Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
Ferdek76
Początkujący
Początkujący
Posty: 81
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 AS180GLaminas 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza
Podziękował: 26 razy
Dostał Podziękowań: 6 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#1

Post autor: Ferdek76 » 26 gru 2013, 10:14

Witam wszystkich. Posiadam obrotnice SG-2100A i antenę Famaval 110 LH aluminiowa wszystko jest połączone z tunerem Cabletech URZ0198 wcześniej Ferguson FX-7600 UCI. Problem polega na tym że Tuner przy programowaniu ( DiSEqC 1.3) widzi satelite np. Astre 19.2E a wyszukuje mi kanały z np. siriusa 4.8E na ferdku tez tak było. Blind scan pomógł tylko na ferdku i też nie do końca. Druga sprawa wyszukuje mi tylko kanały z górnego pasma np 11.xxx?
Obrotnica jest ok bo udało mi się odebrać 30W-60E. Myślałem że to wina tunera ,a tu po wymianie to samo.



Awatar użytkownika
inki
DX-er
DX-er
Posty: 1250
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 146 razy
Dostał Podziękowań: 86 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#2

Post autor: inki » 26 gru 2013, 14:47

Ferdek76 pisze:Witam wszystkich. Posiadam obrotnice SG-2100A i antenę Famaval 110 LH aluminiowa wszystko jest połączone z tunerem Cabletech URZ0198 wcześniej Ferguson FX-7600 UCI. Problem polega na tym że Tuner przy programowaniu ( DiSEqC 1.3) widzi satelite np. Astre 19.2E a wyszukuje mi kanały z np. siriusa 4.8E na ferdku tez tak było. Blind scan pomógł tylko na ferdku i też nie do końca. Druga sprawa wyszukuje mi tylko kanały z górnego pasma np 11.xxx?
Obrotnica jest ok bo udało mi się odebrać 30W-60E. Myślałem że to wina tunera ,a tu po wymianie to samo.
Podobną sytuacje przerabiałem z tym tunerem fx-7600.Zmieniłem tuner na 6900 i było OK
Za ten post użytkownik inki otrzymał podziękowanie od:
Ferdek76 (26 gru 2013, 15:25)


Mabo 1.80cm KU ( 62E- 50W )
Gosat 1.50cm C (83E- 40,5W )
Laminas 120cm KU (90E-50W)

Ferdek76
Początkujący
Początkujący
Posty: 81
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 AS180GLaminas 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza
Podziękował: 26 razy
Dostał Podziękowań: 6 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#3

Post autor: Ferdek76 » 26 gru 2013, 15:51

Czyli wina jest po stronie oprogramowania tunera :evilmad: . Kupiłem Cabletecha bo jest w HD combo i tani jak to Chinol :sly: ,a tu też nie ma efektu. Jedynie chyba ma lepszą głowice bo przy sygnale min 25% są kanały ,a na ferdku nie było. :cry:
Czy ktoś ma jakiś sposób na skonfigurowanie obrotnicy z tunerem ? Jeśli się nie uda to pozostanie mi zamontowanie 3 szt ant i zez-y. Nie kupie kolejnego tunera, a właśnie które dobrze chodzą z obrotkami.



Awatar użytkownika
Slavio
DX-er
DX-er
Posty: 2412
Rejestracja: 12 lut 2009, 6:39
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 92 razy
Dostał Podziękowań: 270 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#4

Post autor: Slavio » 26 gru 2013, 16:26

Czy ktoś ma jakiś sposób na skonfigurowanie obrotnicy z tunerem ?
Sterować obrotnicą możesz na dwa sposoby.
Pierwszy to DiseqC 1.3 (USUALS), gdzie po wpisaniu w odbiorniku położenia współrzędnych geograficznych miejsca odbioru, obrotnica sama "ustawia" sobie poszczególne satelity.

Drugi to DiseqC 1.2, gdzie musisz każdego satelitę przyporządkować sobie do poszczególnego numeru komórki pamięci.
Kręcisz prawo-lewo i gdy otrzymasz maksymalny sygnał programujesz pozycję pod poszczególnym numerem.
Później po wybraniu satelity/kanału obrotnica jedzie na wskazaną pozycję.
Za ten post użytkownik Slavio otrzymał podziękowanie od:
Ferdek76 (26 gru 2013, 17:28)


Mabo 1.15m+SG2100, Laminas AS-130+SG2100, Mabo 1.25m @40.5°W, Otis 1.25m @90°E
Parabola Żniniewicz 150cm [stand by]
Openbox F-500 / X-730PVR / X-800 / X-820 CI / Azbox Elite HD / Dr.HD D15 / Prof. 7301

Awatar użytkownika
inki
DX-er
DX-er
Posty: 1250
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 146 razy
Dostał Podziękowań: 86 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#5

Post autor: inki » 26 gru 2013, 18:28

Slavio pisze:
Czy ktoś ma jakiś sposób na skonfigurowanie obrotnicy z tunerem ?
Sterować obrotnicą możesz na dwa sposoby.
Pierwszy to DiseqC 1.3 (USUALS), gdzie po wpisaniu w odbiorniku położenia współrzędnych geograficznych miejsca odbioru, obrotnica sama "ustawia" sobie poszczególne satelity.

Drugi to DiseqC 1.2, gdzie musisz każdego satelitę przyporządkować sobie do poszczególnego numeru komórki pamięci.
Kręcisz prawo-lewo i gdy otrzymasz maksymalny sygnał programujesz pozycję pod poszczególnym numerem.
Później po wybraniu satelity/kanału obrotnica jedzie na wskazaną pozycję.

Mi świrowała obrotnica gdy używałem usals w tunerze 7600 jeżdziła jak chciała .A na disequ 1,2 nie próbowałem .Najlepszy tuner ariva 100 HD fajnie chodzi na usals i diseq 1,2
Za ten post użytkownik inki otrzymał podziękowanie od:
Ferdek76 (29 gru 2013, 22:43)


Mabo 1.80cm KU ( 62E- 50W )
Gosat 1.50cm C (83E- 40,5W )
Laminas 120cm KU (90E-50W)

Ferdek76
Początkujący
Początkujący
Posty: 81
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 AS180GLaminas 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza
Podziękował: 26 razy
Dostał Podziękowań: 6 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#6

Post autor: Ferdek76 » 29 gru 2013, 22:29

Witam. Musiałem zdjąć cały zestaw bo ramię obrotnicy było poluzowane i na bocznych satelitach odchylało elewację. Dokonałem zmian w mocowaniu anteny, a mianowicie wytrasowałem nowe otwory na mocowaniu elewacji i przewierciłem wiertłem fi 8,4 co zminimalizowało martwy luz i przybliżyło ant do ramienia obrotnicy o dobre 6 cm. Teraz czas na programowanie Fergusona, na razie jest ok od 30 W do 4,8E bez wariacji :smile1: . Musiałem mieć zle ustawiona antenę i to pewnie było przyczyną :wall: ,w tunerze wyłączyłem szukanie sieci podczas programowania. Jak na razie wyszukuję normalnie :thumbsup: ,ale to początek programowania.



Robinson
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 315
Rejestracja: 11 mar 2012, 22:08
Tuner: ET9000
Antena: Mabo 115
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#7

Post autor: Robinson » 29 gru 2013, 23:17

Ferdek76 pisze:Dokonałem zmian w mocowaniu anteny, a mianowicie wytrasowałem nowe otwory na mocowaniu elewacji i przewierciłem wiertłem fi 8,4 co zminimalizowało martwy luz i przybliżyło ant do ramienia obrotnicy o dobre 6 cm.
Zdjęcia mile widziane. :)



Awatar użytkownika
inki
DX-er
DX-er
Posty: 1250
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 146 razy
Dostał Podziękowań: 86 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#8

Post autor: inki » 30 gru 2013, 15:12

[quote="Ferdek76"]. Dokonałem zmian w mocowaniu anteny, a mianowicie wytrasowałem nowe otwory na mocowaniu elewacji i przewierciłem wiertłem fi 8,4 co zminimalizowało martwy luz i przybliżyło ant do ramienia obrotnicy o dobre 6 cm.


Też jestem w trakcie przeróbki anteny famaval ,mocowania anteny do obrotnicy .Robię testy .


Mabo 1.80cm KU ( 62E- 50W )
Gosat 1.50cm C (83E- 40,5W )
Laminas 120cm KU (90E-50W)

Ferdek76
Początkujący
Początkujący
Posty: 81
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 AS180GLaminas 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza
Podziękował: 26 razy
Dostał Podziękowań: 6 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#9

Post autor: Ferdek76 » 30 gru 2013, 20:04

Pomyliłem się odnośnie długości nie 6cm ,a jest ok.4cm . Przepraszam w nocy sprawdzałem na szablonie który robiłem tak dla próby.



Ferdek76
Początkujący
Początkujący
Posty: 81
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:25
Tuner: FergusonFX7600
Antena: 60-80 :110 AS180GLaminas 125 Mabo
Konwerter: inverto red
Lokalizacja: okolice Łowicza
Podziękował: 26 razy
Dostał Podziękowań: 6 razy

Obrotnica + Tuner konfiguracja problem

#10

Post autor: Ferdek76 » 30 gru 2013, 21:03

:wall: (człowiek czym starszy :baby: tym mniej umie )
Jutro ponownie korekta anteny bo udało mi się ustawić na Ferdku tylko od Hipsata 30W do Turksata 42E i nic po za tym :no: , a wcześniej było nawet 66E. Może jutro pożyczę Arive HD od rodzinki to sprawdzę jak będzie działać programowanie i obrotnica. Zdjęcie tej mojej ant
Załączniki
m ant 3.jpg
ant 2.jpg



ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości