TM-6900 HD Combo Super

Wszystko na temat odbiorników marki Technomate
Awatar użytkownika
zola22
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 456
Rejestracja: 08 gru 2009, 23:01
Lokalizacja: Wieliczka 49,99N 20,05E
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

TM-6900 HD Combo Super

#41

Post autor: zola22 » 19 maja 2014, 21:56

rysiuhelix pisze:.... koniec tygodnia już był :hmmm: może pod koniec tego tygodnia będzie relacja z testów nowego Blinda. :grin:
@rysiuhelix: słuszna uwaga :smile1: nawet się trochę za to zabrałem w sobotę i zacząłem typować satelity i transpondery do testu blinda i oczywiście coś innego wyskoczyło... obiecuje poprawę :cool2:

@zdzima: z download.... pisząc najnowszy miałem na myśli ten z marca, tak z ciekawości tam zerkam od czasu do czasu.... no i marcu nie zaglądałem
Za ten post użytkownik zola22 otrzymał podziękowanie od:
zdzima (20 maja 2014, 7:19)


Pozdrawiam
Robert

Showbox Vitamin & Technomate TM-6900 & Openbox SX6 & Openbox X-810
Laminas AS1800 PM & Laminas OFC1200 PM & Prodelin 1194 180 HH & Mabo 180 PM & Mabo 150 PM & FortecStar 180 AzEl & Laminas AS-270 & Technisat 120 PM & Technisat 99 AE & Zumet 90 PM

motor
Początkujący
Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:04
Tuner: Techmomate 6900 combo super
Antena: Laminas 120 cm
Konwerter: Technomate TM-4 Super High Gain 0,1 DB Quad
Lokalizacja: Ładna
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 9 razy

TM-6900 HD Combo Super

#42

Post autor: motor » 25 maja 2014, 17:45

Tak na szybko próbowałem ten nowy patch 7,60p i znalazło mi na funkcji blind scan transponder z SR=837 (co jeszcze do niedawna było nie do pomyślenia), tak że jeżeli chodzi o blind to rzeczywiście wynajduje transpondery z SR w okolicach 800.
Szkoda tylko że ten patch w moim przypadku nie nadaje się do użytku:
- przy dosyłach na kanałach HD z wysokim bitrate bardzo często pojawia się pokaz slajdów zamiast płynnego obrazu czego na starych oprogramowaniach sprzed kilku lat nie zauważyłem,
- ustawiono na stałe funkcje obrazu takie jak contrast, color, brightness - nie da się ich obecnie samemu wyregulować tak jak w starych oprogramowaniach. W starych oprogramowaniach obraz wyglądał jak "czysta źródlana woda" to obecnie ta woda wygląda jak "rzeka pełna brunatnej wody po obfitych opadach"
Tak że moja przygoda z nowym oprogramowaniem trwała tylko kilka godzin.



Awatar użytkownika
stephan94
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 194
Rejestracja: 14 lip 2010, 7:42
Tuner: Openbox SX6 ; TBS6983 ; DR HD F15
Antena: 120cm Laminas
Konwerter: IBU Quad
Podziękował: 37 razy
Dostał Podziękowań: 56 razy

TM-6900 HD Combo Super

#43

Post autor: stephan94 » 26 maja 2014, 14:00

dobry dzień :smile1:

Badałem nowego SW fantom od 24/03/14 dla super 6900HD.
na 23.5°Ost ja no znajduje niestety radia na 12640V sr940. (ASTRA 3A/B)
ja może otrzymywać radia z Sr 477 12660V (Antenne Bayern) ale ja jest konieczny pisać Sr z teksta redaktorem z pilot do tv, ja no jest ewentualny.

Hello

I tested the new SW phantom from 24/03/14 for the super 6900HD.
on the 23.5°Ost (ASTRA 3A/B) it does not find unfortunately the radio on 12640V sr940. :hmmm:
it can receive the radios with a Sr of 477 (Antenne Bayern ) 12660V but it is necessary to write Sr with a text editor, with the remote control it is not possible.


stephan94



piotrek2802
nowy
nowy
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2015, 16:29
Tuner: Technisat Digitradio 100 IR
Antena: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

TM-6900 HD Combo Super

#44

Post autor: piotrek2802 » 29 sty 2015, 17:01

A ja mam dośc nietypowy problem z moim TM 6900 Combo Super a właściwie z jego odbiorem DVB-T.
Nie wiem dlaczego, ale mój tuner nie trawi kanału 23 UHF. Akurat w mojej lokalizacji mamy na tym kanale mux2 z Chorągwicy.
Zasięg jest idealny, antena też dobra , bo inne tunery i TV pracują na tym systemie antenowym.
A w tunerze TM obraz mam poszatkowany i tak samo dzieje się z głosem. Pozostałe mux : k25, k50, k49 odbieram prawidłowo.

Dlaczego tak się dzieje ? Czyżby uszkodzenie głowicy DVB-T w tunerze ?



Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 967
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox, Ferguson
Antena: Mabo 120 cm ,Famaval 115 cm oraz inne mniejsze
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Lokalizacja: PL PDK (podkarpacie)
Podziękował: 65 razy
Dostał Podziękowań: 86 razy

TM-6900 HD Combo Super

#45

Post autor: robsat » 29 sty 2015, 17:16

Ja bym powiedział, że to przesterowanie sygnału. Zbyt mocny sygnał daje właśnie takie efekty w odbiorze.
Proponuje zmienić wzmacniacz w antenie na słabszy lub zastąpić symetryzatorem.


120 cm 90*E< - >30*W
U2C H.265/HEVC/S2 mini HD+/SX6
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

piotrek2802
nowy
nowy
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2015, 16:29
Tuner: Technisat Digitradio 100 IR
Antena: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

TM-6900 HD Combo Super

#46

Post autor: piotrek2802 » 29 sty 2015, 17:23

Próbowałem już bez wzmacniacza, z samym symetryzatorem, sygnał był o wiele słabszy ale objawy dalej występowały.
Inne urządzenia na tej antenie pracują bez problemów.
Muszę odbierać mux2 z Katowic na k49.
Kanał 23 mux2 nie da sie oglądać.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Technomate”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość