TM-6900 HD Combo Super

Wszystko na temat odbiorników marki Technomate
Awatar użytkownika
Artur

Przyjaciel Forum
Posty: 1706
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Re: TM-6900 HD Combo Super

#11

Post autor: Artur » 31 lip 2009, 22:36

Kol. @jollyjoker
Stosowany w Europie format 1080i to niezupełnie jak napisałeś 1366 x 768.
Jedynie TVN HD, który nadaje w formacie 720p - czyli 1280x720 jest do niego zbliżony.
1080p - w USA chyba w tym roku pierwsza stacja TV zaczęła tak nadawać - to progresywne skanowanie i wyświetlane są całe klatki.
Natomiast 1080i jest oszczędnym, gorszym ale także formatem 1920x1080, w którym klatki wyświetlane są naprzemian po 25 razy na sekundę, tzn. z przeplotem.
Chyba zbytnio się nie pomyliłem. :grin:


Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jacky-x

Przyjaciel Forum
Posty: 912
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:03
Lokalizacja: Duchowa stolica śl.
Podziękował: 39 razy
Dostał Podziękowań: 59 razy
Kontakt:

Re: TM-6900 HD Combo Super

#12

Post autor: jacky-x » 31 lip 2009, 22:38

jollyjoker pisze: Jak wiadomo żaden z kanałów w Europie nie nadaje w pełnej wysokiej rozdzielczości tj. 1920 x 1080, a jedynie jako 1366 x 768.
@jollyjoker
Małe sprostowanie jesli można, w europie zdecydowana większosć nadaje w rozdzielczości 1920x1080, z polskich wszystkie oprócz TVN HD. Pozdr


http://jackysat.atspace.com/
SAT - Ariva 250HD combo / Hivion HF8900 - Emme Esse ASC 125 - DG 380 (90E-58W)/ Inverto Black Ultra /
NAZIEMNA - Ariva 250HD/Ferguson FT 8100 HD/X3MTV-HU2300-DAT75+MRD - Logarytmiczna pas
FM - Televes FM circular 1201
Awatar użytkownika
jollyjoker

Stały bywalec
Posty: 392
Rejestracja: 11 lut 2009, 23:56
Tuner: Octagon SF4008, Dreambox 8000HD, Technomate 6900
Antena: SMW 0A-1600, Laminas 1,2m, Precision 3m
Konwerter: Inverto
Lokalizacja: Warszawa-Wola (Latitude: 52.2351° / Longitude: 20.9471°)
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Re: TM-6900 HD Combo Super

#13

Post autor: jollyjoker » 01 sie 2009, 17:17

Drodzy Koledzy,
Dziękuję Wam za czujność i zwrócenie uwagi na błędnie podaną przeze mnie rozdzielczość 1366 x 768 linii. To jest zupełnie inna kwestia związana z rozdzielczością monitorów komputerowych - ta opcja nazywa się "Widescreen eXtended Graphics Array".
Obrazek

Oczywiście macie rację, że w tym przypadku powinno być 1280 x 720; dodam więcej, że 1280 x 720p, czyli ze skanowaniem progresywnym (progressive scanning).
Jeśli chodzi o HDTV w Europie, to mamy praktycznie dwie używane rozdzielczości linii nadawanego sygnału w pionie: 720p (1280 x 720) i 1080i (1920 x 1080), czyli ze skanowaniem z przeplotem (interlaced scanning) oraz być może w przyszłości 1080p.
Z tych dwóch sposobów wyświetlania, lepszą jakość oferuje rozdzielczość 720 p, gdyż faktycznie na rozdzielczość 1080i składają się 2 półobrazy po 540 linii, które wyświetlane są naprzemiennie - najpierw parzyste, a potem nieparzyste. W ciągu 1 sekundy na zmianę wyświetlanych jest 50 półobrazów po 540 linii. Przy 720p w ciągu 1 sekundy wyświetla się 50 obrazów zawierających po 720 linii.
Jeśli chodzi o HDTV w USA, to mamy w nim dwie rozdzielczości linii nadawanego sygnału tj. 1080i (1440 x 1080) i 1080p (1920 x 1080), wyświetlanych w ciągu sekundy bądź po 60 ramek obrazów w przypadku 1080p (progresywnie) lub po 30 ramek obrazów z liniami parzystymi i liniami nieparzystymi (z przeplotem).
Rozdzielczość obrazu 720p daje całkowitą ilość 921 600 pikseli, w przypadku rozdzielczości 1080i mamy całkowitą ilość 2 072 000 pikseli.
Tyle przypomnienia podstaw.

Do czego zmierzam?
Chciałbym powiedzieć, że jakość jednego kanału nie jest równa jakości HD innego. O ile nie ma wątpliwości co do 720p - sprzęt od odbioru tej rozdzielczości nazywa się "HD Ready", to problemem jest 1080i, które w wielu publikacjach nie jest nazywane "Full HD". Poniżej wymieniam skróconą specyfikację "HD Ready":
* Rozdzielczość ekranu 720 linii w pionie
* Urządzenie musi posiadać:
- analogowe wejście YPbPr (komponentowe)
- cyfrowe wejście DVI lub HDMI obsługujące technologię HDCP
* wejścia muszą obsługiwać następujące formaty przy częstotliwościach 50 i 60 Hz:
- 1280 x 720 ze skanowaniem progresywnym (720p)
- 1920 x 1080 z przeplotem (1080i)
Coraz więcej autorów zwraca uwagę, że o "Full HD" można dopiero mówić przy 1080p.

Trzeba wiedzieć, że:
- Żaden z kanałów w Europie nie nadaje w trybie 1080p!
- Większość nadawców podbija sztuczne rozdzielczość (upscaling) często z rodzielczości SD do HD Ready np. TVN
- "Oszukują" nas urządzenia odbiorcze. Odbiorniki upskalujące wykorzystują niższą rozdzielczość, aby dać parametry obrazu HD Ready, a prawda jest taka, że upskalowany obraz nigdy nie dorówna źródłu, zwłaszcza na urządzeniach zdolnych wyświetlić 1080p.
- Nie wszystkie urządzenia zdolne do odbioru, przetwarzania i wyświetlania 720 p i 1080i mogą odbierać, przetwarzać i wyświetlać sygnał w pełnej rozdzielczości w trybie 1080p. Często też go downskalują.

Jeśli by porównać 1080i (50/60) i 720p (50/60), to 1080i (50/60) wykazuje dokładniejsze odwzorowanie szczegółów przedmiotów nieporuszających się w pionie i wyższą rozdzielczość poziomą, zaś 720p (50/60) daje z kolei większą płynność ruchów. W związku z tym by zmaksymalizować jakość w zastosowaniach ogólnych stosuje się zazwyczaj 1080i, natomiast kanały sportowe przesyła się w 720p.

Pominąłem całkowicie kwestie przepływności i stosowanych algorytmów kompresji. Tylko nadawane 1080p oraz odbierane i wyświetlane 1080p daje pełnię wrażeń!

Zapraszam do dyskusji.


<< Wolność, która przychodzi z nieba - Freedom that comes from the skies - Die Freiheit, die vom Himmel kommt - La liberté qui vient du ciel - La libertad que viene del cielo - De vrijheid die uit de hemel komt >>
Awatar użytkownika
jacky-x

Przyjaciel Forum
Posty: 912
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:03
Lokalizacja: Duchowa stolica śl.
Podziękował: 39 razy
Dostał Podziękowań: 59 razy
Kontakt:

Re: TM-6900 HD Combo Super

#14

Post autor: jacky-x » 02 sie 2009, 20:12

jollyjoker pisze:Zapraszam do dyskusji.
@jollyjoker
Troche poza tematem głównym, ale skorzystam z zaproszenia. :grin: Trudno sie nie zgodzic z wiekszoscia przedstawionych opisów, regułek, danych itd, ale co do niektórych mam wątpliwości, a dlaczego? Zacznijmy od stwierdzenia
jollyjoker pisze:Z tych dwóch sposobów wyświetlania, lepszą jakość oferuje rozdzielczość 720 p

czy na pewno? Ta formuła funkcjonuje od ładnych paru lat, królowały wtedy tv HD ready a tv Full HD co najwyżej raczkowały, mozna się zgodzic z wyliczeniami matematyka itd, ale czy jest tak oczywiste na ekranie full HD, mając taki ekran uczciwie powiem że jesli ktoś dał by mi wybór chcesz materiał w HD ready czy full Hd nie zastanawiałbym sie i od razu decydował się na full nawet jesli chodzi o transmisje sportowe. Nie pisze tego tego tak dla pisania, ale z obserwacji materiału w tych rozdziałkach na codzień od ponad roku, na 50calach. To jest moje może subiektywne spojżenie, ale wystarczy tylko spojżec który kanał sportowy w europie nadaje w 720p jesli jest tak oczywista przewaga tego formatu w tej dziedzinie, chyba żaden, więc coś jest na rzeczy (stany pomijam bo zajeło by to sporo więcej) skoro operatorzy zdecydowali się wybrac taki format, a nikt przeciez nie wybiera gorszego a zawsze to co lepsze. Żeby juz nie rozwijac tematu na tym poprzestane(no może tylko dodam słowo skalowanie (lub nie), sygnału dostarczonego i wyświetlanego na ekranie i jego strat z tego tytułu, ale to juz niech sobie każdy przeanalizuje dla siebie)
Drugie zagadnienie Full Hd, ło matko :confused: ile na ten temat przeczytałem kłutni, sporów dowodów itd. więc w skrócie termin full HD zaistniał dla okreslenia rozdzielczosci 1920x1080 i to jest jedyny wymóg jego uzywania, ale skoro istniej 1080p to jak to nazwac skoro juz cos jest full i tak opinia podzieliła się na tych dla których full to 1080i i 1080p oba maja wspomnianą rozdzielczosć oraz na tych dla których tylko 1080p jest full, skoro nie ma oficjalnych wymogów tak jak zapodał to @jollyjoker w Hd ready to nie ma tez przeciwskazań żeby uzywac tego zwrotu w odniesieniu do obu formatów. Dziś sytuacja się już zmieniła i na dzień dzisiejszy, zostało potoczne full Hd ale powstało nowe jednoznaczne nazewnictwo danych formatów, a wszystkim zamuje się organizacja EICTA ( Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Informatycznego, Telekomunikacyjnego i Elektroniki Użytkowej - European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Associations) adres organizacji http://www.eicta.org/ i tu można znaleźć wiecej wyjaśnien na temat nazewnictwa. Może tyle wystarczy, bo chyba nikt tego nie doczyta w ten ciepły dzionek do konca jak jeszcze coś napiszę :grin: . Podsumowując, prosze nie traktować tego tekstu jako próbę udowadniania czegokolwiek, a tylko takich moich spostrzeżeń na codzien i przemyśleń, nie będę nikogo namawiał do takich czy innych opocji, a tylko wyraziłem swoje zdanie może subiektywne, na podstawie własnych obserwacji starajac się odciać od powtarzanych co jakis czas zwrotów i wyrobić włąsne indywidualne zdanie. Pozdr

PS
Mam tez blu raya i tez dziwią mnie opinie że 1080p miażdży 1080i, róznice da się zauwazyć, ale miazga to na pewno niewłaściwe słowo, mówimy tu o dobrej jakości 1080i jak chocby luxe.tv, powiem tak, laikowi będzie naprawde trudno rozróznic te dwa formaty.


http://jackysat.atspace.com/
SAT - Ariva 250HD combo / Hivion HF8900 - Emme Esse ASC 125 - DG 380 (90E-58W)/ Inverto Black Ultra /
NAZIEMNA - Ariva 250HD/Ferguson FT 8100 HD/X3MTV-HU2300-DAT75+MRD - Logarytmiczna pas
FM - Televes FM circular 1201
zerodwa

nowy
Posty: 6
Rejestracja: 26 mar 2009, 15:39
Tuner: Technomate 6900 super
Antena: 90 cm
Konwerter: GoldenInter
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Re: TM-6900 HD Combo Super

#15

Post autor: zerodwa » 03 sie 2009, 10:43

Witam!

Niestety nowy soft do TM 6900 HD Super w v.687p ma bardzo poważny mankament :(
na części transponderów sygnał jest niższy o 10-15 % w porównaniu do starszego softu np. v. 679p
Może ktoś mądry napisać jak interpretować te kolory kresek w Spectrum Analyzeże ?
Pozdrawiam


lopess

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 11 lip 2009, 23:17
Tuner: Technomate6900 combo super+
Antena: laminas120, maximume-85
Konwerter: alps quatro, iverto multiconnect quatro
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 1 razy

Re: TM-6900 HD Combo Super

#16

Post autor: lopess » 04 sie 2009, 21:42

Niestety to prawda - na wielu (szczegolnie slabszych transponderach) sygnal jest slabszy.
Co do kolorow - zolte slupki to aktywne czestotliwosci z danego transpondera, ktore widzi tuner. Analizator pokazuje w danej chwili - VH lub VL lub HH lub HL - stad klawisze do wlaczania i wylaczania tonu 22kHz i zmiany polaryzacji (czyli tak jak w konwerterze quatro) - czyli w danej chwili widzimy 1/4 aktywnych czestotliwosci z danego satelity. Na turkusowo mamy zdajsie czestotliwosci, ktore mamy wprowadzone do odbiornika, na czerwono czestotliwosc na ktorej jest aktualnie ustawiony tuner. Mozemy powiekszyc nasz wykresik klawiszem "Zoom" podajac zakres poziomu sygnalu (dowolny zakres w przedziale 0-255) lub zmieniajac zakres czestotliowsci na mniejszy. Po wcisnieciu klawisz "Info" tuner porownuje czestotliwosci wprowadzone do naszego odbiornika na danym satelicie z odebranymi - nastepnie te czestotliwosci, ktore pasowaly zapalaja sie na zielono i sa zaznaczone jako "lock". Wiemy wiec czy antena jest nastwiona na tego satelite co trzeba. Tak ja rozumiem dzialanie tej aplikacji - jezeli cos przekrecilem, to niech mnie ktos poprawi. Pozdrawiam.


zerodwa

nowy
Posty: 6
Rejestracja: 26 mar 2009, 15:39
Tuner: Technomate 6900 super
Antena: 90 cm
Konwerter: GoldenInter
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Re: TM-6900 HD Combo Super

#17

Post autor: zerodwa » 05 sie 2009, 9:12

Wielkie dzięki za objaśnienie, teraz wszystko jest jasne :)
Pozdrawiam.


Awatar użytkownika
Marek-B

Przyjaciel Forum
Posty: 427
Rejestracja: 12 lut 2009, 8:36
Lokalizacja: Łochów -mazowieckie 52,540543 21,667213
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 4 razy

Re: TM-6900 HD Combo Super

#18

Post autor: Marek-B » 05 sie 2009, 18:31

P****ć angoli .
nie trawie tych " fajfcloków". Ostatnio nawet Clarcson zrobił głupia reklamę Volswagena z Polakami w roli głównej.


Technomate 5300D+. Mabo 180 cm.
tedi90

nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 kwie 2009, 23:29
Tuner: Clarke-Tech HD 5000 Combo PLUS
Antena: T90
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Re: TM-6900 HD Combo Super

#19

Post autor: tedi90 » 08 paź 2009, 21:13

Na początku marca gdy miałem jeszcze tuner Clarke-Tech 5000 HD Combo Plus dostałem informacje z od info@clarke-tech.com następującej treści - Hello,
In einer der nächsten Firmware Versionen werden wir polnische Sprache hinzufügen.
best regards
ct support team, a że SW.do Clarke-Tech i TM pisze hub-tech to wydawało się że azjaci wreszcie dodadzą PL.do tych tunerków jednak do dziś cisza i na dodatek nowe wersje SW. niedopracowane.PS .pewnie trzeba będzie zaatakować bezpośrednio hub-tech względem OSD - POLSKI


mm4738

nowy
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2010, 23:46
Tuner: TM 6900 Super
Antena: 90
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

TM-6900 HD Combo Super

#20

Post autor: mm4738 » 19 lip 2010, 22:05

Witam,

czy ktoś z kolegów wie jak mozna podnieść TM6900 Super Combo uwalony podczas wgrywania softu?
Najprawdopodobniej zawiesił się PEN i pasek postepu wgrywania softu przestał się przesuwać.
Efekt jest taki, iż wyświetlacz się nie świeci - tuner się nie bootuje.
Będę wdzięczny za wasze porady.


ODPOWIEDZ

Wróć do „Technomate”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość