Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

Wszystko na temat odbiorników marki Openbox
Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12136
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 425 razy
Dostał Podziękowań: 533 razy
Kontakt:

Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#1

Post autor: zuchnet » 06 lip 2009, 16:21

Krótki opis jak zaktualizowac oprogramowanie w Openbox.

Co potrzebne:
Kabel null-modem
Pobedit - program do edycji settingów
F-300 Updater v1.00 - program do aktualizacji oprogramowania oraz oczywiście sam soft

Na poczatek zgrywamy sobie settingi z tunerka programem Pobedit
Uruchamiamy program podpinamy kabelek ustawiamy port COM na 1 i właczamy tuner do sieci, dajemy na Receive, program wyciaga nam liste kanałów układ satelitów itd. zapisujemy to na dysku i wyłaczamy program jak i sam dekoder z sieci.

Obrazek

Teraz wgrywamy soft.
Nie właczamy dekodera do sieci !!! uruchamiamy program F-300 Updater v1.00 ustawiamy port com na 1 odhaczamy Program Update wybeiramy File oraz plik z naszym softem dusimy Update i właczamy dekoder do sieci.

Obrazek

Obserwujemy jak tunerek zasysa nowy sofcik na dole mamy wskaznik w % jak dojdzie do 100% nie ruszamy nie odlaczamy od siec tunera ta czynnosc trwa dość długo po jakis 2 minutach otrzymujemy komunikat w programie Complete to update STB a na wyswietlaczu tunera cyfre 8 w tym momencie wylaczamy tuner z sieci oraz program.

Podlaczamy dekoder do TV jako że musimy zresetowac tuner wchodzimy kolejno w menue,installation,STB,OK,9200,OK

Ponownie łączymi dekoder z komputerem kablem COM uruchamiamy program Pobedit i dekoder do sieci dajemy na Send i wgrywamy liste kanałów która wcześniej wyciagnelismy z tunera. Czekamy az lista zostanie wgrana tunerek zrobi reboot i wylaczamy tuner program i szperamy po orbicie dalej :cap:
Załączniki
Updater_v1.00.zip
(134.03 KiB) Pobrany 158 razy


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

Awatar użytkownika
Artur
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1706
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#2

Post autor: Artur » 07 lip 2009, 1:05

Kupiłem kabelek NULLmodem i już eksperymentalnie wgrałem nowy soft OpenboxX820_5.47 fix Digi TV oraz wstępnie programem Pobedit poprawioną listę Setting USALS 75°E-45°W.
Teraz powoli uzupełniam pozycje sat. o brakujące transpondery. :thumbsup:


Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
rysiuhelix
Ekspert
Ekspert
Posty: 4119
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:08
Podziękował: 213 razy
Dostał Podziękowań: 285 razy

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#3

Post autor: rysiuhelix » 07 lip 2009, 14:01

....fix Digi TV - oj nieładnie wgrywac softy edukacyjne......



Awatar użytkownika
Artur
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1706
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#4

Post autor: Artur » 07 lip 2009, 16:36

Chciałem mieć najnowszy soft i wgrałem to co znalazłem.
Anteną i tak kręcę pomiędzy 90E i 30E, a oprócz tego akurat Digi TV nie potrzebuję piracko ponieważ ją mam jak najbardziej legalne.
Dowód: :laugh:
Obrazek


Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12136
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 425 razy
Dostał Podziękowań: 533 razy
Kontakt:

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#5

Post autor: zuchnet » 07 lip 2009, 19:03

@Artur

Znalazłem gdzies ver. 5:49 ale nie wgrywam juz nic do niego bo te softy jak widze nic nowego nie wnoszą. Do wczoraj mialem 5.20 i nie rózni sie on niczym od tego co mam tzn. 5.46.

Myslałem że bardziej pójdą w strone poprawek technicznych takich jak (FEC 7/8 z którym tunerek nie radzi sobie prawie wcale, może Blindscan) a tu gdzie tam kupę tabelek do wklepywania jakiś cyferek.

Z tego co sie doczytałem support Openboxów serii X8xx wstrzymany także daje sobie spokój z tymi co nic nie wnoszą oprócz w/w tabelek na cyferki :angry:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

Awatar użytkownika
Humi9
Ekspert
Ekspert
Posty: 2762
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:21
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 23 razy

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#6

Post autor: Humi9 » 08 lip 2009, 10:18

tabelki i cyferki mogą sugerować,wklepywanie jakiś nie legalnych rzeczy :hmmm:


Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Marek-B
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 427
Rejestracja: 12 lut 2009, 8:36
Lokalizacja: Łochów -mazowieckie 52,540543 21,667213
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 4 razy

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#7

Post autor: Marek-B » 08 lip 2009, 15:34

Przecież od dawna wiadomo wszem i wobec ,że softy , tzw.alternatywne , sa dużo lepsze i funkcjonalniejsze od softów fabrycznych.
pomijam tu , możliwości nielegalnego odbioru programów. Nawet na swoim Technomacie mam soft nie firmowy , ale za to mam możliwość nagrywania programu jednego , a oglądania drugiego. :)


Technomate 5300D+. Mabo 180 cm.

Awatar użytkownika
Artur
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1706
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#8

Post autor: Artur » 08 lip 2009, 19:20

Nie sądzę, iż samo korzystanie z oprogramowania zawierającego elementy umożliwiające nielegalny odbiór niektórych programów, jeśli się z nich nie korzysta, jest przestępstwem.
Już samo posiadanie auta nie czyni z nas piratów, które na każdym kroku może stać się narzędziem do dowolnego łamania przepisów, a w rękach 18-latka nawet śmiertelnym narzędziem.
Całe szczęście sama ustawa o ochronie praw autorskich zmierza nie tyle w kierunku karania za posiadanie, co samego naruszenia własności intelektualnej.


Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Obrazek Obrazek Obrazek

satfun
Bywalec
Bywalec
Posty: 171
Rejestracja: 05 kwie 2009, 20:43
Tuner: skystar
Antena: biggest
Konwerter: best
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 4 razy

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#9

Post autor: satfun » 09 lip 2009, 8:07

it is possible only for those marks ? i have hirschmann receiver csr 41cw which has STi 5518 BQC chipset, and
would like to flash other manufacturer's software.because same chipset has openbox x800 so it could be works... ? but don't know how to do it, because loader is other....


Sat love for ever

Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12136
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 425 razy
Dostał Podziękowań: 533 razy
Kontakt:

Re: Jak zmienić soft w Openbox serii X8xx

#10

Post autor: zuchnet » 09 lip 2009, 9:42

@satfun
Yes its true. The men who sold me my recivier told that Openbox X series its compatibily with firmware different reciviers.
Only bootloader must be changed.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

ODPOWIEDZ

Wróć do „Openbox”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 0 gości