Ustawienie anteny satelitarnej

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
scy12
Początkujący
Początkujący
Posty: 48
Rejestracja: 29 paź 2009, 15:41
Antena: 90 cm
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny satelitarnej

#1

Post autor: scy12 » 03 sie 2019, 16:02

Zakupiłem wczoraj antenę satelitarną firmy corab 90 cm.
Anteną jak bym nie ruszał siła sygnału wynosi stale 60% jakości zero tuner freesat v7hd. Nie wiem co jest kabel nowy antenę testowałem na konwerterze Samsung, Humax i inverto Black i to samo w poniedziałek może kupię kolejny konwerter. Co jest przyczyną że sygnał nie zmienia się z poruszaniem anteny ?



pablo
Bywalec
Bywalec
Posty: 164
Rejestracja: 14 lut 2009, 20:36
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

Ustawienie anteny satelitarnej

#2

Post autor: pablo » 03 sie 2019, 22:50

pewnie to jest problemem, że antena nie jest ukierunkowana na satelitę. Tunery mają zwykle paski siły sygnału i jakości. Pasek siły sygnału informuje głównie o fakcie że jest podłączony konwerter. Jak masz jakość zero to potwierdza że nie masz anteny w satelicie. Corab 90 jest dość "ostrą" anteną, tzn. minimalne zmiany kierunku powodują zejście z satelity, dlatego trudniej jest ustawić tą antenę.



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3458
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 63 razy
Dostał Podziękowań: 169 razy
Kontakt:

Ustawienie anteny satelitarnej

#3

Post autor: Peyu » 04 sie 2019, 23:27

A na co ustawiasz jakiego satelitę i gdzie zamieszkujemy.



scy12
Początkujący
Początkujący
Posty: 48
Rejestracja: 29 paź 2009, 15:41
Antena: 90 cm
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny satelitarnej

#4

Post autor: scy12 » 05 sie 2019, 19:56

Zakupiłem dzisiaj w euro RTV nowy konwerter technisat siła na freesat v7hd wynosi 60% a jakości 0 kręcę kręcę i nic tylko raz na tv pojawił się ale czerwona siła 60% a siła 70% tylko dlaczego czerwona a nie zielona ? Ustawiam najprostszą astrę 19.2 e okolice Lublina



jackob42
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 396
Rejestracja: 08 lut 2017, 17:18
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 2 razy

Ustawienie anteny satelitarnej

#5

Post autor: jackob42 » 06 sie 2019, 19:12

Sprawdz parametry ustawienia anteny ta aplikacją https://www.dishpointer.com/ jak nie dasz rady to zamów montażystę zamist kupować kolejne konwertery.Myślę że za ok 100zł spokojne ustawisz.



Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 87
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 10 razy

Ustawienie anteny satelitarnej

#6

Post autor: Krispl » 06 sie 2019, 23:23

Masz widoczne na TV dokładne parametry transpondera na który ustawiasz antenę ?

Być może masz złe parametry transpondera testowego.



Awatar użytkownika
stalker
Bywalec
Bywalec
Posty: 131
Rejestracja: 27 lip 2016, 11:02
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 10 razy

Ustawienie anteny satelitarnej

#7

Post autor: stalker » 07 sie 2019, 3:20

A uchwyt ma idealny pion? Jeśli tak to użyj kalkulatora do ustawienia elewacji i skrętu konwertera.
https://satlex.de/en/azel_calc.html



scy12
Początkujący
Początkujący
Posty: 48
Rejestracja: 29 paź 2009, 15:41
Antena: 90 cm
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny satelitarnej

#8

Post autor: scy12 » 08 sie 2019, 21:37

Dziasiaj kolejny raz próbowałem ustawic astrę korzystając ze wskazówek kolegów dziwi mnie jedna rzecz. Dlaczego jakośc na każdym transporterze jest stała wynosi 60% obojętnie czego bym nie szukał jakiego kanału i satelity coś chyba jest nie tak bo dla transportera a powinna wynosic 80 % a dla drugiego np 60 % . a jest stała ?



SatWestPL
Początkujący
Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 05 gru 2016, 11:46
Tuner: OPTICUM HD XS65 Combo, Humax HDCI-2000 i inne
Antena: 90 cm 115 cm na 28 E
Konwerter: Opticum, Inverto Black Ultra na 28 E
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

Ustawienie anteny satelitarnej

#9

Post autor: SatWestPL » 09 sie 2019, 18:37

Cześć,

Wrzuć foto z tv jakie masz ustawienia z menu tunera - częstotliwość i inne parametry. Zobaczymy co jest nie tak, bo jeśli ustawienia w tunerze masz prawidłowe to będziemy szukać błędu w ustawieniu anteny. Astra jest na tyle silna ze nie ma prawa jej nie odebrać na tak dużej antenie.

Pozdr.
SWPL



scy12
Początkujący
Początkujący
Posty: 48
Rejestracja: 29 paź 2009, 15:41
Antena: 90 cm
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny satelitarnej

#10

Post autor: scy12 » 10 sie 2019, 12:48

dzisiaj ustawiałem antene ale z miernikiem łapałem 10917 V 27500 z HotBirdu wyszukałem trasporter na tunerze i okazało się że to BBC z Siriusa jakosc 75% kolor zielony :clap:



ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości