Pozycjoner Motec

Wszystko o sprzęcie potrzebnym do obrotu anten
ODPOWIEDZ
marius30

Początkujący
Posty: 83
Rejestracja: 01 wrz 2013, 12:18
Tuner: ferguson 210 combo
Antena: Famaval 310 PM ,Mabo 180 PM
Konwerter: Invacom SNF-031
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

Pozycjoner Motec

#1

Post autor: marius30 » 10 sie 2016, 18:47

Czy ktoś może poradzić?W pozycjonerze Motek wyświetla mi się na wyświetlaczu Er2 i siłownik chodzi skokowo czy to prawo ,czy w lewo.Próbowałem kasować limity i ustawienia fabryczne,nie pomaga.Czy może spotkał się z czymś takim?


Awatar użytkownika
wellikan

DX-er
Posty: 154
Rejestracja: 08 maja 2011, 16:58
Tuner: Openbox SX6, Uclan Denys H.265
Antena: 1.40 parabola
Konwerter: Dremsat DS 8E/Dremsat DS 900
Lokalizacja: Severodonetsk
Podziękował: 95 razy
Dostał Podziękowań: 74 razy
Kontakt:

Pozycjoner Motec

#2

Post autor: wellikan » 10 sie 2016, 20:38

Problem jest nie w pozycjonerze, a w silowniku , w nim spalony jest kontaktron. Trzeba go wymienić i wszystko będzie działać . :console:


Dr.HD 1000 Combo, Openbox SX6, Denys H.265, TBS 5925
Parabola 1,4, дуга 105,5e-18w C,Ku-band. Супрал 2.0 дуга 96,5e-22w Ku-band, Mesh Dish 1.8
Partner Obrazek
https://www.sat-dx.club/
marius30

Początkujący
Posty: 83
Rejestracja: 01 wrz 2013, 12:18
Tuner: ferguson 210 combo
Antena: Famaval 310 PM ,Mabo 180 PM
Konwerter: Invacom SNF-031
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

Pozycjoner Motec

#3

Post autor: marius30 » 10 sie 2016, 22:24

Podłączałem do drugiego pozycjonera też moteca i chodzi bez problemu.


Awatar użytkownika
Jacek

Przyjaciel Forum
Posty: 1825
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

Pozycjoner Motec

#4

Post autor: Jacek » 10 sie 2016, 22:48

Posiadasz tzw multimetr cyfrowy zwany miernikiem. Czy masz jako takie pojęcie elektryczne. Wtedy coś Ci doradzimy.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)
marius30

Początkujący
Posty: 83
Rejestracja: 01 wrz 2013, 12:18
Tuner: ferguson 210 combo
Antena: Famaval 310 PM ,Mabo 180 PM
Konwerter: Invacom SNF-031
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

Pozycjoner Motec

#5

Post autor: marius30 » 11 sie 2016, 0:34

Noga ze mnie z elektroniki.Proste instalacje elektryczne tak,ale elektronika nie.


Awatar użytkownika
Jacek

Przyjaciel Forum
Posty: 1825
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

Pozycjoner Motec

#6

Post autor: Jacek » 11 sie 2016, 10:27

Jeśli masz jakikolwiek miernik z funkcją "omomierza" lub ciągłości obwodu tzw "brzęczy" - to ustawiasz na głośnik ( jak nie ma brzęczyka to najmniejszy zakres 200 ) - odłączasz dwa przewody od moteca (impulsy) i podłączasz do przewodów od miernika (na plaster lub krokodylki). Naciskasz na wschód lub zachód i w tym momencie powinieneś słyszeć przerywany dźwięk z brzęczyka lub miernik wskazywać będzie przerwę lub 000). Jak przerywa to kontaktron jest sprawny. Jak będzie cały czas brzęczało to jest zwarty - do WYMIANY. Jak cisza to ma przerwę - do WYMIANY. Możesz jeszcze zrobić całkowity reset (ustawienia fabryczne - chyba na pilocie jest mały otworek na szpilkę)


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)
pawelwa

Ekspert
Posty: 5485
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:11
Podziękował: 265 razy
Dostał Podziękowań: 277 razy
Kontakt:

Pozycjoner Motec

#7

Post autor: pawelwa » 11 sie 2016, 12:45

Przekazniki masz do wymiany lekko puknij w jeden albo w drugi jak ci sie wyswietli eror 2 i bedzie dzialac :smile1:


marius30

Początkujący
Posty: 83
Rejestracja: 01 wrz 2013, 12:18
Tuner: ferguson 210 combo
Antena: Famaval 310 PM ,Mabo 180 PM
Konwerter: Invacom SNF-031
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

Pozycjoner Motec

#8

Post autor: marius30 » 21 sie 2016, 21:17

Jakiemu macherowi chciałoby się naprawić,bo wątpie aby jakiś serwis rtv wiedział co trzeba naprawić.


ODPOWIEDZ

Wróć do „Siłowniki/obrotnice/pozycjonery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości