Przekaźniki w pozycjonerze

Wszystko o sprzęcie potrzebnym do obrotu anten
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9638
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 403 razy
Kontakt:

Przekaźniki w pozycjonerze

#1

Post autor: Harti » 15 maja 2018, 17:25

Poruszę temat który chyba dawno się przez forum nie przewinął. :hmm:
Przypuszczam że po feralnej burzy w obu pozycjonerach poleciały mi przekaźniki? Objawy są takie że AP-500 wyświetla wszystko normalnie ale nie reaguje na przyciski prawo-lewo, zaś AS-2000 wyświetla Err3, buczy i wywala bezpiecznik :hmmm:
Err3 czyli brak impulsów przerwa w obwodzie zasilania lub impulsatora. Chyba że źle myślę i ten ma zwarcie na trafo?
Jak wygląda sprawa z przekaźnikami? bo kompletnie nie kumam tematu? wszystkie pozycjonery mają podobne? czy jest to kwestia napięcia? czy czegoś innego?
Jest coś w poniższym linku co mogło by zastąpić aktualne przekazniki w AP-500? też bym go wskrzesił.
https://sklep-elektronik.pl/przekazniki ... rzekaznika
AS-2000 mi szkoda dałem go z openboxem do lokalnego serwisu gdzie na dzień dobry usłyszałem po co go otwierać nikt już tego nie używa :slap:

Tak wyglądają przekaźniki w uszkodzonym datcomie :hmmm:
Załączniki
P1050836.JPG


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Krispl

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

Przekaźniki w pozycjonerze

#2

Post autor: Krispl » 28 maja 2018, 20:16

Dobrze zrozumiałem, zepsuły się oba pozycjonery po burzy ?

Przekaźnik to urządzenie elektroniczne stosunkowo proste i bez elektroniki więc wydaje się mało prawdopodobne aby to one nie działały.
Ogólnie pozycjonerem steruje mikroprocesor, który zlicza impulsy z siłownika i w zależności od kierunku ruchu włącza jeden z przekaźników. Skoro coś się wyświetla, to znaczy że procesor pracuje. Na przekaźnik jest podawane z procesora z reguły przez tranzystor wzmacniający prąd 5 lub 12 V i wtedy jest on włączany podając przez styki 24 V lub 36 V na siłownik.

Kiedy pali się bezpiecznik: jak włączysz zasilanie do pozycjonera czy jak próbujesz ruszyć "lewo-prawo" ?

Błąd typu brak impulsów jest z reguły wynikiem braku napięcia na motorze siłownika i braku ruchu.


Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9638
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 403 razy
Kontakt:

Przekaźniki w pozycjonerze

#3

Post autor: Harti » 28 maja 2018, 21:05

Dzięki za zainteresowanie :cool2:
Miałem AS2000 w serwisie, zostały wymienione diody chyba coś powiązane z trafo. Pozycjoner działa ale nadal wyświetla err3 więc wrócił do fachowca bo nie gada z siłownikiem Err 3 czyli przerwa w zasilaniu lub przerwa w impulsatorze??? . Generalnie nikt nie chce już w tym grzebać, teksty w stylu sprzęt z poprzedniej epoki po co to panu...... trochę na siłę wcisnąłem go z powrotem, nie wiem co tam jeszcze mogło się posypać.
Oczywiście siłowniki są dobre bo aktualnie kręcą z zapasowymi datcomami. Ogólnie cieszę się że po burzy nie poleciały również kontaktrony w siłownikach.


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Krispl

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

Przekaźniki w pozycjonerze

#4

Post autor: Krispl » 28 maja 2018, 22:39

Pewnie uszkodziły się diody prostownicze w zasilaczu. Uderzenie pioruna generuje duży, krótki impuls napięciowy w kablach siłownika np. 1000 V i ten impuls "spływa" do pozycjonera a dalej przez jego zasilacz (w tym diody) do sieci energetycznej. Impuls napięciowy poszedł też po linii impulsatora. W pozycjonerze dobrze jak jest a nawet powinien być transoptor izolujący linię impulsatora od procesora. Może dużym impulsem napięcia od pioruna uszkodziła się dioda świecąca transoptora i tenże nie przenosi już prawidłowo impulsów do procesora. Trzeba sprawdzić obwód wejściowy impulsatora.

Czy "cykały" ci przekaźniki po naprawie zasilania ? Pozycjoner powinien włączać jeden z przekaźników i jeśli nie ma impulsów przez bodajże 2-3 sekundy to przekaźniki puszczają i siłownik zatrzymuje się awaryjnie. Tak jest np. jak siłownik zamarznie i nie można go ruszyć. Transoptor w Datcomie na zdjęciu to 6 nóżkowy układ scalony oznaczony 4N35. W praktyce jest on zawsze w pozycjonerach w celu izolacji galwanicznej linii kontaktronu siłownika od podatnego na uszkodzenia impulsami napięciowymi powyżej 5 V procesora. Sorry za trochę prymitywną grafikę.

Jeśli nie działa tylko transoptor to jest to do zrobienia ale jeśli padło wejście procesora to praktycznie rzecz nie do naprawy chyba z powodu braku tej części w sprzedaży. Procesor fabryczny jest czysty i później programowany pod konkretne urządzenie a robi to już producent urządzenia.
Załączniki
Siłownik.png


Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9638
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 403 razy
Kontakt:

Przekaźniki w pozycjonerze

#5

Post autor: Harti » 29 maja 2018, 9:22

Moze byc ciężko. Pozycjoner nie rusza nawet na jeden impuls po prostu wyswietla err3 i nie reaguje na przyciski prawo-lewo. Zazwyczaj przy np. wypietym kablu z impulsatora pozycjoner chwilę krecil a tu jest totalne zero reakcji


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
Jacek

Przyjaciel Forum
Posty: 1825
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

Przekaźniki w pozycjonerze

#6

Post autor: Jacek » 29 maja 2018, 9:30

Najprościej to by podać (na zasadzie "pykania" 5V na wejście tranzystora sterującego przekaźnikiem - czy słychać przekaźnik. Bo może się okazać, że tranzystor sterujący przekaźnik jest uszkodzony, a procesor jest "git". Ale się nie będę wtrącał.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)
Krispl

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

Przekaźniki w pozycjonerze

#7

Post autor: Krispl » 29 maja 2018, 17:07

Jeśli przekaźniki nie włączają się to znaczy że może być:

1) brak sygnału + 5 V z procesora wysterowującego bazę tranzystora, który jako klucz włącza przekaźnik - przyczyna uszkodzony procesor,
2) jest sygnał z procesora ale tranzystor uszkodzony - przyczyna taka jak pisał kolega Jacek,
3) jest sygnał z procesora, tranzystor podaje masę do przekaźnika ale nie działa przekaźnik - przyczyna uszkodzony przekaźnik.

Err 3 może wynikać z tego że do motoru siłownika nie dociera prąd a to z tego powodu że przekaźniki nie podają napięcia 24 V.

Poniżej typowy schemat sterowania przekaźnikami. Jeśli procesor nie podaje 5 V to przekaźniki nie zastartują. Zawsze włącza się tylko jeden przekaźnik. W pozycjonerze są również stosowane układy kontroli prądu siłownika. Przerwa na linii zasilania silnika lub zwarcie w siłowniku powodują sygnalizację błędu. Pozwoliłem sobie wstawić zdjęcie z innego tematu gdzie ktoś wymieniał przekaźnik. Ten pozycjoner ma program w pamięci EPROM a procesor jest zwykły i można go ewentualnie wymienić na nowy. Jest to procesor z seri "51" czyli 80C31. Kłopotliwe jest wylutowanie i wstawienie podstawki 40 nóżkowej pod nowy. Jeśli twój pozycjoner jest taki jak na zdjęciu to jest w nim jeszcze bufor w postaci układu scalonego "4011" ( cztery bramki NAND ) który prawdopodobnie buforuje sygnały z procesora i to wszystkie: z impusatora i do przekaźników. Być może to on się uszkodził bo to jest układ CMOS, wrażliwy na przepięcia.
Załączniki
Silnik.png
As-2000.jpg
As200.jpg


Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9638
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 403 razy
Kontakt:

Przekaźniki w pozycjonerze

#8

Post autor: Harti » 29 maja 2018, 21:02

Widzę że jesteś niezły w te klocki :smile1: niestety coś czuję że bedę musiał szukać czegoś na olx :shifty: wątpię aby ten mój fachowiec tak zagłębił się w temat, po prostu powie że się nie dało :grin: Póki co mam w zapas, poczekam na jakąś okazję w sensownej cenie.
Na pewno ten wątek się przyda, usterki w wysłużonych pozycjonerach to nasz chleb powszedni :w00t:


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
Peyu

Przyjaciel Forum
Posty: 3262
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 58 razy
Dostał Podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Przekaźniki w pozycjonerze

#9

Post autor: Peyu » 30 maja 2018, 7:21

No niestety Krzysiu tak to już bywa z fachowcami i naszym sprzętem. Jeśli sam lubujesz mogę podesłać ci bebechy takiego datcoma.


Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9638
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 403 razy
Kontakt:

Przekaźniki w pozycjonerze

#10

Post autor: Harti » 30 maja 2018, 15:11

Datcomów mam parę sztuk, muszę jedynie upolować AS2000 w sensownej cenie pod deklinację, bo się przyzwyczaiłem do strzałek góra-dół.
Na razie wszyscy za stare pozycjonery chcą od 80-zł wzwyż :slap:


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siłowniki/obrotnice/pozycjonery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości