :hmmm:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9651
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 404 razy
Kontakt:

Re: Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#2

Post autor: Harti » 18 maja 2009, 20:38

Ja mam to samo i do dzisiaj tego nie rozgryzłem. Przekręcenie konwertera o 180 stopni nic nie dało :hmmm:
Ps. Przenoszę do działu o c-bandach.


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#3

Post autor: zuchnet » 05 mar 2013, 17:57

Panowie proszę o poradę bo już nie mam sił walczyć z tym problemem. Otóż problem jest taki jak na filmikach
http://www.youtube.com/watch?v=Dsg2IxSc ... e=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=IJQYr0kS ... e=youtu.be
W pierwszej kolejności myślałem że to konwerter zakupiony nowy drugi i problem nadal istnieje ręce mi już opadają pomysłów brakuje i lada chwila skończy się zabawa z pasmem C.
Dziś podmieniłem kable wpiąłem te od Ku banda do konwertera na C nadal sygnał faluje jak opętany później puściłem jeszcze jeden kabel cały bez łączek etc... i problem nie znika.
Nie zależnie czy podłączę pod Openboxa czy pod F15 czy Showboxa sygnał faluje transpondery odbieralne wcześniej na 90% teraz ledwo odbieram o tych słabych nie ma nawet mowy ogólnie jestem załamany i dość mocno w....y bo przez cały rok działało jak trzeba i nagle przestało :thumbsdown:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
Awatar użytkownika
Carmen

DX-er
Posty: 15175
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 54 razy
Dostał Podziękowań: 331 razy

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#4

Post autor: Carmen » 05 mar 2013, 18:12

Czy to dzieje się tylko w dolnym zakresie? (wokół tej 3440)?


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history

Obrazek
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9651
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 404 razy
Kontakt:

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#5

Post autor: Harti » 05 mar 2013, 18:20

Łukasz ten nowy tak się zachowuje? :cigar: Cholernie dziwna sprawa :hmmm: w zasadzie nie wiem co ci doradzić bo już wszystko przetestowałeś. :hmmm: Miałem kiedyś podobnie na jednej pozycji, ale tylko przez chwilę pewnie to były jakieś zwykłe anomalie. Rozumiem że te skoki są w całym pasmie i na wszystkich pozycjach? bo inaczej można jeszcze myśleć o zewnętrznych zakłóceniach.
Ogólnie wrzuciłbym jeszcze c-banda na antenkę od ku i sprawdził jak się zachowa na obu ciągach kabli, z tym że jeśli zadziała normalnie to co? mesh mu nie pasuje :blink:


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
Carmen

DX-er
Posty: 15175
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 54 razy
Dostał Podziękowań: 331 razy

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#6

Post autor: Carmen » 05 mar 2013, 18:25

Jeżeli w całym zakresie, to stawiam na harmoniczną jakiegoś urządzenia pracującego w niższym zakresie. Kiedyś powszechnie znane były zakłócenia w paśmie C generowane przez telefony bezprzewodowe typu Dect (w zasadzie jednak efekt takiego oddziaływanie nie powinien obejmować całego pasma).


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history

Obrazek
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#7

Post autor: zuchnet » 05 mar 2013, 20:00

Miałem taką akcje już jakiś miesiąc temu ale po dwóch dniach ustało i wróciło do normy. Od soboty do dziś wrzuciłem już na mesha 3 lnb myslałem że to ten mój twin się popsuł tak więc zdjąłem miałem jeszcze starego MTI którego w sobote na chwilę założyłem no i nie zmieniło to w ogóle nic myślę może stary to kupiłem kolejny nowy i tutaj szopki jak na twinie. Dzieje się to w całym paśmie szczątkowo odbieram transpondery które miały niemal po 100% reszta słabszych już poza zasięgiem.
W sobotę przepiąłem jeszcze kable od ku i wpiąłem pod C niestety nie zmieniło to niczego a dziś ostatecznie puściłem nowy kabel jeden i bez zmian :no:
Martwi mnie jedna rzecz o której wspomniał Radek 1.5km od moich anten postawiony został maszt internetu szerokopasmowego który miał zostać uruchomiony w tym roku :hmmm: bo dziwi mnie te że ten sam objaw miesiąc wstecz znikł w pewnym momencie i wszystko grało jak trzeba do czwartku tamtego tygodnia od tamtej pory amen :thumbsdown: kręcenie meshem stało się bezużyteczne bo nie moge nic namierzyć :no:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
Awatar użytkownika
pkpk

DX-er
Posty: 3106
Rejestracja: 22 maja 2010, 17:12
Lokalizacja: 19.4E 51.4N
Podziękował: 339 razy
Dostał Podziękowań: 324 razy

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#8

Post autor: pkpk » 05 mar 2013, 20:03

Może to ma związek z WiMAX z zakresu 3400-3800?
http://www.networld.pl/artykuly/379225_ ... i.bez.html z http://www.networld.pl/


87.5E-50.0W, Laminas ofc-1200, ofc-1100, SX6, Denys
Awatar użytkownika
Carmen

DX-er
Posty: 15175
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 54 razy
Dostał Podziękowań: 331 razy

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#9

Post autor: Carmen » 05 mar 2013, 20:20

Jeżeli byłby to taki Wimax w zakresie do 3800MHz, to zjawisko powinno się zdecydowanie zmniejszyć powyżej 4GHz. Że to nadejdzie, było bardzo prawdopodobne, ponieważ zakres pasma C nie jest chroniony w Europie i ma przeznaczenie dla innych zastosowań, co powoli zaczyna się dziać. Mówiąc krótko z pasmem C tak czy siak może być w przyszłości krucho. :thumbsdown:


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history

Obrazek
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Konwerter Cband - co sie dzieje ?

#10

Post autor: zuchnet » 05 mar 2013, 20:33

W czwartek jeszcze zrobię ostatnie podejście wezmę wszystkie graty na antenę i zrobię ostatni test na kablu 15m przy antenie jak sytuacja nie zmieni się to odpadam :thumbsdown: jeśli to faktycznie wina tej pi... wieży, podcięło mi to skrzydła totalnie nie potrafię normalnie funkcjonować bez anten a już na pewno nie jestem w stanie skupić się na pracy jak wiem że coś nie działa a działało.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pasmo-C”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość