Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
ODPOWIEDZ
saw70
Początkujący
Początkujący
Posty: 58
Rejestracja: 22 mar 2013, 2:59
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 4 razy

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#1

Post autor: saw70 » 31 sie 2013, 20:33

W tym dziale pytałem o miernik sat w ,,mądrej cenie,,
Kupiłem 2 mierniki tj. Trimax 8500 HD i Sat Link WS 6923,poddałem je dwudniowym testom i pochwalę się wynikami.
Trimax droższy mierzy wprawdzie DVB S2 ,ale ma tylko w pamięci 15 transporderów które możemy edytować,wygląda jak zabawka .
Sat Link nie mierzy DVB S2 ,ale za to duża pamięć,edycja sat,tr.

Powiem Wam tyle,przemaglowałem Sat Linka na wielu satelitach, i choć nie mierzy S2 to jeśli ustawimy bardzo dokładnie obojętnie jakie tr. np. na HB,to najgorszy tr. 11.508(TVN HD) jest na najwyższym wskazaniu tj. jakość 74 na antenie 80cm i HB pracuje z zeza bo główny na Astrę 19,miernik idealnie reaguje na minimalny ruch,skręt konwertera.
Sprawdzany był na 8 satelitach ,,zasuwa idealnie,,
Pokazuje BER i na cenę 299zł to produkt znakomity.
Sprawdzany był pod Ariva 250HD,dwoma dekoderami N,jeden Cyfra,efekty te same ,czyli bardzo dokładne ustawienie,próbowałem a mam znakomite warunki do testów,ustawiać antenkę na telewizor i efekt ten sam,co miernikiem.Mierzy i wskazuje bardzo dokładnie jakość,bardzo mega czuły

Jaki sens kupować drogi sprzęt,to pozostawiam Wam do opinii.
Za ten post użytkownik saw70 otrzymał podziękowanie od:
zuchnet (31 sie 2013, 20:41)



Awatar użytkownika
vlad1997
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 590
Rejestracja: 16 wrz 2010, 22:21
Tuner: HDBOX9105+E2
Antena: td64
Konwerter: inverto
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 42 razy

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#2

Post autor: vlad1997 » 31 sie 2013, 22:23

Temat rzeka :grin:
Patrzyłem po zdjęciach i nie widziałem w parametrach beru tylko wskazania jak w trimaxie. Co do ilości transponderów i satelitów to jest rzecz względna bo ilość nie świadczy o jakości. Zazwyczaj monterzy ustawiają sobie dla każdego sat po 1 z vl,hl,vh,hh takie jak to się mówi najbardziej krytyczne ( zazwyczaj słabe względem innych transponderów albo właśnie s2 jako bardziej wymagające ) . A jeśli zachodzi potrzeba bo czegoś brakuje to dopiero wtedy sprawdza się daną częstotliwość ( dlatego np. wystarcza możliwość edycji transpondera ) nie myślisz chyba że monterzy sprawdzają przy standartowym montażu wszystkie transpondery a może być ich ponad setka dla jednego satelity . Jeśli robisz instalacje indywidualne to w zupełności wystarczy i zobaczysz jak przyjdzie jesiennozimowa pora to s2 w trimaxie będzie bardzo przydatne . Oba mierniki / wskaźniki są z klasy ekonomicznej i dla ciebie widać wystarczą.
a jeśli chodzi o
Jaki sens kupować drogi sprzęt,to pozostawiam Wam do opinii.
to na przykład:
1-ustawiam sat na analizator widma - nie muszę mieć wpisanego w mierniku żadnego transpondera po prostu skanuje zakres częstotliwości
2-w instalacji analizator pomaga mi sprawdzić czy jest przenoszony cały zakres częstotliwośći
3-konstalacja - sprawdza jakość sygnału o po widoku można zobaczyć z czego wynikają zakłócenia ( możliwa przyczyna ) np. czy przypadkiem nie jest zdeprofilowany talerz
4-mój poprawnie mierzy parametry po swichu satlink i trimax nie bardzo :thumbsdown:
i tak dalej i dalej :w00t: :thumbsup:
Powiem Wam tyle,przemaglowałem Sat Linka na wielu satelitach,
W mojej wersji:
Powiem Wam tyle,przemaglowałem wiele mierników na wielu satelitach
Dlatego ja widzę sens i ty być może też go zobaczysz :thumbsup: a ja zaczynałem od biperka wychyłowego w 96roku to był szczyt marzeń na tamte czasy :) potem ten diodowy z mezona w 98/99 chyba i tak szło to wszytko w górę :thumbsup:


sprzęt jaki wpadnie do testów co jakiś czas inny

Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#3

Post autor: Jacek » 03 wrz 2013, 16:33

Powiem Wam tyle,przemaglowałem Sat Linka na wielu satelitach, i choć nie mierzy S2 to jeśli ustawimy bardzo dokładnie obojętnie jakie tr. np. na HB,to najgorszy tr. 11.508(TVN HD) jest na najwyższym wskazaniu tj. jakość 74 na antenie 80cm i HB pracuje z zeza bo główny na Astrę 19,miernik idealnie reaguje na minimalny ruch,skręt konwertera.
Skoro nie mierzy S2 to czemu podaje wynik tr nadającego w S2 11508 V


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
vlad1997
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 590
Rejestracja: 16 wrz 2010, 22:21
Tuner: HDBOX9105+E2
Antena: td64
Konwerter: inverto
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 42 razy

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#4

Post autor: vlad1997 » 03 wrz 2013, 17:05

Może ustawił na jakiś SD a pomiar podaje z tunera bo trimax pokazuje a sat link nie ma w opcjach s2 i nie pokazuje takich transponderów :)


sprzęt jaki wpadnie do testów co jakiś czas inny

saw70
Początkujący
Początkujący
Posty: 58
Rejestracja: 22 mar 2013, 2:59
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 4 razy

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#5

Post autor: saw70 » 03 wrz 2013, 20:11

Dokładnie tak,ustawiam kilka tr. nie S2 ,ale bardzo dokładnie włącznie ze skrętem konwertera,odpinam miernik podłączam kabel i TVN HD 11.508V jest ustawiony na maxa,sprawdzany na kilku dekoderach i próby ustawiania ręcznie z podglądem na telewizor,nie ma żadnej zmiany na lepsze.

Czyli wystarczy ustawić jakikolwiek tr. S na maksa a S2 latają bez zarzutu.
Już ustawiłem kilkanaście anten NC+ i śmiga TVN HD bez problemu u klientów



Awatar użytkownika
vlad1997
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 590
Rejestracja: 16 wrz 2010, 22:21
Tuner: HDBOX9105+E2
Antena: td64
Konwerter: inverto
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 42 razy

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#6

Post autor: vlad1997 » 03 wrz 2013, 21:00

Okres jesienno/zimowy to zweryfikuje :cool2: a i widzę że robisz praktycznie tylko indywidualnych a więc na potrzeby pomiarowe to co kupiłeś wystarczy :cool2:


sprzęt jaki wpadnie do testów co jakiś czas inny

Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#7

Post autor: Jacek » 04 wrz 2013, 8:11

Trimaxa zwróciłem - nie mierzył za multiswitchem i chyba nie miał zabezpieczenia zwarciowego :thumbsdown:
Odbiorniki "mierniki" SatLink typu WS - ogólnie fajne odbiorniki satelitarne, ale mają jedną wadę fatalny wyświetlacz na którym nic nie widać w słoneczny dzień na dachu :thumbsdown:


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
vlad1997
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 590
Rejestracja: 16 wrz 2010, 22:21
Tuner: HDBOX9105+E2
Antena: td64
Konwerter: inverto
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 42 razy

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#8

Post autor: vlad1997 » 04 wrz 2013, 8:47

Ale lepszy trimax czy satlink niż wychyłowy czy bipper :grin:


sprzęt jaki wpadnie do testów co jakiś czas inny

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2067
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

Kupiłem miernik Sat Link WS 6923

#9

Post autor: Fotodetektor » 04 wrz 2013, 13:50

To podzielę się uwagami bo temat na czasie.

Kolega kupił Satlinka i już wczoraj go odesłał :slap:
W sobotę ustawiał nim antenkę 90 cm z konwerterem Televesa quattro. Udało mu się sygnał wycisną i jakość MER przy 11 508 na 12dB.
Wczoraj podszedł do anteny jeszcze raz z moim S2 i uwaga sygnał lepszy o jakieś 2 dB a jakość tzw. MER 16dB przy tr. 11 508 :thumbsup:

Podniecenie i możliwość oglądania kanałów FTA na mierniku przeszły w zapomnienie!

Inna sprawa, że poza braku DVB-S2 co jest bardzo ważne to miernik pokazuje sygnał na niektórych tr. a nie jest podłączony do anteny !!!!!!!
Ogólnie to bym wolał Schwaigera :yes: niż te wynalazki z podglądem.


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości