Lysa Hora cyfrowo

Wszystko co związane z telewizją cyfrową w Czechach
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#31

Post autor: igorlan » 25 kwie 2011, 21:53

Witam kolegów i dziękuję za uznanie..

W moim przypadku LNA177 spisał się najlepiej, stosunek tłumienia szumów do wzmocnienia jest najbardziej korzystny w mojej lokalizacji. LNA177 ma zainstalowane dobre filtry, które w gąszczu różnorakich sygnałów najlepiej sobie radzą z odsianiem niepożądanych zakłóceń. Będę jeszcze robił testy z innymi, które mój znajomy zmodyfikuje o dodatkowe filtry, obniżając przy tym również tłumienność.

Co do lutowania wzmacniacza to bardzo prostą metodą. Do zacisków dipola dolutowane zostały miedziane druciki, które przechodzą przez otwory płytki wzmacniacza. Osadzając druciki na blaszkach przylutowałem je i to wszystko.

Pozdrawiam


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
Carmen

DX-er
Posty: 14779
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 52 razy
Dostał Podziękowań: 328 razy

Lysa Hora cyfrowo

#32

Post autor: Carmen » 26 kwie 2011, 17:43

@igorlan
Wrzuć fotkę.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history

Obrazek
Awatar użytkownika
grendel

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2010, 14:36
Tuner: Globo HDS1, Vu+Duo2
Antena: parabola 180 cm, mabo 115 , mabo 90
Konwerter: invacom
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Lysa Hora cyfrowo

#33

Post autor: grendel » 30 kwie 2011, 23:54

Przed chwilą na kanale 37 pojawił sie mux 2 :vivalabamba:


tuner: Globo HDS1 , Vu+Duo2
czasza: parabola 180 , mabo 115 , mabo 90
konwerter: invacom
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#34

Post autor: igorlan » 01 maja 2011, 2:11

Kilka screenów z MUX2 w Krakowie..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9522
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 399 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#35

Post autor: Harti » 01 maja 2011, 9:08

Sygnał piękniutki :thumbsup: taki jak muxa 1. Całkiem fajnie się to rozwija na południu. Obecnie na byle czym da się z jednej pozycji oglądać cztery muxy i 23 kanały.
Tylko cholerni Niemcy z Octagona nie mogą się wyrobić z softem pod głowice DVB-T :devil:
Załączniki
prima.JPG
list.JPG


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
Carmen

DX-er
Posty: 14779
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 52 razy
Dostał Podziękowań: 328 razy

Lysa Hora cyfrowo

#36

Post autor: Carmen » 01 maja 2011, 10:05

Ale macie fajnie! Ja mam z Niemiec tylko to, co i tak jest FTA na Astrze.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history

Obrazek
Awatar użytkownika
jacky-x

Przyjaciel Forum
Posty: 911
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:03
Lokalizacja: Duchowa stolica śl.
Podziękował: 39 razy
Dostał Podziękowań: 59 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#37

Post autor: jacky-x » 02 maja 2011, 0:23

Piszecie koledzy o uruchomieniu mux2 i bardzo mocnym sygnale, a przeciez i mux3 także ruszył z dobrą mocą ( choć jednak słabszy), a nie wspominacie o tym, fakt że na razie ubogi, ale juz jest (Primalove) i warto go mieć "na oku". Pozdr


http://jackysat.atspace.com/
SAT - Ariva 250HD combo / Hivion HF8900 - Emme Esse ASC 125 - DG 380 (90E-58W)/ Inverto Black Ultra /
NAZIEMNA - Ariva 250HD/Ferguson FT 8100 HD/X3MTV-HU2300-DAT75+MRD - Logarytmiczna pas
FM - Televes FM circular 1201
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9522
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 399 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#38

Post autor: Harti » 02 maja 2011, 8:07

jacky-x pisze:Piszecie koledzy o uruchomieniu mux2 i bardzo mocnym sygnale, a przeciez i mux3 także ruszył z dobrą mocą ( choć jednak słabszy), a nie wspominacie o tym, fakt że na razie ubogi, ale juz jest (Primalove) i warto go mieć "na oku". Pozdr

Nie chciałem wczoraj latać po dachu, a na mux3 muszę skręcić antenę na Hostalkowice. Sam jestem ciekaw czy u mnie coś się pokaże :hmmm: dzisiaj sprawdzę :cool2: Szkoda że taki okrojony ten mux, czemu wyłączyli Public TV, Ocko..?


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#39

Post autor: igorlan » 02 maja 2011, 9:03

Pewnie ze względów finansowych. Obecność na MUXie to nie tania impreza....


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9522
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 399 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#40

Post autor: Harti » 02 maja 2011, 20:37

No więc po przestawieniu siatki na Hostalkowice pojawił się sygnał z muxa3 ale nic się nie programuje. Prawdopodobnie 70% to za mało i tutaj te 78% to minimum aby zapisać program. Faktem jest że sygnał jest dużo mocniejszy, bo na kanale 32 tylko sporadycznie coś tam się pojawiało.
Ps. Do dzisiaj nie wiem czemu w Golden media kanały są przesunięte o osiem pozycji i 51 to 43 :slap:
Załączniki
mux3.JPG


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czechy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość