obrotnica opticum mh1 + miska famaval

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 929
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: F4 turbo ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#1

Post autor: big-apple » 30 paź 2012, 18:39

Witam niecaly miesiac temu moj zabytkowy zestaw obrotowy miska 95cm + silownik 12 + kabel 35metrow [28east-43west] po 10 latach ulegl uszkodzeniu mianowicie silne powiewy wiatru ktore nawiedzily moje miasto spowodowaly ze zardzewialy zestaw do takiego stopnia sie przekrzywil i sila sygnalu spadla o 60% kanaly HD 0 sygnalu .Dziala Astra lecz nie wszystko dziala co nieco z 28 east .

Na chwile obecna mam taki zestaw jak wymienilem lecz probowalismy to z bardzo milym monterem postawic na lampie udalo sie niestety na krotko mete raz ze antena musiala zostac zdemontowana ze wzgledow bezpieczenstwa bo mi by ja poprostu zdemontowali badz ukradli poza tym wszystko latalo na boki . Jedynym wyjsciem jest montaz na tym samym miejscu gdzie jest obecna czylu komin [fotki]

tak wiec pytania do "profesjonalnych fachowcow" czy jest mozliwosc zamontowania zestawu famaval 110cm i obrotnica diseq ten zestaw jest lzejszy niz obecny
a obecny juz w zasadzie dygocze i sie rozlatuje i czy znacie kogos z blisko terenow wroclawia kto umialby to zamontowac?
antena jest juz poskladana z uchwytem i obrotnica jedynie co potrzebne to fachowe ustawienie pionu i by antene obracala sie prawidlowo.

obecny zestaw to antena z blachy ciezka kupiona w okolo 2002 roku silownik ktory razem z polarmounetm jest przywiercony do komina a calosc jest postawiona na okolo 15 metrze na kominie fotki zalaczone

prosze o jakies porady odpowiem na wszystkie mozliwe pytania
pozdrawiam
Załączniki
2012-04-04 14.30.04.jpg
IMGP0176.JPG



Awatar użytkownika
Jalocha
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1788
Rejestracja: 17 lut 2009, 17:29
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy
Dostał Podziękowań: 42 razy
Kontakt:

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#2

Post autor: Jalocha » 01 lis 2012, 12:29

Jak masz blisko do Katowic to polecam Mabo115, lepszy zysk od Famavala. A o obrotnicach każdy ma swoje zdanie, ja zawsze będę polecał DG380 Powertech.
Za ten post użytkownik Jalocha otrzymał podziękowanie od:
big-apple (01 lis 2012, 22:41)


Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...

Famaval 110cm (5W+4W+1W+3E+5E+7E+10E)
Mabo 105cm (9E+13E+16E+19.2E+23,5E)
Corab 90cm (39E+42E)
Openbox S2 Mini HD, U2C Denys

E-sporadic: dipol 1-elem. R1/R2/E2/E3/E4
UKF: Wittenberg 5-elem. + Sony ST-370S

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 929
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: F4 turbo ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#3

Post autor: big-apple » 01 lis 2012, 22:40

na ta chwile to ja wogole chce tylko postawic ta antene na dachu na kominie narazie 1 firma mi odpowiedziala zobaczy sie co dalej
do katowic tylko jakies 250km :D ale za to na obecnym zardzewialym smieciu przed efektem wiatrowym mialem wiazke UK z freesata :)
duzo osob chwali ten zestaw mowi bierz Famaval :) polecasz mabo nie neguje ale same koszty za sprowadzenie wyjda takie jak 3 famavale :)
niestety mam zadne pole manewru jesli chodzi o montaz a duzo osob ma ogrodki i wogole mi tylko zostal komin .
Na tej wysokosci wogole Famaval + opticum to wogole jest limit jesli chodzi o ciezar + wiatry bo po 10 latach silownik polarmount i zestaw wkoncu sie uszkodzil a drugiego silownika i polarmountu juz nie ma sensu kupowac wiec wzialem opticum ktory ma taki sam zasieg jak twoja ktora polecasz :)


jedyna moja niewiadoma jest to jak wysoko postawic antene z uchwytem by pojechala az na 75 east bo to juz jest spory skret na wschod a 95 a 110 to roznica by nie haczylo o komin



a z mojej strony gratulacje dla tych ktorzy na wiazce C lapia Tajlandie i Indie :)



Awatar użytkownika
Jalocha
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1788
Rejestracja: 17 lut 2009, 17:29
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy
Dostał Podziękowań: 42 razy
Kontakt:

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#4

Post autor: Jalocha » 02 lis 2012, 9:21

Ja na kominie nigdy nie montowałem ale z drugiej strony to ludzie mają przecież Laminasy na obrotnicach i wszystko wytrzymuje (mimo że to 130cm). Może ze względu na fakt, że epoksyd jest bardzo lekki i jeżeli nie jesteś pewny czy ciężar wytrzyma to warto byłoby się rozejrzeć czy ktoś w Twojej okolicy nie ma starego Laminasa na zbyciu. Zysk lepszy niż na Mabo. Jaki masz konwerter? Jak coś to sprowadziłem jeden więcej alyno black ultra :)


Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...

Famaval 110cm (5W+4W+1W+3E+5E+7E+10E)
Mabo 105cm (9E+13E+16E+19.2E+23,5E)
Corab 90cm (39E+42E)
Openbox S2 Mini HD, U2C Denys

E-sporadic: dipol 1-elem. R1/R2/E2/E3/E4
UKF: Wittenberg 5-elem. + Sony ST-370S

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 929
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: F4 turbo ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#5

Post autor: big-apple » 09 lis 2012, 13:14

a czemu w opisie masz zasieg 64 east - 40.5 west tylko


nawiazalem kontakt z tymi monterami z pogotowania antenowego zobaczymy jak sie skonczy calosc tylko maja dziwna polityke nie znaja rejonow w kraju trzeba podawac wszystko nawet kod pocztowy i dla nich 30km to bardzo duzo :)



Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1860
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 76 razy
Kontakt:

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#6

Post autor: Jacek » 09 lis 2012, 13:33

ale z drugiej strony to ludzie mają przecież Laminasy na obrotnicach i wszystko wytrzymuje (mimo że to 130cm)
Wszystko zależy od tego w jakim zakresie jeździ u nich antena. Jeśli pomijają skrajne pozycje, a pracują tylko w paśmie 42e-15w, to raczej nic się nie będzie działo. Największe przeciążenia występują na pozycjach od 75e-90e i na zachodzie 22w-45w. Wtedy to już ciężar anteny robi swoje.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
Jalocha
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1788
Rejestracja: 17 lut 2009, 17:29
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy
Dostał Podziękowań: 42 razy
Kontakt:

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#7

Post autor: Jalocha » 09 lis 2012, 13:52

big-apple pisze:a czemu w opisie masz zasieg 64 east - 40.5 west tylko
Z lewej strony jest lampa, należąca do spółdzielni a na zachodzie powyżej 40.5w to już nie ma nic dla 115cm.


Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...

Famaval 110cm (5W+4W+1W+3E+5E+7E+10E)
Mabo 105cm (9E+13E+16E+19.2E+23,5E)
Corab 90cm (39E+42E)
Openbox S2 Mini HD, U2C Denys

E-sporadic: dipol 1-elem. R1/R2/E2/E3/E4
UKF: Wittenberg 5-elem. + Sony ST-370S

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 929
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: F4 turbo ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#8

Post autor: big-apple » 22 lis 2012, 21:56

Tak wiec byli zamontowali ale robili to tak szybko ze niewiele mi powiedzieli


zestaw jest zamontowany tak jak 1sza fotka pokazuje z tylu i po lewej przez co komin zaslania niemal wszystko przywiercili maszt i na to obrotnice


no i pytanie do tych co siedza w ustawieniach obrotnicy dlugo. Ustawili mi antene na astre "i sobie poszli" tak wiec pojechalem na hotbirda i widze ze ikona motoru miga i miga bez konca chcialem wrocic na astre tez lipa wchodzac do ustawien menu dlugosci i szerokosci zauzywalem ze jakby sie troche poprzestawialo
moje settingi to 51.209 i 17.379 a monter siedzial na gorze drugi na drabinie i ani 1 ani drugi nie widzial w zasadzie o tych ustawieniach wiec nie wiem jak ustawiony jest pozycjoner sporo mi zajelo wiec ustawienie hotbirda samego.

Sygnal nie jest idealny ale jest silny za to astra jest duzo silniejsza

czy nieprawidlowe parametry tych danych moga skutkowac nieprawidlowym "szukaniem dalszych pozycji" ? raz sobie niezapisalem hotbirda i wogole mialem zero sygnalu i musialem zresetowac calosc. Obecnie sredni sygnal astry to czasami ponad 15db a HB 10-12 lecz intryguje mnie skala ACR nie zawsze jest ona 99% i czesto skacze.



Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1860
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 76 razy
Kontakt:

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#9

Post autor: Jacek » 23 lis 2012, 10:43

Ustawili mi antene na astre "i sobie poszli"
SUPER instalatorzy :wall: .
Jeśli instaluje się obrotnicę to powinno się przejechać i zaprogramować przynajmniej pozycje satelitarne. Ale togo było już za dużo dla "fachowców". Co do sygnałów, to Astra 19e ma silniejszy sygnał niż większość satek.
Dzwoń do "szopenfeldziarzy", żeby przynajmniej zademonstrowali Ci, że obrotnica działa i odbiera kanały ( nawet po jednym transponderze ) np z pozycji 42e-53e-68e-75e czy na zachodzie 4w-15w-24,5w-30w.
Oczywiście pozycje są uzależnione od warunków instalacji ( może przeszkadzać w sygnale drzewo, wieżowiec, albo w obrocie - komin ).


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
Jalocha
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1788
Rejestracja: 17 lut 2009, 17:29
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy
Dostał Podziękowań: 42 razy
Kontakt:

obrotnica opticum mh1 + miska famaval

#10

Post autor: Jalocha » 23 lis 2012, 19:54

Niech Ci udowodnią, że antena jeździ i odbiera sygnały! A jak nie to niech oddają kasę, znając życie to oni obrotnicy na oczy nie widzieli. Szkoda, że nie mieszkasz gdzieś bliżej nas to byśmy Ci jakoś pomogli.


Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...

Famaval 110cm (5W+4W+1W+3E+5E+7E+10E)
Mabo 105cm (9E+13E+16E+19.2E+23,5E)
Corab 90cm (39E+42E)
Openbox S2 Mini HD, U2C Denys

E-sporadic: dipol 1-elem. R1/R2/E2/E3/E4
UKF: Wittenberg 5-elem. + Sony ST-370S

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 4 gości