AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

Wszystko na temat odbiorników marki Opticum i Globo
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12035
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 422 razy
Dostał Podziękowań: 526 razy
Kontakt:

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#11

Post autor: zuchnet » 01 paź 2017, 17:29

Model głowicy widzę ze taki sam jak w DM900 czyli teoretycznie powinienies zejść dużo później SR = 1000.
Sprawdź pozycję 23.5e tam jest kilka fajnych transponderów do testu twojej głowicy.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
big-apple

Przyjaciel Forum
Posty: 896
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: 800 ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#12

Post autor: big-apple » 11 paź 2017, 23:32

Skoro głowica jest taka sama jak z Dm900 to czemu taka krytyka głowic Dm900 a nie słysze tego o AX H51?

Dowiedziałem się też że na tym Mutancie Power VU działa z emu. Szkoda tylko że 1 czytnik kart :thumbsdown:


Robinson

Stały bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 11 mar 2012, 22:08
Tuner: ET9000
Antena: Mabo 115
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 13 razy

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#13

Post autor: Robinson » 22 lis 2017, 12:46

Mutant HD51 - działa PowerVu bez stream relay :)
AX 4KBOX HD51 - a czy tutaj działa?

Przy okazji, czy OPTICUM 4K BOX HD51 to to samo co AX 4KBOX HD51?

I jeszcze jedno. OpenPLi wydaje image na Mut@nt HD51. Czy ten image idealnie pasuje do OPTICUM 4K BOX HD51 lub AX 4KBOX?
Dzięki za info.


Awatar użytkownika
mp107

nowy
Posty: 24
Rejestracja: 23 lut 2011, 14:17
Tuner: AX HD51/NBOX BSKA E2
Antena: 80cm offset
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#14

Post autor: mp107 » 07 gru 2017, 11:33

Odbiór kanału na transponderze DVB-S2X przy użyciu głowicy DVB-S/S2/S2X. Image OpenATV 6.1.
Satelita: Astra 1L, 19,2°E
Transponder: 11009 V, SR: 22000, FEC: 11/20, DVB-S2X/QPSK

Obrazek Obrazek

Linia z konfiguracją transpondera do pliku satellites.xml:

Kod: Zaznacz cały

<transponder frequency="11009000" symbol_rate="22000000" polarization="1" fec_inner="0" system="1" modulation="2"/>
Odbiór nieco zacina przy poziomie sygnału takim, jak na zrzucie ekranu powyżej.
Czy powinno się zacinać?


AX HD51 + 80cm (, 19E/13E/(7+4,8)E
Awatar użytkownika
mp107

nowy
Posty: 24
Rejestracja: 23 lut 2011, 14:17
Tuner: AX HD51/NBOX BSKA E2
Antena: 80cm offset
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#15

Post autor: mp107 » 07 gru 2017, 12:18

Dziękuję za informację.
W takim razie to może być problem po stronie nadawcy.
W końcu to tylko testy. :smile1:


AX HD51 + 80cm (, 19E/13E/(7+4,8)E
Robinson

Stały bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 11 mar 2012, 22:08
Tuner: ET9000
Antena: Mabo 115
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 13 razy

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#16

Post autor: Robinson » 14 sty 2018, 1:16

Czy ktoś używa HD51 z zestawem obrotowym (obrotnica / siłownik)?
Podobno jest jakiś problem ze współpracą, a wolałbym to potwierdzić przed zakupem, żeby się nie wpakować.


Robinson

Stały bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 11 mar 2012, 22:08
Tuner: ET9000
Antena: Mabo 115
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 13 razy

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#17

Post autor: Robinson » 30 sty 2018, 9:32

AX HD51 (lub Mut@nt HD51) ma co najmniej 3 wady, które potwierdzane są na innych forach:
- współpraca z obrotnicą (lub siłownikiem) - po dotarciu na docelowego satelitę czekamy kilkadziesiąt (!) sekund na lock,
- tuner raportuje nieprawidłowe parametry częstotliwości, SR i FEC, co widać w "second infobar" (jeśli w opcjach ustawimy pobieranie danych z tunera, a nie z lamedb); ten sam bug widać w menu informacji o kanale (z tunera, a nie z lamedb),
- siła sygnału pokazywana jest skokowo, tzn. są zbyt duże "odległości" między pokazywanymi wartościami; u niektórych pokazywana siła sygnału zdarza się powyżej 100%.


Awatar użytkownika
toroidal68

Przyjaciel Forum
Posty: 1967
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Vu+Ultimo4k/UOctagon 4008 4K/SX6/U2C Denys H.256
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 55 razy

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#18

Post autor: toroidal68 » 30 sty 2018, 12:57

Robinson pisze:
30 sty 2018, 9:32
AX HD51 (lub Mut@nt HD51) ma co najmniej 3 wady, które potwierdzane są na innych forach:
- współpraca z obrotnicą (lub siłownikiem) - po dotarciu na docelowego satelitę czekamy kilkadziesiąt (!) sekund na lock,
- tuner raportuje nieprawidłowe parametry częstotliwości, SR i FEC, co widać w "second infobar" (jeśli w opcjach ustawimy pobieranie danych z tunera, a nie z lamedb); ten sam bug widać w menu informacji o kanale (z tunera, a nie z lamedb),
- siła sygnału pokazywana jest skokowo, tzn. są zbyt duże "odległości" między pokazywanymi wartościami; u niektórych pokazywana siła sygnału zdarza się powyżej 100%.
=====
Myslalem ze cosik gorszego z tym tunerem nie tak :blink: Ale z taka wada nie mozna przekreslac tunera.
Oczywiscie mialem chec kupienia tego tunera tylko z powodu stabilnego dzialania modulu Fransat :thumbsup: :yes:
Kazdy tuner ma jakie wady duze i male :yes: Trzeba sie uzbroic w cierpliwosc.Narazie to widze ze produkcja wszelkich zabawek sat
idzie na ilosc a nie na jakosc :sly:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Master Channel 180cm /stand by/Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Salora 120cm // 90E-30W //Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

Obrazek Obrazek
big-apple

Przyjaciel Forum
Posty: 896
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: 800 ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

AX 4KBOX HD51 tuner sat UHD

#19

Post autor: big-apple » 01 lip 2018, 12:24

Robinson pisze:
30 sty 2018, 9:32
AX HD51 (lub Mut@nt HD51) ma co najmniej 3 wady, które potwierdzane są na innych forach:
- współpraca z obrotnicą (lub siłownikiem) - po dotarciu na docelowego satelitę czekamy kilkadziesiąt (!) sekund na lock,
- tuner raportuje nieprawidłowe parametry częstotliwości, SR i FEC, co widać w "second infobar" (jeśli w opcjach ustawimy pobieranie danych z tunera, a nie z lamedb); ten sam bug widać w menu informacji o kanale (z tunera, a nie z lamedb),
- siła sygnału pokazywana jest skokowo, tzn. są zbyt duże "odległości" między pokazywanymi wartościami; u niektórych pokazywana siła sygnału zdarza się powyżej 100%.
A czy to nie jest kwestia programowa? Na Dreamach to w ogóle podczas kręcenia obrotnicą był nawet status sygnału że się zbliżamy do danej pozycji.

Gdzie się ustawia lamedb?

Ja siłę sygnału mam przestawioną z % na db. % są w bankach .


ODPOWIEDZ

Wróć do „Globo/Opticum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość