Easy Blind Scan - wersja Pro

Odbiór telewizji satelitarnej i naziemnej na kartach do PC
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12439
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 440 razy
Dostał Podziękowań: 548 razy
Kontakt:

Easy Blind Scan - wersja Pro

#1

Post autor: zuchnet » 07 sty 2012, 14:21

Zakładam ten temat aby nie robić bałaganu i oddzielić wersję płatną od wersji free :cool2:

Więc tak sprawą oczywista jest że u mnie wersja płatna (Pro) nie chce działać tak jak powinna :thumbsdown: i tradycyjnie od rana walka z kartą kończy się na niczym :judge: dobrze że nie mam Octagona bo pewnie miał by powtórkę z rozrywki czyli trzasnął bym go o ziemię jak poprzednio :dots:
No ale do rzeczy wersja Pro obejmuje 4 wydania shareware (są to wersje testowe) których zarejestrować nie możemy :no: ale co dziwne na których aplikacja działa bardzo dobrze. Cała konfiguracja odbywa się niemal że tak samo jak w przypadku wersji free z w małym wyjątkiem że jest mocno okrojona i nie ma tzw. signal analyzer etc... więc odpada bo nie po to płacimy aby sobie testować tylko używać do tego do czego została stworzona :yes:
Po każdym uruchomieniu dostajemy info w stylu
1a.JPG
Jak widać dalej na załączonych obrazkach aplikacja pracuje poprawnie. Sama konfiguracja nie robi problemów i spokojnie możemy korzystać z tego co nam oferuje wersja testowa (tyle samo co ostatnia wersja free tj. 4.1.0.0)
2a.JPG
3a.JPG
4a.JPG
No i wszystko gra :clap: teraz odinstalowujemy wersję trial i instalujemy taką którą możemy zarejestrować :yes: i która daje nam większe możliwości i ma więcej "gadżetów" no i niestety zaczynają się schody :hmmm: bynajmniej tradycją już w moim przypadku :thumbsdown:
Cała konfiguracja odbywa się dosłownie tak samo jak w wersji trial aplikacje rejestrujemy sobie :cool2:
3.JPG
Konfigurujemy tak samo jak wersję trial oraz Free (4.1.0.0) odpalamy scan i ... :thumbsdown:
I widać już na zmieszczonych obrazkach jakie częstotliwości ładuje nam aplikacja
1.JPG
2.JPG
4.JPG
No i tak walczę z tym od rana :thumbsdown: edycja plików *ini w katalogu "Profiles" dla wybranych pozycji sat nie daje nic zarówno podmiany plików "StreamReader.dll" z wersji na których działa OK nie wnosi rezultatu.
W efekcie dostałem wersję pod nazwą "EBS_5.0.1.2(fix freq list) i aplikacja zaskoczyła jak się należy :beer2:
Good.JPG
Także jeśli decydujemy się na wersję Pro weźmy pod uwagę ewentualność iż będziemy zmuszeni troszkę po raportować problemy na forum http://www.dvbhispano.com/ za czym swobodnie usiądziemy do blindscana


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10154
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 99 razy
Dostał Podziękowań: 453 razy
Kontakt:

Easy Blind Scan - wersja Pro

#2

Post autor: Harti » 07 sty 2012, 17:16

Hmm dlatego też nawet nie myślałem o zakupie tej wersji :hmmm: Szczerze powiedziawszy nie mam już nerw na te zabawki satelitarne do PC. Niby ostatnia wersja blinda mi działa,ale pewnie gdybym coś zmienił od razu by sie wysypała.
Ja mam cały czas problemy z AltDVB który albo godzinę się zastanawia czy się uruchomić, albo otworzy się i zawiesi. Mam wrażenie że ma to coś wspólnego z blindem, który zapisuje tam transpondery. Nowy alt jakiś czas działa, a portem zaczyna robić szopki. Chciałem przejść na DVB Dream, ale jak ten już na dzień dobry zaczął sypać błędami, to dałem sobie ze wszystkim spokój. Jestem DX-erem a nie informatykiem aby siedzieć non stop nad PC :chair: Szukam tylko dobrego tunera z blindem DVB-S2 i nic więcej mnie nie interesuje.


Anteny:
240cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 39E,42E, 45/46E,53E
multifocus e85 31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -60.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, 2x U2C Denys T2-MI, Openbox:SX9, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
Joey
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 739
Rejestracja: 03 lip 2009, 13:16
Tuner: Dreambox 8000
Antena: Mabo 115Az/El
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 21 razy
Dostał Podziękowań: 63 razy

Easy Blind Scan - wersja Pro

#3

Post autor: Joey » 07 sty 2012, 17:48

@Harti ja miałem tak samo jak używałem karty SkyStar2. też ciągle coś tam się wysypywało i w końcu dałem sobie z tym spokój. Widzę, że do dzisiaj jest to ta sama bolączka.
Blind w DVB-S2 fajnie działał w głowicy do dreamboxa którą ostatnio testowałem (BCM4505). Możliwe, że niedługo pojawią się jakieś pluginy rozszerzające możliwości blinda w Dreamboxie. Jedyny minus to zakres SR od 1000 ale za to maks to 45000.
Ta głowica jest już montowana w najtańszej wersji Dreamboxa - 500HD. Niedługo znajomy przyjedzie do mnie właśnie z tym modelem to poddam go testom i opiszę na forum.


MABO 115 cm ---> 70,5E - 45W ---> MOTECK SG-2100 Inverto Ultra Black
Multifocus E85 ---> 28E, 23E, 19,2E, 13E, 9E, 7E, 0,8W
Dreambox 8000
Dreambox 7020HD

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10154
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 99 razy
Dostał Podziękowań: 453 razy
Kontakt:

Easy Blind Scan - wersja Pro

#4

Post autor: Harti » 07 sty 2012, 18:00

Miałem już trzy różne karty, i zawsze coś się rypało :thumbsdown: tak to jest że albo działa albo nie. Nie chcę się już w to zagłębiać bo przez te zwiechy Alta wywala mi potem cały system (blue screen) Jak nie karta to program, jak nie program to kodeki...i tak w koło :wall: Myślałem że chociaż ta wersja pro blinda będzie bardziej przyjazna, ale chyba trochę za wcześnie na ostateczne opinie. :shifty:
Testuj testuj, bo w tunerach ostatnio mamy spory zastój, po Vitamninie czy Octagonie nic ciekawego w DVB-S2 się nie pojawiło. :thumbsdown:


Anteny:
240cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 39E,42E, 45/46E,53E
multifocus e85 31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -60.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, 2x U2C Denys T2-MI, Openbox:SX9, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3458
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 63 razy
Dostał Podziękowań: 169 razy
Kontakt:

Easy Blind Scan - wersja Pro

#5

Post autor: Peyu » 07 sty 2012, 18:46

Znaczy się nie jestem jedynym który się wnerwia przy karcie dvb do kompa u mnie to samo albo zwiechy albo nie przełącza diseqa lub po rozłączeniu restartuje kompa i sprawdza błędy niekiedy można dostać kota.



Awatar użytkownika
zola22
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 456
Rejestracja: 08 gru 2009, 23:01
Lokalizacja: Wieliczka 49,99N 20,05E
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Easy Blind Scan - wersja Pro

#6

Post autor: zola22 » 07 sty 2012, 18:56

U mnie wersja EBSpro 5.0.1.1 nie pokazywała znalezionych tp ale - tak ja pisze Zuchnet - napisałem na forum Hispano i kilka godzin później miałem nową wersję z poprawionym błędem. Błąd który był u zuchneta u mnie nie wystąpił - chyba, że dotyczył tylko 74E.
Cała reszta działa super i o niebo lepiej niż wersja free. Tam ciągle się resetował BLScan, zawieszał Profa 7500 i nie zapisywał znalezionych wcześniej tp. Teraz ten problem nie występuje.

Póki co (jeszcze :cool2:) jestem zadowolony.


Pozdrawiam
Robert

Showbox Vitamin & Technomate TM-6900 & Openbox SX6 & Openbox X-810
Laminas AS1800 PM & Laminas OFC1200 PM & Prodelin 1194 180 HH & Mabo 180 PM & Mabo 150 PM & FortecStar 180 AzEl & Laminas AS-270 & Technisat 120 PM & Technisat 99 AE & Zumet 90 PM

Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3458
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 63 razy
Dostał Podziękowań: 169 razy
Kontakt:

Easy Blind Scan - wersja Pro

#7

Post autor: Peyu » 07 sty 2012, 19:05

Czyli znaczy się że wersja free jest specjalnie robiona z bugami aby tylko wykupić płatną opcję czy nie można zrobić wersji free z dobrym software.



Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12439
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 440 razy
Dostał Podziękowań: 548 razy
Kontakt:

Easy Blind Scan - wersja Pro

#8

Post autor: zuchnet » 07 sty 2012, 19:12

U mnie takie rzeczy znaczy z tymi częstotliwościami działy się na każdej pozycji :thumbsdown:
@zola22
Mam jeszcze jedno pytanie używam teraz 5.0.1.2 i podczas blindscanu transpondery kolejno wyszukiwane nie są automatycznie wyświetlane :hmmm: dopiero jak blind skończy robotę wyświetla wszystko co znalazł :shifty: na początku z tego co pamiętam dawał po kolei wszystko co znalazł :grin:

Odnośnie resetowania się BLScan w wersji free to fakt u mnie na 7500 też robił to niemiłosiernie często tutaj tego nie zauważyłem dodatkowy plus że możemy wpisać SR od 200 :w00t:

Nadal mierzi mnie to że te transpondery daje wszystkie na samym końcu a nie na bieżąco ale rozpatrzę w w tej aplikacji może coś mam nie teges ustawione :hmmm:
Faktem jest że wyjdzie wersja kolejna będzie kolejna jazda czyli czy zadziała czy nie koniecznie bo z tego co już zauważyłem autor aplikacji robi już poprawki dla kolejnego z serii użytkownika :hmmm: a to coś chyba jak dla nie tak :sly:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

Awatar użytkownika
Slavio
DX-er
DX-er
Posty: 2420
Rejestracja: 12 lut 2009, 6:39
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 92 razy
Dostał Podziękowań: 271 razy

Easy Blind Scan - wersja Pro

#9

Post autor: Slavio » 07 sty 2012, 19:56

Harti pisze:(...)
Ja mam cały czas problemy z AltDVB który albo godzinę się zastanawia czy się uruchomić, albo otworzy się i zawiesi. Mam wrażenie że ma to coś wspólnego z blindem, który zapisuje tam transpondery. Nowy alt jakiś czas działa, a portem zaczyna robić szopki. (...)
Biblioteka TeVii.dll musi znajdować się w katalogu głównym AltDVB inaczej są objawy jak w/w.


Chciałem przejść na DVB Dream, ale jak ten już na dzień dobry zaczął sypać błędami, to dałem sobie ze wszystkim spokój. Jestem DX-erem a nie informatykiem aby siedzieć non stop nad PC :chair: Szukam tylko dobrego tunera z blindem DVB-S2 i nic więcej mnie nie interesuje.
DVB Dream nie dziala poprawnie ze wszystkimi filtrami directShow.
Ja używam BitControl (4:2:2), Cyberlink, InterVideo, nVidia, AC3 Filter, CoreAVC i z nimi nie mam żadnych problemów.



Nawiązując co do Easy Blind Scan w wersji Pro to po testach wersji Alpha i Beta mam niedosyt.
Największym dla mnie mankamentem jest RF Scaner - analizator widma.
CrazyScan jest wyrazisty i czytelny czego nie można powiedzieć o analizatorze w wersji pro.
No i cena, jak zobaczyłem, ze za wersje jakby nie było BETA autor życzy sobie 21 €,
to mi szczeka opadła. :wall:

Jak na razie jade na Easy BlindScan+CrazyScan oraz TransEdit lub TSReader.


Mabo 1.15m+SG2100, Laminas AS-130+SG2100, Mabo 1.25m @40.5°W, Otis 1.25m @90°E
Parabola Żniniewicz 150cm [stand by]
Openbox F-500 / X-730PVR / X-800 / X-820 CI / Azbox Elite HD / Dr.HD D15 / Prof. 7301

Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12439
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 440 razy
Dostał Podziękowań: 548 razy
Kontakt:

Easy Blind Scan - wersja Pro

#10

Post autor: zuchnet » 07 sty 2012, 20:27

Zgadzam się ze @Slavio analizator widma jest tutaj nie do przyjęcia :no:
Nie doszukałem się jeszcze podglądu konstelacji :hmmm: co dla mnie jest też wielkim minusem bo suma sumarum aby podejrzeć sobie konstelacje muszę korzystać z 2 wersji :thumbsdown:
Ogólnie jeśli chodzi o stabilność jest OK ale jeśli chodzi o pozostałe funkcje to autor musi jeszcze popracować nad aplikacją za tą cenę -
takie jest moje osobiste zdanie.

Korzystam z DVBViewer dla mnie program number uno :thumbsup:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karty DVB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości