Konwerter Unicable a miernik ???

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
Awatar użytkownika
Mulder69

Bywalec
Posty: 146
Rejestracja: 17 mar 2012, 19:06
Lokalizacja: okolice Katowic

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: Mulder69 » 30 mar 2017, 9:30

Moi drodzy to przecież rozumie :) tzn wiem że jakbym miał konwerter Unicable 2 z dwoma wyjściami czyli jedno scr a drugie zwykłe
to bym to ustawił. Niestety konwerter który ja chcę kupić z linka powyżej ma tylko scr, raczej jego kupię bo ma obecnie najlepsze
parametry wśród niestety niewielkiego wyboru konwerterów Unicable 2.
W linku powyżej jak się wejdzie w specyfikację to jest podana lista częstotliwości, domyślam się że taka jest ustawiona przez producenta
już domyślnie. Czy to wystarczy do poprawnego działania czy trzeba jednak kupić ten sterownik za kilkaset zł żeby coś dokonfigurować
czego tam nie ma a musi być ?


Vu+Ultimo4k 4xDVBS2 FBC (HDD WD AV 4TB) OpenATV 6.0
czasza Laminas OFC-1200 AE + PM 75E - 30W + lnb BEST Germany HD3D 404 quad
Vu+Solo2 (HDD Samsung 2TB) OpenPli 4.0 czasza Triax 115 TD + lnb Inverto Black Ultra Quad
Awatar użytkownika
czarny_alibaba

Początkujący
Posty: 56
Rejestracja: 29 sie 2015, 20:42

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: czarny_alibaba » 01 kwie 2017, 7:22

Peyu pisze:Lnb z scr zawsze masz z możliwością podłączenia jednego lub dwóch zwykłych wyjść jak w normalnym lnb. Dlatego ustawiasz na wyjściu zwykłym i potem podpinasz pod scr.
Jedynie na tym co prezentujesz nie da rady gdyż jest to tylko scr i tutaj musisz mieć miernik z tą obsługą. Do tego ten lnb jest programowalny i trzeba mieć programator.
Czy Miernik Deviser S30 ma taką możliwość obsługi scr?


Awatar użytkownika
Peyu

Przyjaciel Forum
Posty: 2993
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Kontakt:

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: Peyu » 01 kwie 2017, 11:54

Musisz sprawdzić w specyfikacji urządzenia.


Awatar użytkownika
Mulder69

Bywalec
Posty: 146
Rejestracja: 17 mar 2012, 19:06
Lokalizacja: okolice Katowic

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: Mulder69 » 01 kwie 2017, 19:54

Miałem długi czas Deviser S30 i według mnie nie ma w menu żadnej opcji która by miała coś wspólnego
z unicable/scr. W opisach ofert polskich sklepów jest info o obsłudze scr ale może być to błąd powielany
przez kolejne sklepy. Nie ma o scr info w manualu.
Mając ten miernik nie miałem nigdy potrzeby ustawiania konwertera unicable więc nie zastanawiałem
się nad tą funkcją.
Jeżeli jednak miałby możliwość odczytu to tylko podstawowy unicable i rozpoznanie pasma robiłby z automatu
bez żadnych opcji w menu...jednak to musiałby Ktoś sprawdzić kto posiada ten miernik i ma dostęp do instalacji
z konwerterem unicable.


Vu+Ultimo4k 4xDVBS2 FBC (HDD WD AV 4TB) OpenATV 6.0
czasza Laminas OFC-1200 AE + PM 75E - 30W + lnb BEST Germany HD3D 404 quad
Vu+Solo2 (HDD Samsung 2TB) OpenPli 4.0 czasza Triax 115 TD + lnb Inverto Black Ultra Quad
pablo

Bywalec
Posty: 148
Rejestracja: 14 lut 2009, 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: pablo » 01 kwie 2017, 21:33

Możesz wysterować konwerter tunerem a sygnał podejrzeć miernikiem ;)
Podłącz konwerter SCR na wejście splittera np 1:2. Na jedno wyjście splittera podłącz odbiornik sat z obsługą SCR. Wybierz częstotliwość slotu jaką obsługuje konwerter, np 1210 MHz.
Na drugie wyjście splittera podłącz dowolny miernik satelitarny. Najlepszy byłby z analizatorem widma ;) W mierniku nie włączaj zasilania LNB lub załóż DC Block.
Jeśli miernik ma analizator widma lub możliwość wpisywania częstotliwości w paśmie LBand wpisz częstotliwość wybranego kanału ( np 1210 MHz). Jeśli nie ma możliwości wpisania w LBand wpisz 1210 + 9750 = 10 960 GHz.
Nie zmieniaj częstotliwości w mierniku bez względu na oglądany transponder z satelity.

W tunerze wybierz jakiś transponder DVB-S lub DVB-S2 w zależności od tego jaki masz miernik, czyli np 10719 GHz. Jeśli antena jest ustawiona, to miernik powinien pokazać sygnał, jeśli nie to ruszając anteną powinien się pojawić.
Ze względu na komplikację układu oraz częste problemy z pierwszym uruchomieniem SCR, przychylam się do poprzedników, ze należy ustawić antenę na zwykłym Single FullBand nawet na takim za 20 PLN, a po ustawieniu anteny przełożyć na konwerter SCR i ewentualnie dostroić antenę.


loocas

Przyjaciel Forum
Posty: 939
Rejestracja: 27 maja 2010, 10:01

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: loocas » 01 kwie 2017, 22:13

Nie tak dawno ustawiałem inverto unicable 2 na dr. hd f15 i chyba nawet nie zmieniałem ustawień w tunerze. Normalny single ustawiony i jakoś ogarnąłem temat.
Nie pamiętam ale jakoś tak to robiłem. Pewnie nie wszystkie tp. dadzą informację zwrotną w postaci sygnału ale kilka powinno ożywić paski.


Mabo 150 (68,5 E - 15 W), Laminas OFC1200 + SG2100, Maximum E-85 Multifocus HB 13 E (twin + unicable) + Astra 19,2 E (twin),
Dr.HD F15, Prof 7301, OMICOM S2 PCI rev.3, TBS 6991, Octagon 1028.
adix

Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 26 lip 2013, 18:38

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: adix » 02 kwie 2017, 9:00

Mierniki które obecnie posiadam ROVER DIGICUBE oraz ROVER MASTER STC mają możliwość pomiaru.


Awatar użytkownika
Peyu

Przyjaciel Forum
Posty: 2993
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Kontakt:

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: Peyu » 02 kwie 2017, 9:12

Horizon s2 rownież.


Awatar użytkownika
Fotodetektor

Przyjaciel Forum
Posty: 1963
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: Fotodetektor » 02 kwie 2017, 9:54

adix pisze:Mierniki które obecnie posiadam ROVER DIGICUBE oraz ROVER MASTER STC mają możliwość pomiaru.
Takie maszyny to chyba obowiązkowo.
Easy Meter też ma możliwość pomiaru.
Szkoda, że NEON S2 nie ma.


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL
lahcim

DX-er
Posty: 434
Rejestracja: 18 sie 2014, 13:47
Antena: Laminas ofc1200
Konwerter: Best quad
Lokalizacja: Okolice Katowic

Konwerter Unicable a miernik ???

Post autor: lahcim » 03 kwie 2017, 20:18

W opisie miernika dr.hd 1000s jest napisane Unicable. Cena 230 euro za sat lub 320 euro za sat +dvbt2
http://www.ebay.de/itm/391318897700

Zastanawiam się nad zmianą deviser s30 na wersję dr.hd 1000s za 230 euro. Do użytku amatorskiego w moim przypadku.


Laminas ofc1200 polarmount ( 40.5 W-90 E )
Tuner Dr.hd F15 , Dr.hd F16 , Openbox SX9 TWIN.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość