OPENBOX S2HD

Wszystko na temat odbiorników marki Openbox
Maik
DX-er
DX-er
Posty: 534
Rejestracja: 05 gru 2009, 22:09
Tuner: Openbox S2 Mini, Opticum HD X403p, Ferguson AF5018
Antena: Svensat-Żniniewicz,2m, parabola, alum.,+ Mabo 1,2m
Konwerter: Alyno=C+Ku. Inverto x4=Ku
Lokalizacja: Gdańsk [54.39,18.61]
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

OPENBOX S2HD

#131

Post autor: Maik » 30 cze 2015, 21:03

2015-06-30
Jak dobrze mieć na FORUM przyjaciół,
Co podpowiedzą, poradzą a czasem zagadki ułożą.

Dzięki rysiuhelix.
Wstawiłem, jak podpowiedziałeś: 4200 - 5000 MHz
i Szukacz na paśmie C zadziałał !!!.
Tylko dlaczego to tak zagmatwane???

Co zauważyłem:
Na 49E wyszukał 21 TP a pominął 13, które wcześniej były zapisane na liście.

Jeszcze jedna dziwna rzecz: podczas szukania na Ku paśmie pojawiał się zielony pasek rosnący w miarę przeszukiwania.

Na paśmie C, przy ustawieniu 4200 - 5000 MHz pasek zakresu przeszukania cofał się.
W zasadzie nie ma to znaczenia a przytaczam jako ciekawostkę.

Poszedłem za ciosem i próbowałem uruchomić Szukacza na Ku-paśme,
gdzie na początku, jak wcześniej pisałem, działał.
Niestety Szukacz nie ruszył.
Albo znowu źle dobieram parametry albo jest coś z moim odbiornikiem.

Wróciłem na C-pasmo, wpisałem 4200 – 5000, Szukacz nie zadziałał.

Odbiornik nie jest „zawieszony”, bo inne polecenia wykonuje a po włączeniu blinda na ułamek sekundy pojawia się strona z wyszukiwanymi transponderami
i natychmiast następuje przerwanie wyszukiwania.

Na razie jadę na nieco przestarzałym (81) programie.
Zobaczymy co będzie jak wprowadzę aktualizację a do tego czasu zajmę się podłączeniem WiFi.

Maik


Antena: 2m, Svensat-Żniniewicz, parabola.
Konwertery: 1) zez- Ku, Inverto RED, V/H. 2) zez-Ku, Inverto BLACK Premium, V/H,
3) ognisko-Alyno C(R/L)+Ku(V/H),
4) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, V/H,
5) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, R/L.
Siłownik: 24” Super Jack [heavy]
Zasięg odbioru: 13E do 80E.
Tunery: 1) OpenBox S2 mini HD, 2) Opticum HD X403p, 3) Ferguson AF 5018 CI.

Awatar użytkownika
rysiuhelix
Ekspert
Ekspert
Posty: 4119
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:08
Podziękował: 213 razy
Dostał Podziękowań: 285 razy

OPENBOX S2HD

#132

Post autor: rysiuhelix » 30 cze 2015, 21:31

Szukacz prawidłowo pominął transpondery wcześniej zapisane na liście transponderów .
Trochę to dziwne z tym wpisywaniem zakresu wyszukiwania w paśmie C - ale poprawki nie chcą zrobić .

Dziwne , że Szukacz raz Ci działa innym razem NIE .
U mnie na moim S2MINI działa za każdym razem :yes: , działa / bez wyszkania transpondeów / nawet jak nie jest podłączony kabel LNB .
Koniecznie zmień soft na nowszy .
Pamiętaj o resecie tunera do ustawień fabrycznych przed i po wczytaniu softu - WAŻNE !!!

Jeśli dalej nie będzie się uruchamiał Blind Scan - reklamuj - być może głowica jest walnięta / bo głowica odpowiada za Blind / .

Dla testu w Ku wpisz zakres 10950 - 12500 MHz . A potem jakiś fragment pasma .

Musi działać .
Napisz o efektach .

EDIT .

Zrób powrót do ustawień fabrycznych koniecznie !!! Może z błędami wgrał się soft !!!
Za ten post użytkownik rysiuhelix otrzymał podziękowanie od:
Maik (01 lip 2015, 22:39)



Maik
DX-er
DX-er
Posty: 534
Rejestracja: 05 gru 2009, 22:09
Tuner: Openbox S2 Mini, Opticum HD X403p, Ferguson AF5018
Antena: Svensat-Żniniewicz,2m, parabola, alum.,+ Mabo 1,2m
Konwerter: Alyno=C+Ku. Inverto x4=Ku
Lokalizacja: Gdańsk [54.39,18.61]
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

OPENBOX S2HD

#133

Post autor: Maik » 01 lip 2015, 22:43

2015-07-01
S2min jest (jako pierwszy) podłączony w szereg z dwoma odbiornikami:
Opticum HD X403p i polsatowskim HD 5500s.
Dzisiaj odłączyłem oba odbiorniczki i na S2min zaczął działać Szukacz.
Sprawdzałem w obu pasmach, prawie przez cały dzień i działał.

Sądziłem, że znalazłem przyczynę, ale ponownie podłączyłem wszystko w szereg
i o dziwo Szukacz nadal pracuje w obu pasmach.

Z tym podłączeniem musiało jednak coś być.
Być może, miałem pętlę źle podłączoną i na S2min szły zakłócenia.

Maik.


Antena: 2m, Svensat-Żniniewicz, parabola.
Konwertery: 1) zez- Ku, Inverto RED, V/H. 2) zez-Ku, Inverto BLACK Premium, V/H,
3) ognisko-Alyno C(R/L)+Ku(V/H),
4) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, V/H,
5) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, R/L.
Siłownik: 24” Super Jack [heavy]
Zasięg odbioru: 13E do 80E.
Tunery: 1) OpenBox S2 mini HD, 2) Opticum HD X403p, 3) Ferguson AF 5018 CI.

Maik
DX-er
DX-er
Posty: 534
Rejestracja: 05 gru 2009, 22:09
Tuner: Openbox S2 Mini, Opticum HD X403p, Ferguson AF5018
Antena: Svensat-Żniniewicz,2m, parabola, alum.,+ Mabo 1,2m
Konwerter: Alyno=C+Ku. Inverto x4=Ku
Lokalizacja: Gdańsk [54.39,18.61]
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

OPENBOX S2HD

#134

Post autor: Maik » 02 lip 2015, 22:56

2015-07-02
Kolejne pytanie.
Co daje WiFi?
Kupiłem do kompletu adapter: Ferguson W02.
Podłączyłem do S2 mini.
W „Ustawieniach sieci” a następnie w „Ustawieniach WiFi” odpowiednio skonfigurowałem, mam Moduł WiFi włączony i co dalej?
Niczego z sieci nie widzę, jak z tego Wi Fi korzystać?

Maik.


Antena: 2m, Svensat-Żniniewicz, parabola.
Konwertery: 1) zez- Ku, Inverto RED, V/H. 2) zez-Ku, Inverto BLACK Premium, V/H,
3) ognisko-Alyno C(R/L)+Ku(V/H),
4) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, V/H,
5) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, R/L.
Siłownik: 24” Super Jack [heavy]
Zasięg odbioru: 13E do 80E.
Tunery: 1) OpenBox S2 mini HD, 2) Opticum HD X403p, 3) Ferguson AF 5018 CI.

Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12201
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 425 razy
Dostał Podziękowań: 535 razy
Kontakt:

OPENBOX S2HD

#135

Post autor: zuchnet » 03 lip 2015, 5:51

Głównym celem karty sieciowej jest sharing. Niestety serwisów internetowych w tym modelu nie ma i nie będzie, produkt nisko budżetowy.
Za ten post użytkownik zuchnet otrzymał podziękowanie od:
Maik (03 lip 2015, 17:23)


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

Maik
DX-er
DX-er
Posty: 534
Rejestracja: 05 gru 2009, 22:09
Tuner: Openbox S2 Mini, Opticum HD X403p, Ferguson AF5018
Antena: Svensat-Żniniewicz,2m, parabola, alum.,+ Mabo 1,2m
Konwerter: Alyno=C+Ku. Inverto x4=Ku
Lokalizacja: Gdańsk [54.39,18.61]
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

OPENBOX S2HD

#136

Post autor: Maik » 08 lip 2015, 18:44

2015-07-08
Sprawdziłem, czy na S2min można zmienić stopnie sputnika przy pomocy funkcji USALS.
Sposób ten swego czasu wynalazł i opisał zola22.
Patrz: edycja-satelitow-z-pilota-w-openbox-t5298.html

Okazuje się, że na S2min również to działa.

Maik


Antena: 2m, Svensat-Żniniewicz, parabola.
Konwertery: 1) zez- Ku, Inverto RED, V/H. 2) zez-Ku, Inverto BLACK Premium, V/H,
3) ognisko-Alyno C(R/L)+Ku(V/H),
4) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, V/H,
5) zez-Ku, Inverto IDLP 405L, R/L.
Siłownik: 24” Super Jack [heavy]
Zasięg odbioru: 13E do 80E.
Tunery: 1) OpenBox S2 mini HD, 2) Opticum HD X403p, 3) Ferguson AF 5018 CI.

Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 1007
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox, Ferguson
Antena: Mabo 120 cm ,Famaval 115 cm oraz inne mniejsze
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Lokalizacja: PL PDK (podkarpacie)
Podziękował: 66 razy
Dostał Podziękowań: 88 razy

OPENBOX S2HD

#137

Post autor: robsat » 14 sie 2015, 11:12

Można prosić o screen paska poziomu sygnału z odbiornika S2mini lub S2 HD z najnowszego softu z Blind Scanem i czy one nie przekłamują sygnału? .
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.
Tak na szybko porównanie sygnału z 49e arivy i openboxaS2mini
Załączniki
DSC_0113.JPG
DSC_0112.JPG


120 cm 90*E< - >30*W
U2C H.265/HEVC/S2 mini HD+/SX6
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 1007
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox, Ferguson
Antena: Mabo 120 cm ,Famaval 115 cm oraz inne mniejsze
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Lokalizacja: PL PDK (podkarpacie)
Podziękował: 66 razy
Dostał Podziękowań: 88 razy

OPENBOX S2HD

#138

Post autor: robsat » 17 sie 2015, 11:40

Mam parę pytań odnośnie Openbox S2 Mini HD+ z ,którym dopiero co zaczynam zabawę i ma wgrany soft nr 93 .
Na starcie chciałbym się zapytać czy ktoś z forum używa ten odbiornik do odbioru karty np smart HD bo u mnie ten odbiornik tak jak by w ogóle nie widział karty druga sprawa co mnie zirytowała to czy ten odbiornik poprawnie nagrywa materiał video bo z tego co próbując cokolwiek nagrać zaobserwowałem że nagrywa ale chcąc już otworzyć nagranie z folderu jest puste pole (brak nagrania). Ostatnia sprawa to jak w tym odbiorniku dodać nową pozycję satelitarną nie korzystając z edycji listy satelitów zapisanych już w dekoderze.
DSC_0117.JPG
DSC_0118.JPG
DSC_0119.JPG
Zaobserwowałem jeszcze że nagrania ukryte z S2 mini HD+ bezproblemowo są odtwarzane na Arivie :detective:.


120 cm 90*E< - >30*W
U2C H.265/HEVC/S2 mini HD+/SX6
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

4Him
Początkujący
Początkujący
Posty: 47
Rejestracja: 27 sie 2013, 11:09
Tuner: sf4008
Antena: 120 laminas
Konwerter: ibu,octagon oslo
Podziękował: 6 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

OPENBOX S2HD

#139

Post autor: 4Him » 30 wrz 2015, 14:25

a question:

can s2hd show Db measure also when a trasponder is weak and NOT locked?

this in order to make a perfect satellite tracking

thank you best regards

pytanie
może S2HD pokazać Db zmierzyć gdy trasponder jest słaby i trasponder nie są zablokowane ?

to w tym celu , aby idealny pozycjonowania satelitarnego

Dziękuję Pozdrawiam



Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12201
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 425 razy
Dostał Podziękowań: 535 razy
Kontakt:

OPENBOX S2HD

#140

Post autor: zuchnet » 17 sty 2016, 10:45

Gdyby choć trochę zechcieli jeszcze popracować nad blindscan w S2Mini wyszedł by naprawdę dobry blindscan
Na chwilę obecną tylko model S2 Mini znajduje mi SR od 1000. Niestety te lekko niżej 1000 zapisuje z SR 0000 :hmmm:
Załączniki
Snapshot_20160117_103704.jpg
Snapshot_20160117_104110.jpg


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

ODPOWIEDZ

Wróć do „Openbox”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: irek78 i 5 gości