Obrotnica MOTECK SG-2100

Wszystko o sprzęcie potrzebnym do obrotu anten
Awatar użytkownika
Jacek

Przyjaciel Forum
Posty: 1711
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: Jacek » 12 paź 2017, 12:24

Nie radzę. Mam podobną sytuację. W instytucie mają 5 obrotnic (różnych marek). Po ich instalacji jak były przypisane odbiorniki - to obrotnice działały, jak zaczeli wachlować odbiornikami to obrotnice zgłupiały. Teraz to już by mi został reset do ustawień fabrycznych obrotnicy.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)
Krispl

nowy
Posty: 26
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: Krispl » 20 paź 2017, 0:37

Pozycja mechaniczna siłownika dla danego satelity nie jest zapisana w tunerze satelitarnym ale w obrotnicy. W klasycznej obsłudze z zapamiętywaniem pozycji tuner przy zmianie programu wysyła do obrotnicy prostą komendę Diseqc "Goto nn" gdzie nn to numer zapamiętanej wcześniej pozycji na którą ma się ustawić siłownik. Różnych zapamiętywanych pozycji może być np.32, 50 czy 64 (ilość zależy od pojemności pamięci obrotnicy). Jeśli w obu tunerach przyporządkujesz pozycje satelitarne od 1-50 tym samym satelitom to nie powinno być problemu. Nie zwiększysz pojemności pamięci obrotnicy ponad 50 jeśli na tyle maksymalnie jest przewidziana jej pamięć. Jeśli użyjesz natomiast komend USALS to w ogóle nie będzie żadnych problemów bo w takim wypadku pozycje nie są w ogóle zapisywane w pamięci obrotnicy a tuner wysyła obrotnicy komendę w stopniach od -90 do +90.

Jeśli dobrze ustawisz siłownik a najważniejszy jest pion masztu oraz również pion obrotnicy to wykorzystując USALS odbierzesz bez problemu całą orbitę od 90E do 45 W. Ewentualnie tylko 90 E trzeba czasami korygować i ustawiać na "ręcznie" zapamiętaną pozycję.


Awatar użytkownika
cybertom

Bywalec
Posty: 183
Rejestracja: 26 wrz 2011, 0:36
Antena: Multifocus E85, Laminas OFC-1200P
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Szczecin

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: cybertom » 20 paź 2017, 7:37

Dzięki za informację, każdy pozycja jest ustawiana ręcznie, opcja motor nie USALS wykorzystany


Obrazek

Multifocus E85 - 42E, 39E, 28E, 23E, 19E, 13E, 9E, 7E, 4.8E, 0.8W, 5W
Laminas OFC-1200P + MOTECK DISEQC SG-2100 75E - 45W
OPTICUM HD TS 9600, U2C Denys H.265
Ferdek76

Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 120 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: Ferdek76 » 01 lis 2017, 18:59

Po samozapłonie tv i spaleniu openboxa przyszedł czas na sprawdzenie obrotnicy. Szok działała tylko na sterowaniu ręcznym. pierwsza myśl demontarz i sekcja na stole. Po rozkręceniu pokrywy znalazła się przyczyna mianowicie spalone elementy w części wejścia na konwenter. Czy ktoś z was posiada płytke lub schemat bo potrzebne mi są dane elementów com2 , L2, C13 tj(104) chyba,


Ferdek76

Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 120 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: Ferdek76 » 01 lis 2017, 19:05

Tak wygląda płytka po spaleniu tych elementów. Oby nie poleciał jakiś scalak. Przynajmniej nie jest w smd robione i można coś spóbować naprawić
Załączniki
101_1071.JPG
zdj płytki i spalone elementy


cyfrowy 80

Stały bywalec
Posty: 362
Rejestracja: 25 wrz 2015, 20:50
Tuner: AS4K CI+
Antena: 90 corab
Konwerter: inverto red extend twin
Lokalizacja: Wojciechowice Klodzko

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: cyfrowy 80 » 01 lis 2017, 20:20

Witam jakie satki można ośiągnąć na tej obrotnicy


Awatar użytkownika
moons

Przyjaciel Forum
Posty: 782
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: moons » 01 lis 2017, 21:14

To nie zależy od obrotnicy a od anteny jaką powiesisz na nią. Generalnie obrotnica ma zakres około 160 stopni, dużo zależy też od tego gdzie mieszkasz. U mnie np z anteny 115 cm dam rady odebrać zakres 36W do 93.5E
Pozdrawiam


ryszard_k11

Bywalec
Posty: 110
Rejestracja: 12 kwie 2016, 21:56

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: ryszard_k11 » 01 lis 2017, 21:34

@cyfrowy 80,
Generalnie w mojej opinii jest to dobra obrotnica. Na 1-ej instalacjii mam ją już od 4-5 lat-antena triax 90 cm - troszkę pordzewiała już delikatnie,ale sprawuje się
bezawaryjnie.Przed kilku dniami kupiłem 2-gą do anteny laminas 110 cm.Nie w pełni doprecyzowana orbita /zimno na dachu/.Zakres na wschód mam
chyba gdzieś do 120 E / choć tutaj już nic do odbioru..


ryszard_k11

Bywalec
Posty: 110
Rejestracja: 12 kwie 2016, 21:56

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: ryszard_k11 » 01 lis 2017, 21:37

a widzę kol.@moons i kol.@zuchnet...to moi sąsiedzi /mój rejon to Międzyrzec Podlaski/ :=))


Ferdek76

Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 120 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza

Obrotnica MOTECK SG-2100

Post autor: Ferdek76 » 03 lis 2017, 19:33

Witam . Element com2 jest to warystor czyli można to nazwać zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym. Wszystkie te elementy przepalone zostały wymienione ,lecz nie mogę uruchomić w diseq 1.2 nie wiem jak to skonfigurować :wall: nie chce chodzić na opticum-ie . Na starym Ferdku obrotnica powróciła do punktu zero ( no prawie ) :hmmm: czyżby tylo USALS działał :sly: nie wiem i teraz nie sprawdze ,aż nie kupie tunera. W ostateczności pozostanie kupno nowej obrotnicy.
1).Czy myśle poprawnie że w pamięci obrotnicy zapisane są jakieś ilości impulsów tzw pozycji ,a tuner wysyłając impuls do niej po przez program w scalaku obrotnicy przelicza go dopiero na danego satelite. Jeśli tak to mogło coś się uwalić podczas przepięcia.
Czy Konwenter musi być podłączony i zawieszony do ant . czy można go tylko położyć obok. Ja nie zawieszałem go i to może był błąd :hmmm:


ODPOWIEDZ

Wróć do „Siłowniki/obrotnice/pozycjonery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość