Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP

Telefony, GSM, rynek telekomunikacyjny w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1655
Rejestracja: 11 lut 2009, 20:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP

Post autor: Jacek » 26 lip 2017, 20:21

Cześć.
Jak skonfigurować.
Na parterze jest np. router z dostępem do internetu a na piętrze jest słaby zasięg WiFi. Między poziomami jest przewód LAN. Czyli łączymy router z wyjścia LAN w wejście LAN czy WAN drugiego rutera - przestawionego w funkcję client AP ?
Router na parterze ma nazwę SSID - np. TP-LINK
IP: 192.168.0.1
czy AP na pietrze ma mieć taką samą nazwę SSID ?
w AP wyłączam DHCP
IP:192.168.0.2
czy hasła mają być w routerze i AP takie same (chyba tak skoro miałby być taki sam SSID :crazy: )


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)
adix
Początkujący
Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 26 lip 2013, 16:38

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP

Post autor: adix » 27 lip 2017, 5:46

Jeżeli podłączysz dolny z górnym do portu WAN ustawiasz górny jako AP, z innej puli adresowej mogą być te same nazwy sieci i hasła i będzie to odrębna podsieć.
Jeżeli podłączysz dolny z górnym do portu LAN ustawiasz górny jako AP to musisz wyłączyć DHCP u góry, adres ip z tej samej puli, hasła i sieć mogą być takie same.
Tryb client AP - to tryb którym urządzenie działa jak karta sieciowa - odbiera sygnał wifi.


Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1655
Rejestracja: 11 lut 2009, 20:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP

Post autor: Jacek » 27 lip 2017, 14:28

Dzięki :beer:


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)
Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1930
Rejestracja: 02 gru 2012, 9:13
Tuner: Ultimo4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Poland

Konfiguracja routera + drugiego rutera jako AP

Post autor: Fotodetektor » 29 lip 2017, 11:51

Najlepiej z praktyki podepnij do LAN routera z dołu i do LAN routera z góry. Jak pisał adix wyłączasz serwer DHCP. Router będzie przeźroczysty a urządzenia będziesz miał w jednej sieci domowej.

Co do nazwy sieci to proponuje dwie różne nazwy na rożnych kanałach aby się nie zakłócały.
Domowe routery nie mają zarządzania takiego, że przy jednej nazwie sieci urządzenie będzie się przełączało samoczynnie do sieci o najlepszym zasięgu.
Niestety będziesz w sieci a często telefon, tablet itd. nagminnie łączyć się do sieci o słabszym zasięgu.


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL
ODPOWIEDZ

Wróć do „Telekomunikacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości