Prosty tuner na orbitę -Ferguson 210

Wszystko na temat odbiorników marki Ferguson
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9524
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 399 razy
Kontakt:

Jaki prosty tuner na orbitę?

#21

Post autor: Harti » 31 gru 2012, 13:30

Spoko czyli generalnie da sie usunąć satki do 53E, wisać te dalsze ze wschodu, i na koniec wrzucić zachód :cool2: Podoba mi się ta kolorowa grafika, chyba zamówię tuner bo to już końcówka serii i trudno je kupić.
Trafiłem na ciekawego screena, chyba inny soft bo nie ma pasków sygnału tylko duży wyświetlacz numeru.
Załączniki
210.jpg


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
mrozuś

DX-er
Posty: 1079
Rejestracja: 30 kwie 2009, 16:51
Tuner: Ariva210/Vitamin5000HD/U2C
Antena: LaminasAS2000
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: SŁUBICE
Podziękował: 62 razy
Dostał Podziękowań: 43 razy

Jaki prosty tuner na orbitę?

#22

Post autor: mrozuś » 31 gru 2012, 13:41

Tak dokładnie @Harti w ten sposób wyedytujesz liste sat.
Ja mam taki sam pasek po zmianie softu. Wcześniej w miejscu liczby kanału były małe skale z siłą i jakością sygnału.
Moim zdanie jest to jednak nie dokładne i wolę wchodzić w małe menu info. Wystaczy wcisnąć na pilocie przycisk EDIT i pojawia się małe menu ze wszystkimi informacjami:
Obrazek


Offset Laminas AS2000 PM + Super Jack 24" + Deklinacja 12" Orbita: 85E-36W
Inverto Black Ultra (KU-Band) + 2x Eurostar 1200C 13K (V/H/L/R - C-Band)

Ferguson Ariva 210 Combo HD (DVB-T+DVB-S)
Showbox Vitamin 5000 HD
Ferguson AF7018UCI
U2C Denys H.265
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9524
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 399 razy
Kontakt:

Jaki prosty tuner na orbitę?

#23

Post autor: Harti » 31 gru 2012, 14:13

No popatrz :grin: żebym jeszcze ja się nie skusił :smile1: własnie o takie info mi chodziło aby mieć mały wgląd na pasek i dopieścić pozycję na sterowniku.
Dzięki za informacje, zawsze to lepiej mieć dane z praktyki niż z opisu :thumbsup:


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9524
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 399 razy
Kontakt:

Prosty tuner na orbitę -Ferguson 210

#24

Post autor: Harti » 06 sty 2013, 17:07

Ok temat poszedł w stronę Fergusona to przenoszę tutaj i zakończę krótkimi testami. :cool2:

Wziąłem tego Ferdka Arive210 w zasadzie to już ostatni dzwonek, bo trudno je dostać. Trafiłem na sklep w Mysłowicach i miałem go w 24 godziny w domu.
Jak by ktoś chciał:
http://sat-cb.com/index.php?option=com_ ... gory_id=83

Pobawiłem się nim trochę i jak na combo za 300zł radzi sobie całkiem nieźle, wróciły też wspomnienia kiedy to męczyło się serię AF.. :shifty:
Nie udało mi się zawiesić Arivy, działa zadziwiająco szybko i sprawnie, bez porównania np. z droższym Golden Media 9080. Ustawienie listy satelitów zajęło mi może 40minut, tutaj warto w nazwach wpisać pozycję, bo na liście sat już jej potem nie wyświetla i można się pogubić w tych Intelsatach i Eutelsatach :grin: . Edycja kanałów, sortowanie czy kasowanie bezproblemowe. Tuner bardzo szybko przełącza kanały nawet kodowane z TNK, tutaj dementuję bzdury przeczytane na innym portalu że przełącza ok. 3 sekund. Głowica DVB-S-2 nie najgorsza, skanuje transpondery gdzie na openboxie mam 18%, ale przegrywa sporo z Vitaminą, co w sumie zrozumiałe :cool2:
0.jpg
Głowica DVB-T tez słabsza niż np. w Octagonie czy GM Mania HD.
Jeśli chodzi o blind, oczywiście to wersja podstawowa bez opcji, łapie zakres myślę że od sr2500, ale przy tej szybkości skanowania i tak jest ok.
Odbiór niskich sr wygląda nstępująco:
W DVB-S2 udało mi się odebrać TV VOT z sr 1530 jak i Telepace z 11W z sr 1666, sygnały pokazał szybko, i nie szatkował przy odbiorze.
sr1530.jpg
sr1666.jpg
w dvb-s widzi sygnał z sr 1000 ale nie chce zeskanować transpondera.
sr1000.jpg
Do minusów można zaliczyć długi start tunera ok.20 sekund, oraz kiepski obraz kanałów SD po HDMI zarówno z satelity jak i naziemnych. Druga rzecz jak przełączymy rozdzielczość poniżej 720p menu działa opornie i powoli ładuje wszelkie ikonki (zarówno przez HDMI jak i scart) wygląda to tak jakby tuner się zatykał i nie nadążył.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z prostoty tego tunera, oby i docelowy właściciel był :grin:

Ps. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać aby nie zerknć na odbiór pasma C, z którym tuner naturalnie pięknie sobie radzi. :smile1:
Załączniki
thai.jpg
78.jpg


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ferguson”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość