Lysa Hora cyfrowo

Wszystko co związane z telewizją cyfrową w Czechach
Awatar użytkownika
grendel

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2010, 14:36
Tuner: Globo HDS1, Vu+Duo2
Antena: parabola 180 cm, mabo 115 , mabo 90
Konwerter: invacom
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Lysa Hora cyfrowo

#41

Post autor: grendel » 03 maja 2011, 10:08

jacky-x pisze:Piszecie koledzy o uruchomieniu mux2 i bardzo mocnym sygnale, a przeciez i mux3 także ruszył z dobrą mocą ( choć jednak słabszy), a nie wspominacie o tym, fakt że na razie ubogi, ale juz jest (Primalove) i warto go mieć "na oku". Pozdr
Panowie jak to jest z tym Primalove nadaje czy nie ? Bo u mnie na kanale 51 sygnał jest bardzo dobry aż 98% ale żadnego programu nie wyszukuje.


tuner: Globo HDS1 , Vu+Duo2
czasza: parabola 180 , mabo 115 , mabo 90
konwerter: invacom
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#42

Post autor: igorlan » 03 maja 2011, 11:37

grendel pisze:
jacky-x pisze:Piszecie koledzy o uruchomieniu mux2 i bardzo mocnym sygnale, a przeciez i mux3 także ruszył z dobrą mocą ( choć jednak słabszy), a nie wspominacie o tym, fakt że na razie ubogi, ale juz jest (Primalove) i warto go mieć "na oku". Pozdr
Panowie jak to jest z tym Primalove nadaje czy nie ? Bo u mnie na kanale 51 sygnał jest bardzo dobry aż 98% ale żadnego programu nie wyszukuje.
Być może już masz gdzieś ten kanał zapamiętany wiec drugi raz Ci go nie doda.


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
grendel

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2010, 14:36
Tuner: Globo HDS1, Vu+Duo2
Antena: parabola 180 cm, mabo 115 , mabo 90
Konwerter: invacom
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Lysa Hora cyfrowo

#43

Post autor: grendel » 03 maja 2011, 11:59

igorlan pisze: Być może już masz gdzieś ten kanał zapamiętany wiec drugi raz Ci go nie doda.
EEe tam , nie rób ze mnie takiego prymitywa. Naprawdę wiem co mam zapamiętane w tunerze.


tuner: Globo HDS1 , Vu+Duo2
czasza: parabola 180 , mabo 115 , mabo 90
konwerter: invacom
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#44

Post autor: igorlan » 03 maja 2011, 12:56

Bez urazy, po prostu mogło się zdarzyć i w żaden sposób nie świadczyłoby to o twoim prymitywizmie. Możesz zrobić fotę wskazań na tym kanale?


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
grendel

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2010, 14:36
Tuner: Globo HDS1, Vu+Duo2
Antena: parabola 180 cm, mabo 115 , mabo 90
Konwerter: invacom
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Lysa Hora cyfrowo

#45

Post autor: grendel » 03 maja 2011, 13:18

igorlan pisze:Bez urazy, po prostu mogło się zdarzyć i w żaden sposób nie świadczyłoby to o twoim prymitywizmie. Możesz zrobić fotę wskazań na tym kanale?
Sygnał jest naprawdę bardzo dobry , wręcz powiem ,że najlepszy ze wszystkich jakie odbieram z Czech. Poniżej zamieszczam foto
Załączniki
DSCF0002.JPG


tuner: Globo HDS1 , Vu+Duo2
czasza: parabola 180 , mabo 115 , mabo 90
konwerter: invacom
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#46

Post autor: igorlan » 03 maja 2011, 14:46

Sprawdzałeś może jaki miałeś sygnał przed włączeniem MUX3 na tym kanale? być może jest to krosmodulacja z kanału sąsiedniego? odbierasz reszte MUXów z Hostalkovic czy Lysej Hory?


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
jacky-x

Przyjaciel Forum
Posty: 911
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:03
Lokalizacja: Duchowa stolica śl.
Podziękował: 39 razy
Dostał Podziękowań: 59 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#47

Post autor: jacky-x » 03 maja 2011, 15:51

@grendel
Spróbuj odwrócic troszkę antenę na bok, u mnie odbieram ten kanał bez problemu z ATX-a ( na Ostrawe), programuje sie bez najmniejszego problemu, działa na okrągło bez zacięć, ale na pozostałych antenach, odwróconych troszkę w innych kierunkach wystepuje to samo zjawisko jak u ciebie, więc wychodzi na to, że coś zakłóca to zaprogramowanie. Pozdr


http://jackysat.atspace.com/
SAT - Ariva 250HD combo / Hivion HF8900 - Emme Esse ASC 125 - DG 380 (90E-58W)/ Inverto Black Ultra /
NAZIEMNA - Ariva 250HD/Ferguson FT 8100 HD/X3MTV-HU2300-DAT75+MRD - Logarytmiczna pas
FM - Televes FM circular 1201
Awatar użytkownika
grendel

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2010, 14:36
Tuner: Globo HDS1, Vu+Duo2
Antena: parabola 180 cm, mabo 115 , mabo 90
Konwerter: invacom
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Lysa Hora cyfrowo

#48

Post autor: grendel » 03 maja 2011, 16:04

igorlan pisze:Sprawdzałeś może jaki miałeś sygnał przed włączeniem MUX3 na tym kanale? być może jest to krosmodulacja z kanału sąsiedniego? odbierasz reszte MUXów z Hostalkovic czy Lysej Hory?

Niestety nie sprawdzałem wcześniej. Jeśli chodzi o muxy to aktualnie odbieram :

kanał 38 (610 MHz) : TVN , Polsat , TV4 ,Puls, Puls2,TVN7, TV7 , TV8
kanał 62 (802 mHz) : TVP1 , TVP2, TVP Info, TVP Historia , TVP Kultura

czeskie:

kanał 54 (738 MHz): CT1 , CT2 , CT4 , CT24
kanał 37 (602 MHz): Nova , Nova Cinema , Prima , Prima Cool , Barrandov,


Co ciekawe na sąsiednich kanałach 50 i 52 mam sygnał 0%
Antenę szerokopasmową Telmor mam ustawioną pomiędzy Skrzyczne a Ostrawę

@Jacky-x
Chyba przestawię antenę i wtedy spróbuję ale nie dzisiaj bo w Lublińcu 3 maja jest zima i sypie śnieg :grin:


tuner: Globo HDS1 , Vu+Duo2
czasza: parabola 180 , mabo 115 , mabo 90
konwerter: invacom
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Lysa Hora cyfrowo

#49

Post autor: igorlan » 03 maja 2011, 16:13

Jedynym słusznym rozwiązaniem jest wspomniane precyzyjne ustawienie anteny na nadajnik Hostalkovice i sprawdzenie co się wtedy dzieje. Myslę, że jesteś blisko osiągnięcia spodziewanego efektu biorąc pod uwagę Twoją korzystną lokalizacje.


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
grendel

Początkujący
Posty: 63
Rejestracja: 19 lut 2010, 14:36
Tuner: Globo HDS1, Vu+Duo2
Antena: parabola 180 cm, mabo 115 , mabo 90
Konwerter: invacom
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Lysa Hora cyfrowo

#50

Post autor: grendel » 04 maja 2011, 16:31

jacky-x pisze:@grendel
Spróbuj odwrócic troszkę antenę na bok, u mnie odbieram ten kanał bez problemu z ATX-a ( na Ostrawe), programuje sie bez najmniejszego problemu, działa na okrągło bez zacięć, ale na pozostałych antenach, odwróconych troszkę w innych kierunkach wystepuje to samo zjawisko jak u ciebie, więc wychodzi na to, że coś zakłóca to zaprogramowanie. Pozdr

Zrobiłem tak jak mi proponowałeś i przesuwałem antenę stopniowo i sprawdzałem sygnał. Rezultat taki , że maximum co osiągnąłem na szerokopasmowym Telmorze to sygnał 50% na Primalove (51 kanał) a to za mało na Fergusonie FT 8100 aby odebrać program.
Narazie jestem w trakcie przygotowania masztu i instalacji do podłączenia mojego nowego Televes DAT 75 (z myślą o Słowakach) no i może na niej złapię przy okazji na próbę Primalove. Być może jeszcze w maju uda mi się to wszystko przetestować.

Jacky-x jaki osiągasz poziom sygnału przy wyszukiwaniu Primalove ? Chodzi mi o poziom sygnału przy wyszukiwaniu ręcznym w menu instalacja w Fergusonie a dodatkowo jeszcze jaki Ci później pokazuje sygnał po zainstalowaniu programu po wciśnięciu przycisku na pilocie "info" (jakość i poziom )


tuner: Globo HDS1 , Vu+Duo2
czasza: parabola 180 , mabo 115 , mabo 90
konwerter: invacom
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czechy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość