9E a 13E problem

Ku-band/Ka-band
ODPOWIEDZ
masterpolo
Początkujący
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 07 paź 2018, 21:40
Tuner: UNO4KSE
Antena: E85
Konwerter: 4
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 8 razy

9E a 13E problem

#1

Post autor: masterpolo » 07 paź 2019, 18:12

Witam.
Mam dość irytujący problem.
Kupiłem moduł Xtra TV i w zasadzie zostało tylko ustawić 9E, przeskanować i można działać, ale..
Mój satlink pokazuje mi pięknie na tr. 12149 V 14dB. Ide do tunera, skanuje.. a tu nic nie znaleziono. Przez przypadek wróciłem na mierniku na 13E i moje zdziwienie jest takie że tam przy jeszcze nie tkniętej antenie normalnie sygnał na tych dwóch pozycjach z jednego konwertera. Mam tak pierwszy raz, przy czym na 9E już kiedyś siedziałem jak paczka Joyne z 9E była otwarta. Dzisiaj już zostawiam temat, jutro trzeba chyba wskoczyć na inną antenę i konwertery.



Awatar użytkownika
mg98
DX-er
DX-er
Posty: 905
Rejestracja: 18 lut 2013, 12:51
Tuner: Openbox S3 mini, Showbox Vitamin, Open SX1
Antena: Kovosat 115, Mabo 150 i Laminas AS-270
Lokalizacja: Proszowice
Podziękował: 88 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

9E a 13E problem

#2

Post autor: mg98 » 07 paź 2019, 18:44

Nie do końca jestem pewien, czy o to chodzi, ale na wielu satelitach są identyczne częstotliwości i SR, więc miernik może pokazać równie dobrze sygnał na Hispasacie, o ile tylko jest tam taki sam transponder. Nie ma takiej możliwości, żeby odbierać jednocześnie na jednym konwerterze sygnał z dwóch satelitów oddalonych o 4 stopnie. Dlatego czasami jak nie udaje się wstrzelić w satelitę, szuka się takie transpondera, który się nie powtarza. Przynajmniej ja tak robię.


[SAT] Laminas AS-270, Mabo 150cm, Kovosat 120 siłownik 18" 70,5°E-12,5°W
[FM & Es] Dipol 3/RZ B

[Ku Band] Inverto Black Ultra zwykły i C-120, Alyano Black Panther, Inverto White Flange, Inverto Black Pro Circular
[C Band] PAUXIS PX-900

Showbox Vitamin 5000HD, Ferguson Ariva 102E, Open SX1, Openbox S1 i S3 mini

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2990
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 91 razy
Dostał Podziękowań: 115 razy

9E a 13E problem

#3

Post autor: toroidal68 » 07 paź 2019, 19:39

@mg98 nie do konca prawda,ze nie mozna ustawic 9e i 13e jesli kolega posiada T90 lub jakas antene multifed to jest to mozliwe.Ale i nawet na zwyklej antenie nie powinno byc problemu ale zaznaczam ze LNB z cienka szyjka i napewno znajdzie sygnal z 9e.Ale tak jak napisales ze moge sie powtarzac tr.
=======
U mnie na T90 sygnal ma przeszlo 14db lub 87% [Malmó]
Taki sam sygnal mam moze lepszy w Mazowieckim.
Ustawiaj najlepiej przy podlaczonym tuneku to bedziesz mial zarazem podglad :yes:
Załączniki
Zrzut ekranu 2019-10-07 o 20.27.01.png
Ostatnio zmieniony 07 paź 2019, 20:29 przez toroidal68, łącznie zmieniany 1 raz.


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
2szt Channel Master 180cm //75e-47.5w //Szwecja/2xCband/LR/VH
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//36E//( FÓR SALE)
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-34W

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10233
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 99 razy
Dostał Podziękowań: 462 razy
Kontakt:

9E a 13E problem

#4

Post autor: Harti » 07 paź 2019, 19:54

Odebrałeś 13E a nie 9E, jak pisze @mg98 tam jest sporo transponderów o tych samych parametrach, sam ostatnio zrobiłem to samo :grin: na mierniku ustawiłem sygnał z 9E a potem się okazało że to 13E :w00t:
Jeśli ustawiasz to na E85 wątpię abyś był zadowolony z sygnałów, raz że na tej antenie nie da się idealnie ustawić tak bliskich pozycji, po drugie 9E wcale nie jest taka mocna jak się wydaje. Wprawdzie dotychczas na antence 60cm odbierałem tą satkę, ale żeby mieć dostęp do kanałów EU Music HD i 4ever Music HD musiałem przejść na czaszę 100cm.
Ps. Na E85 przy ustawieniu centralnym 23,5E nie było szans aby stabilnie odebrać mocne transpondery z 9E


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 39E,42E, 45/46E,53E
multifocus e85 31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys T2-MI, Octagon SX88+, Openbox:SX6, Openbox AS4K2X, Prof Rev7300......

masterpolo
Początkujący
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 07 paź 2018, 21:40
Tuner: UNO4KSE
Antena: E85
Konwerter: 4
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 8 razy

9E a 13E problem

#5

Post autor: masterpolo » 07 paź 2019, 21:27

Dzięki za odzew. No własnie te 9E ustawiam na pojedyńczej antenie. Robiłem to na 2 antenach. Płaski Selfsat HD30 i Visiosat na obu to samo.Na drugim mieszkaniu mam jeszcze Coraba 90. E85 mam od 13E do 36E. T90 dopiero zawiśnie.



Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2990
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 91 razy
Dostał Podziękowań: 115 razy

9E a 13E problem

#6

Post autor: toroidal68 » 07 paź 2019, 21:36

masterpolo pisze:
07 paź 2019, 21:27
Dzięki za odzew. No własnie te 9E ustawiam na pojedyńczej antenie. Robiłem to na 2 antenach. Płaski Selfsat HD30 i Visiosat na obu to samo.Na drugim mieszkaniu mam jeszcze Coraba 90. E85 mam od 13E do 36E. T90 dopiero zawiśnie.
======
No wlasnie :yes:
Polecam T90 mam dwie i wiem ze to jest super rozwiazanie.Ale tylko jesli jest dobrze ustawiona.
Moja pierwsza T90, jak ja ustawilem raz to juz kilkanascie lat jej nie dotykalem,tylko LNB wymienialem.


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
2szt Channel Master 180cm //75e-47.5w //Szwecja/2xCband/LR/VH
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//36E//( FÓR SALE)
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-34W

dragmar
Początkujący
Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 11 paź 2011, 9:15
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 0

9E a 13E problem

#7

Post autor: dragmar » 08 paź 2019, 9:14

Powiem, z doświadczeń dwutygodniowych. Famawal85 łapie mi centralnie lepiej i stabilniej pozycje niż corab90. Za to corab90 stabilniej i bardzo dobrze łapie będąc w zezie. Wiec może daj go w zezie i łapniesz dobrze na corab90



masterpolo
Początkujący
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 07 paź 2018, 21:40
Tuner: UNO4KSE
Antena: E85
Konwerter: 4
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 8 razy

9E a 13E problem

#8

Post autor: masterpolo » 08 paź 2019, 19:12

Dopadłem dzisiaj nową antenę z canal+. Wrzuciłem do niej wąski promiennik centralnie i przestawiłem tę antenę w inne miejsce na stojaku. Pełen sukces. Można aktywować moduł. Dziękuje wszystkim za wskazówki.



ODPOWIEDZ

Wróć do „9.0°E - Eutelsat 9B/KA-SAT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości