Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
ODPOWIEDZ
Maximus Magnus

Początkujący
Posty: 58
Rejestracja: 13 wrz 2011, 14:49
Tuner: Opticum X7, Freesat 7 HD, nbox BSLA/BSKA, Open SX2
Antena: Corab 85 x 2 (Moteck SG-2100)
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

#1

Post autor: Maximus Magnus » 09 wrz 2018, 19:10

Witam. Czy można podłączyć na stałe dwa dekodery do jednej anteny SAT z obrotnicą DiseqC 1.2 (Opticum SG-2100)? Tunery to Opticum X7 i Open SX 2 HD. Chodzi mi o to czy można zastosować jakiś rozgałęźnik do tych dwóch tunerów i czy należy wyłączyć jeden, gdy korzysta się z drugiego? Przypuszczam, że wiele osób korzysta z takiego rozwiązania ... ? Będę wdzięczny za opinie. Pozdrawiam.


Awatar użytkownika
toroidal68

Przyjaciel Forum
Posty: 2081
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 66 razy

Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

#2

Post autor: toroidal68 » 09 wrz 2018, 19:29

Maximus Magnus pisze:
09 wrz 2018, 19:10
Witam. Czy można podłączyć na stałe dwa dekodery do jednej anteny SAT z obrotnicą DiseqC 1.2 (Opticum SG-2100)? Tunery to Opticum X7 i Open SX 2 HD. Chodzi mi o to czy można zastosować jakiś rozgałęźnik do tych dwóch tunerów i czy należy wyłączyć jeden, gdy korzysta się z drugiego? Przypuszczam, że wiele osób korzysta z takiego rozwiązania ... ? Będę wdzięczny za opinie. Pozdrawiam.
====
Wiem ze na SX6 bo taki posiadam jest przelotka na drugi tuner.
Mysle ze jak podlaczysz drugi tuner pod drugie wejscie SX2
i wtedy po wylaczeniu SX2 wlaczasz Opticuma X7 i mozesz kozystac z drugiego.
====
A jest jeszcze jedno rozwiazanie poprostu kupic przelacznik manualny jesli sie boisz cos spalic. :yes:
Ja taki posiadam nawet u siebie ,wtedy przelaczasz takim przelacznikiem i wybierasz na ktorym chcesz uzywac obrotnice. :thumbsup:
Załączniki
IMG_7065.JPG
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2018, 19:52 przez toroidal68, łącznie zmieniany 1 raz.


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm /stand by/Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Salora 120cm // 90E-30W //Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek

Przyjaciel Forum
Posty: 1825
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

#3

Post autor: Jacek » 09 wrz 2018, 19:35

Może jest już stary, ale jak to sobie wyobrażacie. Obrotnica "zgłupieje" jak będzie dostawać komendy od dwóch odbiorników i nieważne, że jeden w danym momencie jest wyłączony.
Może się nie znam, bo nie lubię obrotnic, ale to jest moje zdanie.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)
Awatar użytkownika
Peyu

Przyjaciel Forum
Posty: 3262
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 58 razy
Dostał Podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

#4

Post autor: Peyu » 09 wrz 2018, 19:46

Raczej tak


Maximus Magnus

Początkujący
Posty: 58
Rejestracja: 13 wrz 2011, 14:49
Tuner: Opticum X7, Freesat 7 HD, nbox BSLA/BSKA, Open SX2
Antena: Corab 85 x 2 (Moteck SG-2100)
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

#5

Post autor: Maximus Magnus » 09 wrz 2018, 20:06

Jacek pisze:
09 wrz 2018, 19:35
Może jest już stary, ale jak to sobie wyobrażacie. Obrotnica "zgłupieje" jak będzie dostawać komendy od dwóch odbiorników i nieważne, że jeden w danym momencie jest wyłączony.
Może się nie znam, bo nie lubię obrotnic, ale to jest moje zdanie.
Oczywiście masz dużo racji co do "głupienia" obrotnicy przy obsłudze 2 tunerów. Przez kilka lat korzystałem z rozwiązania z manualnym przełącznikiem na lin SAT - to był w/w Opticum X7 i karta w kompie stacjonarnym najpierw Sky Star 2 później TT S2-3200. Wszystko działało OK. Nigdy jednak nie miałem podpiętych dwóch tunerów klasycznych. W tym momencie mam je podpięte pod manualny przełącznik, ale jak kiedyś korzystałem z Opticuma i na dłuższy czas wyłączyłem Open SX 2 HD to mi poleciała z niego lista (na orbitę!) w kosmos i musiałem wszystko od nowa robić na nim, stąd moje pytanie. Generalnie chodzi mi o to czy lepiej wyłączać przy takim rozwiązaniu tunek, z którego się nie korzysta z sieci czy to jest bez znaczenia? Na pewno dobrze jest wyłączać jeden z tunków na tym samym satelicie, na którym jest drugi, żeby "nie zgłupiała" obrotnica, nawet jak są w trybie standby :beer:


Awatar użytkownika
moons

Przyjaciel Forum
Posty: 1189
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 56 razy

Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

#6

Post autor: moons » 09 wrz 2018, 20:31

Obrotnica będzie działać, ale musisz zachować dużo ostrożności w użytkowaniu takiego zestawu. Pierwsze to albo zastosujesz przełącznik który całkowicie odseparuje jeden odbiornik od drugiego, najlepiej jakiś mechaniczny bo jak Ci jeden zostanie nawet w stanby a włączysz drugi to możesz sfajczyć oba tunery razem z obrotnicą. Często tunery nawet w stanby dają napięcie na konwerter. Jak myślisz o jakichś przelotkach albo zwykłych rozgałęziaczach to lepiej drugi nawet z gniazdka wyłączaj. Po drugie zależy jak ustawiasz obrotnicę, jeśli w obu tunerach masz usals to nie ma znaczenia na którym satelicie wyłączysz jeden a na którym włączysz drugi. W takim układzie obrotnica pamięta na jakiej jest pozycji a tuner wysyła do niej komendę typu jedź na 42E, obrotnica sobie dodaje albo odejmuje i odpowiednio się obraca.
Natomiast jak masz to ustawione na diseqc 1.2 tutaj chyba mogą być konflikty bo to na innej zasadzie działa, ale nigdy tak nie konfigurowałem to do końca nie wiem.
Pozdrawiam


Krispl

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

Orotnica DiseqC 1.2 i dwa tunery

#7

Post autor: Krispl » 10 wrz 2018, 22:08

W wypadku stosowania komend Diseqc 1.2 oba tunery muszą mieć takie same numery satelit np. 1 Hot Bird, 2 Astra , 3 Badr itd. Wtedy bez problemu obrotnica obsłuży oba tunery. Tuner w wypadku Diseqc 1.2 po wybraniu programu TV wysyła do obrotnicy tylko numer pozycji np. od 1-32 lub od 1-64. Sama pozycja satelitarna mechaniczna jest zapisana w pamięci obrotnicy. Przy USALS nie ma takiego problemu - obrotnica nie korzysta w ogóle z pamięci pozycji a ustawia się na pozycji kątowej ustalonej przez tuner. Chyba każdy tuner po włączeniu go do stanu "On" wysyła komplet komend Diseqc w stronę obrotnicy i konwertera. Więc nawet jeśli jeden z tunerów ustawi antenę na Astrę czyli np. wyśle komendę "Ustaw poz. nr 2" to po włączeniu drugiego tunera w linię pójdzie komenda "Ustaw na satelitę Nr 1" np. Hot Bird jeśli na tym tunerze był włączony kanał z Hot Birda.

Jeśli chodzi o tzw. przelotkę to lepiej zachować ostrożność i zastosować mechaniczny przełącznik zewnętrzny bo nie wiadomo czy konstrukcyjne głowica pierwszego tunera przyjmującego sygnał z drugiego będzie w stanie przepuścić max do 500 mA prądu wpuszczanego w kabel antenowy.
Dość dobrym rozwiązaniem jest przełącznik nie mechaniczny ale napięciowy np. VSP-301, o ile jeden z tunerów ma złącze analogowe Euro:

Dane Techniczne
częstotliwość pracy: 950 - 2300 MHz
tłumienie dla przejścia sygnału: - max 1 dB
tłumienie pomiedzy wejściami: - min 28 dB
max. prąd zasilania konwertera - 500 mA
zabezpiecznie przeciwzwarciowe - tak
podłączenie wejścia/wyjścia: gniazda typu F
produkt polski - Sat-Serwis
Załączniki
2 tuney.gif
Za ten post użytkownik Krispl otrzymał podziękowanie od:
Roger (11 wrz 2018, 7:36)


ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości