silownik kathreina+pozycjoner 5V

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1860
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 76 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#41

Post autor: Jacek » 12 paź 2018, 18:41

Z tego co czytam to już sam nie wiem co jest sprawne a co nie 🤪


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2267
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 42 razy
Dostał Podziękowań: 73 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#42

Post autor: toroidal68 » 12 paź 2018, 20:05

Krispl pisze:
12 paź 2018, 16:16
Właśnie odwrotnie. Ponieważ pozycjoner (urządzenie w domu) nie zlicza impulsów to znaczy że wejście Pulse nie działa.
=======
To twoim zdaniem moj pozycjoner nie domaga? :confused: Posiadam cztery takie i sa takie same problemy :thumbsdown:
Juz nie wiem do jakiego pozycjonera mam podlaczyc zeby to sprawdzic,czy silownik czy pozycjoner :slap:
=======
Jak bede w Polsce pod koniec tego miesiaca to podlacze go do mojego Pace 1000 series on posiada pozycjoner oraz wyjscie 5v i wtedy sprawdze dokladnie czy to silownik czy pozycjonery ktore mam nie domagaja :confused:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //83e-8W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Obrazek Obrazek

Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 74
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 8 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#43

Post autor: Krispl » 13 paź 2018, 0:11

Tak byłoby najlepiej. Bo tak naprawdę to działamy po omacku nie wiedząc jaki sprzęt masz sprawny. Rzeczywiście żaden z 4 twoich pozycjonerów nie zlicza impulsów po ręcznej symulacji zwarcie-rozwarcie do masy złącza Pulse ? :hmm:



Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2267
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 42 razy
Dostał Podziękowań: 73 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#44

Post autor: toroidal68 » 02 lis 2018, 9:56

Krispl pisze:
13 paź 2018, 0:11
Tak byłoby najlepiej. Bo tak naprawdę to działamy po omacku nie wiedząc jaki sprzęt masz sprawny. Rzeczywiście żaden z 4 twoich pozycjonerów nie zlicza impulsów po ręcznej symulacji zwarcie-rozwarcie do masy złącza Pulse ? :hmm:
======
Znalazlem swojego starego Pace1000 i mam jeszcze pytanie pod ktore zaciski mam podlaczyc ten silownik zeby sprawdzic?
===========
Juz sprawdzilem,okazuje sie ze pojawia sie ten sam objaw.
3cm silownik sie wysuwa i zatrzymuje sie,musze ciagle naciskac
guzior na pilocie zeby sie wysuwal. :blink:
Czy ktos moze mi napisac w czym jest problem? :hmmm:
Załączniki
IMG_7595.JPG
IMG_2306.JPG
IMG_5441.JPG


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //83e-8W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1860
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 76 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#45

Post autor: Jacek » 02 lis 2018, 17:23

Przełóż żółty przewód na puls. To ten znaczek pomiędzy +5V a GND. Jak tak "macasz" po omacku to nie wiem czy Ci coś jeszcze działa poprawnie.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2267
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 42 razy
Dostał Podziękowań: 73 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#46

Post autor: toroidal68 » 02 lis 2018, 17:35

Jacek pisze:
02 lis 2018, 17:23
Przełóż żółty przewód na puls. To ten znaczek pomiędzy +5V a GND. Jak tak "macasz" po omacku to nie wiem czy Ci coś jeszcze działa poprawnie.
=======
Jutro sprawdze,dzis juz nie zdąze .Ale mysle ze nic nie spalilem bo silowniki dzialaja tak samo jak bylo. :confused:
Dzieki @Jacku za wskazowki. :bow:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //83e-8W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Obrazek Obrazek

Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 74
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 8 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#47

Post autor: Krispl » 02 lis 2018, 22:17

Generalnie wejście "REED" to oznaczenie wejścia dla siłownika z kontaktronem. REED po angielsku to kontaktron. Ciekawe dlaczego koledze nie zadziałało wejście REED. Tranzystor kluczujący generujący impulsy 0-5V działa przy zwarciu do masy podobnie jak kontaktron. Większa jest tylko oporność zwarciowa tranzystora to jest jakieś 50-100 Ohm zamiast prawie zero przy kontaktronie. Według mnie dobrze podłączyłeś siłownik. Wygląda na to, że siłownik nie generuje impulsów.

Złącze oznaczone impulsem oraz 5 V TTL to wyjście sterujące polaryzerem mechanicznym starego typu.



Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2267
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 42 razy
Dostał Podziękowań: 73 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#48

Post autor: toroidal68 » 03 lis 2018, 8:04

Krispl pisze:
02 lis 2018, 22:17
Generalnie wejście "REED" to oznaczenie wejścia dla siłownika z kontaktronem. REED po angielsku to kontaktron. Ciekawe dlaczego koledze nie zadziałało wejście REED. Tranzystor kluczujący generujący impulsy 0-5V działa przy zwarciu do masy podobnie jak kontaktron. Większa jest tylko oporność zwarciowa tranzystora to jest jakieś 50-100 Ohm zamiast prawie zero przy kontaktronie. Według mnie dobrze podłączyłeś siłownik. Wygląda na to, że siłownik nie generuje impulsów.

Złącze oznaczone impulsem oraz 5 V TTL to wyjście sterujące polaryzerem mechanicznym starego typu.
======
Ale dziwne ze dwa silowniki tak samo sie zachowuja :blink: 3cm sie wysuna i dalej sie zatrzymuja :confused:
To twoim zdaniem silowniki maja jakas wade? :hmmm: Jesli tak to tu w moim miescie nie ma magika na taki stary
sprzet zeby go naprawic.A nie chce wyzucac na smietnik bo szkoda :no: sa jeszcze w b.dobrej kondycji.
Poczekam moze ktos mi pomoze w naprawie :yes:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //83e-8W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1860
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 76 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#49

Post autor: Jacek » 03 lis 2018, 8:54

W moim pozycjonerze marki PACE mam tak opisane zaciski do siłownika jak na załączonej fotce.
Załączniki
IMG_20181103_084855.jpg


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 74
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 8 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#50

Post autor: Krispl » 03 lis 2018, 10:19

Ze zdjęcia wynika, że kolega Toroidal68 ma tuner analogowy Pace serii MS 1000, który miał wbudowany wewnętrzny pozycjoner. Tunery analogowe sterowały również polaryzerem magnetycznym lub mechanicznym. Polaryzer magnetyczny sterowało się prądem od -100 mA do + 100 mA, co powodowało skręt fali o ok. +- 60 stopni. Z kolei polaryzer mechaniczny musiał być sterowany falą prostokątną o długości impulsów od 0,8 ms do 2 ms. Stąd wyjście "+ 5 V TTL Pulse". Pozycjoner PACE kolegi Jacka nie steruje polaryzerem więc nie ma wyjść sterujących polaryzerem.

Da się wymontować same płytki z elektroniką z siłowników ?
Ostatnio zmieniony 03 lis 2018, 11:01 przez Krispl, łącznie zmieniany 2 razy.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości