Flash zajety w calosci

Wszystko na temat odbiorników marki Dreambox
piotrek07

Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:19
Tuner: dm7020hd
Antena: 80cmOfset
Konwerter: Twin Fuba
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Flash zajety w calosci

#1

Post autor: piotrek07 » 25 sie 2014, 0:51

Mam juz caly Flash zajety (DM 7020 HD ;Dysk wew. 2TB,Dysk zewn.3TB) i miedzy innymi poprzez to wlasnie,nie moge aktualizowac dalej tunera i obawiam sie ,ze niedlugo moge stracic mozliwosc ogladania kanalow cyfry.Prosze o pomoc.


Robinson

Stały bywalec
Posty: 311
Rejestracja: 11 mar 2012, 22:08
Tuner: ET9000
Antena: Mabo 115
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 13 razy

Flash zajety w calosci

#2

Post autor: Robinson » 25 sie 2014, 8:35

A czym masz zajęty flash, mając 2 potężne dyski twarde? :blink:
Za ten post użytkownik Robinson otrzymał podziękowanie od:
piotrek07 (25 sie 2014, 14:23)


Awatar użytkownika
Joey

Przyjaciel Forum
Posty: 739
Rejestracja: 03 lip 2009, 13:16
Tuner: Dreambox 8000
Antena: Mabo 115Az/El
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 21 razy
Dostał Podziękowań: 63 razy

Flash zajety w calosci

#3

Post autor: Joey » 25 sie 2014, 12:27

Może sobie ustawiłeś nagrywanie na hdd i leci Ci wszystko do flash'a.
W DM7020HD przy normalnej pracy nie wykorzystujesz nawet połowy dostępnego miejsca. Sprawdz czy nie nagralo sie cos do flasha i usuń te pliki np. programem do FTP.
Proponuje również wsadzić sobie pendriv'a i tam trzymać picony, dane epg itp. Masz już dyski twarde więc możesz je również wykorzystać, chociaż pendrive jest lepszym rozwiązaniem.
Czytać opisy i się uczyć :yes:
Za ten post użytkownik Joey otrzymał podziękowanie od:
piotrek07 (25 sie 2014, 14:06)


MABO 115 cm ---> 70,5E - 45W ---> MOTECK SG-2100 Inverto Ultra Black
Multifocus E85 ---> 28E, 23E, 19,2E, 13E, 9E, 7E, 0,8W
Dreambox 8000
Dreambox 7020HD
piotrek07

Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:19
Tuner: dm7020hd
Antena: 80cmOfset
Konwerter: Twin Fuba
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Flash zajety w calosci

#4

Post autor: piotrek07 » 25 sie 2014, 13:48

Prosze o informacje :
- jaki tryb nagrywania ustawic na dysk zewnetrzny i czy musze zmieniac cos w ustawieniach dysku wewn. ? (jest fabrycznie zainstal. ), dodam ze zewn.dysk nie inicjowalem (nie formatowalem) zostal zaraz po podlaczeniu rozpoznany przez dm i nagrywanie/odtwarzanie odbywa sie bezproblemowo.
- jak prawidlowo powiekszyc miejsce na flashu/ jak usunac niepotrzebne pliki ?
- czy istnieje mozliwosc abym wiekszosc plikow przerzucil na pendrive ?
- jakiej wielkosci pendrive podpiac najlepiej,aby na dluzszy czas byl spokoj i czy moze byc podpiety caly czas pod dm ?
Nie mam w ogole dokl.opisu obslugi tego odbiornika i miedzy innymi dlatego ten problem.


piotrek07

Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:19
Tuner: dm7020hd
Antena: 80cmOfset
Konwerter: Twin Fuba
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Flash zajety w calosci

#5

Post autor: piotrek07 » 25 sie 2014, 14:05

DANE I USTAWIENIA DYSKU ZEWNETRZNEGO :

Urzadzenia przechowywania :
- ATA-TOSHIBA DT01ACA3 (0.134 GB)
- ATA-TOSHIBA DT01ACA3 (3000.457)
Pojemnosc : 3000.592 GB
Wolnej : 2996846 MB
Opis : eSATA Dysk Twardy (sdb)
Ilosc Partycji : 2
Nazwa Partycji : sdb2
Wielkosc Partycji : 300.457 GB
System Plikow : ntfs

Mam takie ustawienia w sciezkach nagrywania :
- Domyslne urzadzenie przechowywania : Dysk Twardy
- Domyslna lokalizacja : /media/hdd/movie/
- Lokalizacja timera : /hdd/movie/
- Lokalizacja szybkiego nagrania : /hdd/movie/
- Lokalizacja timeshift : /media/hdd/


Awatar użytkownika
Joey

Przyjaciel Forum
Posty: 739
Rejestracja: 03 lip 2009, 13:16
Tuner: Dreambox 8000
Antena: Mabo 115Az/El
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 21 razy
Dostał Podziękowań: 63 razy

Flash zajety w calosci

#6

Post autor: Joey » 25 sie 2014, 14:31

Zależy jak masz dyski twarde podmontowane, możliwe, że masz dysk jako hdd więc jeżeli tak to będzie ok. Wejdz w urzadzenia przechowywyania, daj edytuj czy jakąś opcje, ktora pokaże gdzie jest zamontowany dysk twardy - bedzie podana sciezka.
Flash mozesz miec pelny bo wczesniej (jak nie miales dysków podmontowanych jako hdd) sciezka /media/hdd/ prowadzila do pamieci flash DM i mogles zapchac flasha!

Jak chcesz to wyczyscic to tak jak pisalem wczesniej: odpal program do FTP wejdz do flasha i zobacz co tam siedzi.
Nie ma sensu przewalać wszystkiego na pendriva bo tuner DM7020 ma wystarczająco wielkiego flasha! Na pendrive picony (jeżeli ich uzywasz), epg tak żeby dysk nie pracowal caly czas.

To są podstawy obsługi tunerów linuksowych. Trzeba czytać i się uczyć. Opisy są na forum


MABO 115 cm ---> 70,5E - 45W ---> MOTECK SG-2100 Inverto Ultra Black
Multifocus E85 ---> 28E, 23E, 19,2E, 13E, 9E, 7E, 0,8W
Dreambox 8000
Dreambox 7020HD
piotrek07

Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:19
Tuner: dm7020hd
Antena: 80cmOfset
Konwerter: Twin Fuba
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Flash zajety w calosci

#7

Post autor: piotrek07 » 25 sie 2014, 14:47

Wielkie dzieki za cenne informacje,to moje poczatki. Szukam i nie moge znalezc co zainstalowac najlepiej na Windows7 (Mozzilla) abym mogl polaczyc sie z dm ?


piotrek07

Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:19
Tuner: dm7020hd
Antena: 80cmOfset
Konwerter: Twin Fuba
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Polaczenie przez ftp dm7020hd z komputerem

#8

Post autor: piotrek07 » 25 sie 2014, 15:34

Co na dzien dzisiejszy najlepsze pod Windows7(mozilla) .Czy pozostaje tylko Total Comander ?


Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12033
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 421 razy
Dostał Podziękowań: 526 razy
Kontakt:

Flash zajety w calosci

#9

Post autor: zuchnet » 25 sie 2014, 16:10

1. Inicjowanie dysku
2. Formatowanie dysku
3. Nagrywanie
Nic prostrzego !


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
piotrek07

Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 16 paź 2013, 17:19
Tuner: dm7020hd
Antena: 80cmOfset
Konwerter: Twin Fuba
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Flash zajety w calosci

#10

Post autor: piotrek07 » 25 sie 2014, 16:42

ok,podlaczylem wczesniej dysk i dm rozpoznal i takie mam obecnie ustawienia,czy powinienem cos zmieniac . Wczesniej dysku nie inicjowalem/nie formatowalem ,moze tak zostac ?
Obecne ustawienia dysku :

Urzadzenia przechowywania :
- ATA-TOSHIBA DT01ACA3 (0.134 GB)
- ATA-TOSHIBA DT01ACA3 (3000.457)
Pojemnosc : 3000.592 GB
Wolnej : 2996846 MB
Opis : eSATA Dysk Twardy (sdb)
Ilosc Partycji : 2
Nazwa Partycji : sdb2
Wielkosc Partycji : 300.457 GB
System Plikow : ntfs

Mam takie ustawienia w sciezkach nagrywania :
- Domyslne urzadzenie przechowywania : Dysk Twardy
- Domyslna lokalizacja : /media/hdd/movie/
- Lokalizacja timera : /hdd/movie/
- Lokalizacja szybkiego nagrania : /hdd/movie/
- Lokalizacja timeshift : /media/hdd/
PROSZE OCENE CZY TAK JEST DOBRZE ?


ODPOWIEDZ

Wróć do „Dreambox”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość